Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

KDi lasi: Brauciet, latvji, jūriņā!

"Nav nekādas liriskas tirināšanās apkārt notikumiem – tas ir ciets, ļoti stingrs, nežēlīgs ļaunuma, vājuma, liekulības, divkosības, pagrimuma, tumsonības, instinktu apraksts," – režisors Gatis Šmits un Jaunā Rīgas teātra aktieri ļaujas Tolstoja Tumsas varai, saglabājot distanci

3. septembrī Gata Šmita izrāde Tumsas vara atklās Jaunā Rīgas teātra sezonu. "Tā ir traka luga," par Ļeva Tolstoja 1886. gadā rakstīto darbu stāsta režisors. "Beidzot strādāju ar lugu, kuru profesionāli un ilgā laikā uzrakstījis labs rakstnieks. Tas ir kas jauns!" Darba pamatā ir patiesi notikumi – Tulas guberņas tiesas krimināllieta par kāda zemnieka izdarīto noziegumu. "Tas nav krimināldarbs – neviens neko nemeklē, bet ir noziegums, kurš tiek slēpts, un visas trīsas un bīstamība grozās ap to. Mēs skatāmies, kā šis stāsts savērpjas un attīstās, kā "nadziņš ieķeras"(atsauce uz lugas sākotnējo nosaukumu Nadziņš ieķēries – putniņš pagalamaut.) aizvien vairāk."

Tiekamies ar Gati Šmitu laikā, kad intensīvi norit darbs pie izrādes: "Man piemīt īpatnība, ka diezgan ātri varu uzlikt izrādi uz skatuves. Tā ir kinorežijas skola, jo tur viss notiek uz vietas. Tāpēc pirmo mēnesi parasti sanāk "vilkt garumā"."

Tātad tu neciet no tā, ka repertuāra teātrī izrādei ir jātop divos mēnešos?

Ciešu, bet man liekas, ka ļoti svarīgi ir tas, kā iekustas sākums, kā tas ritenis sāk braukt. Lugā ir 80 ainu, dažas arī ļoti mazas, bet apjoms ir liels. Tas aizņem vairāk laika.

Jaunā Rīgas teātra preses konferencē teici, ka Tumsas vara ir liela, klasiska luga.

Jā, tāda, kādas rakstīja XIX gadsimtā. Tolstojs – liels, klasisks rakstnieks ar visu savu pretrunīgo personību un īpatnējo vitalitāti, kāda viņam piemīt. Es neesmu Tolstoja speciālists, neesmu lasījis viņa lielos ķieģeļus. Kas vairs tos lasa? Man liekas, tā varēja senāk. Šajā dzīves iekārtojumā dabūt nesteidzīgu laiku vairākas stundas dienā es pašlaik nevaru. Pensijā varēs lasīt.

Elīnas Gulbes interviju ar režisoru Gati Šmitu lasi 28. augusta KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja