Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izstāde Pētera Pētersona sapņi un laiks

Latvijas Nacionālais arhīvs un Rīgas Latviešu biedrība aicina uz izcilā režisora un Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētāja (1992–1998) 100. gadu jubilejai veltītu izstādi Pētera Pētersona sapņi un laiks.

Izstāde atklāj Pētera Pētersona daudzšķautnaino personību, ļaujot ielūkoties izcilā režisora, dramaturga, sabiedriskā darbinieka mūža veikumā, ar daudzpusīgajai darbībai veltītas fotoizstādes starpniecību, kurā  apkopoti materiāli no P. Pētersona ģimenes arhīva un LNA fondiem.

Izstādi veidoja radošā komanda: projekta kuratore un satura autore – arhīva eksperte Meldra Usenko, sadarbībā ar Karīnu Pētersoni un RLB, arhīva eksperte Antra Mazūra, mākslinieciskās idejas autors Ivars Noviks, grafiskais dizains – Elīna Salaka, redaktore Ieva Pētersone, tehniskais nodrošinājums – grupa LUKSS.

2023. gada 24. maijā izcilajam režisoram, dramaturgam un sabiedriskajam darbiniekam Pēterim Pētersonam (1923-1998) atzīmējama simtgade.  P. Pētersons ir leģendārs ar saviem iestudējumiem Dailes un Jaunatnes teātros, viņš  ir viens no spilgtākajiem latviešu teātra režisoriem, dramaturgs, teātra teorētiķis un kritiķis un arī tulkotājs. Viņa radītais dzejas teātris un arī leģendārā izrāde Spēlē, Spēlmani! ierakstīti Latvijas kultūras kanonā. Pētersons vadījis Dailes teātri (1964 – 1971) un Rīgas Latviešu biedrību (1993 – 1998), bijis dramaturģijas konsultants Latvijas Rakstnieku savienībā, viens no Latvijas Inteliģences apvienības dibinātājiem un deputāts Rīgas domē, kā režisors veidojis gan 1988. gada folkloras festivālu Baltica, gan koncertu Mežaparkā 1988. gada 7. oktobrī pirms Tautas frontes dibināšanas kongresa, gan pirmos atjaunotās Latvijas Vispārējos Dziesmu svētkus 1990. gadā, būtisks  ir viņa kā sabiedriskā darbinieka veikums Atmodas laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Rīgas Latviešu biedrības nams, Merķeļa iela 13

Kad?

1. jūnijs, 2023 – 22. jūnijs, 2023

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja