Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Autsaiderisms uz "normālo" fona

Otrdien, 28. novembrī, sākas Rīgas starptautiskais filmu festivāls 2Annas, kas visu nedēļu, līdz 3. decembrim, kinoteātros Kino Bize, K-Suns un Kaņepes kultūras centrā ļaus iepazīt gan pasaules prestižākajos kinokonkursos kritiķu atzinību ieguvušas īsfilmas, gan plašākai publikai vēl neatklātas kino pērles.

Festivāla rīkotāji jau 22. gadu pēc kārtas piedāvā krāšņas konkursa un tematiskās programmas, kā arī piesātinātu kino industrijas pārstāvjiem paredzēto un publisko pasākumu programmu.

Šogad festivālam tika pieteikts rekordliels filmu skaits – gandrīz 4500 filmu no 120 valstīm, tostarp tādām eksotiskām vietām kā Filipīnas, Taizeme un Meksika. 2Annu skatītājiem būs iespēja "ienirt" četrās aizraujošās konkursa programmās – Starptautisko īsfilmu, Starptautisko vidēja garuma filmu, Baltijas īsfilmu un pirmo reizi festivāla pastāvēšanas laikā arī Starptautisko bērnu un jauniešu īsfilmu programmā, kurā žūrijas loma tiks uzticēta jaunākās paaudzes skatītājiem. Starptautiskajā konkursa programmā būs atrodamas dažādu žanru īsfilmas, kas jau paviesojušās pasaules līmeņa filmu festivālos (Berlinālē, Kannu kinofestivālā, Anesī u. c.), arī Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominētas filmas – tātad īsti dārgakmeņi. Baltijas konkursa programmas ietvaros cita starpā būs skatāma latviešu režisores Lailas Pakalniņas starptautisku atzinību guvusī filma Sveiks, Zirdziņ!, kā arī īsfilma Karalis, ar ko sevi kā režisori piesaka aktrise Elita Kļaviņa. Festivāls piedāvās arī divas vērienīgas pirmizrādes – Laura Ābeles filmai Melnsila stāsts un Raita Ābeles Leftovers and Leftlovers.

Paralēli konkursam sešu festivāla fokusa programmu un arī pasākumu tēma šogad ir Autsaideri – cilvēki, kuri izvēlējušies vai spiesti dzīvot atšķirīgi no lielākās daļas sabiedrības. Atlasītās filmas ļaus skatītājiem ielūkoties alternatīvās dzīvesveida formās un stāstos par tiem, kuri dzīvo ārpus likuma, sistēmas un sabiedrības. Piemēram, tematiskā programma Pirmiedzīvotāji pēta tautas, kuras laika gaitā ir kļuvušas par svešiniecēm pašas savā zemē, programma Ieslēgts ķermenī – ko nozīmē fiziski vai mentāli atšķirties no citiem cilvēkiem, savukārt programma Queer – vēlmju varavīksne veltīta seksuālajai dažādībai. 

Visbeidzot, kā katru gadu, 2Annas nav iedomājamas bez kvalitatīvas izklaides – performancēm, aizraujošu viesu lekcijām, koncertiem, diskusijām, ballītēm. Notiks arī industrijas diena Reality check, būs virtuālās realitātes īsfilmu programma u. c.  

Festivāla 2Annas filmas un norises sīkāk var izpētīt www.2annas.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja