Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Azotes sajūta Itālijas karstajā saulē

Venēcijas mākslas biennāles Latvijas ekspozīcijas Armpit īstenotāji iepazīstina ar savu projektu

Kas ir šie ļaudis, kas brīvo laiku pavada, ķimerējoties ap motoriem, izjaucot un liekot atkal kopā mehānismus un izgudrojot tos paši? – 56. Venēcijas mākslas biennāles Latvijas ekspozīcija Armpit būs veltīta vīriem ar zelta rokām, kuri savās garāžās nododas jaunradei un eksperimentiem, nepretendējot uz augstās mākslas statusu. Tā būs tēlnieciski veidota būvju sistēma (Andris Eglītis), kas caurausta ar videostāstu fragmentiem (Katrīna Neiburga).

Atrasta mazdārziņā

Latvijas ekspozīcijas idejas sakne meklējama 2013. gadā, kad māksliniece Katrīna Neiburga iesaistījās starptautiskajā projektā Zudušie dārzi par industrializācijas procesa iznīcinātajiem Bolderājas mazdārziņiem. "Es nejauši uzdūros garāžām," atceras māksliniece, kuru ieintriģējusi šī pasaule, aiz kuras durvīm slēpušies daudzi vīri – pārsvarā tie bijuši vecās paaudzes inženieri jeb zilās apkaklītes, kuri neoliberālisma reformu rezultātā zaudējuši darbu rūpnīcās.

"Es biju sācis būvēt kaut ko starp arhitektūru un tēlniecību," atmiņās dalās Andris Eglītis, kura darbošanās sasaukusies ar Katrīnas Neiburgas interesi un laikmetīgās mākslas festivālā Survival Kit 6 abi mākslinieki uzbūvējuši darbu, kurš pērn bija skatāms bijušajā tekstilfabrikā Boļševička un pirmo reizi ļāva ielūkoties šajā pasaulē. "Jā, jā, jā, man te arī bija ideja no ledusskapjiem māju uzbūvēt, tikai vēl neesmu saņēmies," stāstīja viens no vīriem.

Savukārt Andris Eglītis ir saņēmies un būvē jau savu nākamo "štābiņu", kurš vairāk nekā pusgadu atradīsies Venēcijas mākslas biennāles centrā. "Mani interesē estētiskā un praktiskā, virtuālā un reālā attiecības," norāda mākslinieks, kurš otu ir nomainījis pret motorzāģi un ķermeniski izdzīvo šī mākslas darba tapšanu. "Tas ir netipiski laikmetīgās mākslas kontekstā, kurā tiek izmantoti apakšuzņēmumu pakalpojumi," piebilst kurators Kaspars Vanags.

Latvijas ekspozīcijai ir dots nosaukums Armpit, kas latviešu valodā nozīmē "paduse". No vienas puses, tā ir fiziskā darba simbols, no otras, – paša izcirstā dzīves telpa rada drošības jeb azotes sajūtu, paskaidro kurators. "Garāžas ir vīru patvērums, kurā viņi jūtas brīvi un netraucēti," piebilst Katrīna Neiburga, kurai ir izdevies pārvarēt šī nocietinājuma sienas un piefiksēt vīru stāstus. Šajā reizē māksliniece savu izpētes lauku paplašināja ar sludinājuma palīdzību.

Termiņš kā mūza

Trešdien notikušajā preses konferencē projekta īstenotāja, Laikmetīgās mākslas centra vadītāja Solvita Krese atklāja, ka vērienīgā apjoma dēļ ekspozīcija vispirms tiks uzbūvēta un marķēta Latvijā. Pēc tam to izjauks un kraus furgonos – 10. aprīlī šis darbs sāks ceļu uz Itāliju. "Nav labākas mūzas mākslā kā dedlaini," uzskata Kaspars Vanags. Venēcijas mākslas biennāle norisināsies no 8. maija līdz 22. novembrim. Plānots, ka tajā piedalīsies 90 valstu un to apmeklēs pusmiljons cilvēku.

Latvijas ekspozīcijas Armpit kopējais budžets ir 200 000 eiro. Kultūras ministrija tai ir nodrošinājusi atrašanās vietu Arsenālā un piešķīrusi 53 000 eiro lielu summu. Finansiālu atbalstu ekspozīcijai ir devis Valsts kultūrkapitāla fonds un ABLV Charitable Foundation (50 000 eiro). "Mums pietrūkst 27 000 eiro," saka Solvita Krese, kura aicina nākamās Venēcijas mākslas biennāles dalībniekus izvēlēties pēc iespējas ātrāk, lai ekspozīcijas īstenotāji varētu iegūt papildu laiku finansējuma piesaistīšanai.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja