Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ķieģeļbārs nekurienes vidū

"Tajā brīdī, kad izšķūrēja drupas, bija bail, ka varētu pazust šīs vietas burvība, bet kļuva arvien labāk un labāk," par Brick Bar izveidi saka mākslinieks Andris Eglītis

Bijušās tekstilrūpnīcas Boļševička teritorijā ir ierīkota Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles atpūtas vieta ar nosaukumu Brick Bar. Ķieģeļbāra idejas iniciatori ir mākslinieks Andris Eglītis un uzņēmējs, viens no pazīstamā bāra Piens izveidotājiem Mārtiņš Mielavs. Viņi atklāj, ka tas ir dažādu veiksmīgu sakritību rezultāts, kura pirmsākumi ir meklējami Andra Eglīša un Katrīnas Neiburgas izstādes Mazsālīti garie gurķi (2017) atklāšanā, kas tika svinēta Boļševičkas teritorijā pagājušā gada 26. augustā.

Vienmēr gatavs, vienmēr top

Jau toreiz Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles organizatori bija sajutuši šīs vietas neparasto magnētismu, kas vilktin pievelk cilvēkus šeit aizkavēties ilgāku laiku un darboties. Šo patiesību apliecināja arī tā sauktie ekspozīcijas pārvaldnieki (izstāde bija atvērta divdesmit četras stundas diennaktī, ik pa divpadsmit stundām mainījās tās pieskatītāji, sabiedrībā vairāk vai mazāk pazīstami cilvēki).

"Arhitekts Austris Mailītis kopā ar aktrisi Ivetu Poli cepa pankūkas," atklāj Mārtiņš Mielavs, kura izteiktā doma par bāru nekurienes vidū ir ieguvusi konkrētas aprises. Jāatzīmē, ka šī "nekuriene" atrodas īsā riteņbrauciena attālumā no Rīgas centra. Tā ir izvietota starp Andra Eglīša darbnīcu un nojauktu noliktavu. "Tajā brīdī, kad izšķūrēja drupas, bija bail, ka varētu pazust šīs vietas burvība, bet kļuva arvien labāk un labāk," atminas mākslinieks, kurš pēdējos gados līdzās glezniecībai ir aizrāvies ar second hand materiāliem un būvēšanu.

Šīs atpūtas vietas centrālais objekts ir lete, kas ir uzmūrēta no bijušās tekstilrūpnīcas teritorijā atrastajiem ķieģeļiem. Kopā ar domubiedriem Andris Eglītis un Mārtiņš Mielavs ir sarīkojuši arī vairākas talkas, kuras ikreiz ir noslēgušās ar Brick Bar atklāšanas pasākumu. "Jebkurā stadijā tas ir gatavs," paskaidro uzņēmējs. "Jebkurā stadijā tas top," piebilst mākslinieks. Talkās ir stādītas puķes un veidotas mēbeles, kurās var saskatīt Andra Eglīša mākslas darbu elementus. Vēl joprojām pilsētas intelektuāļiem šeit ir iespēja atveldzēties fiziskā darbā – pārnēsājot ķieģeļus un zāģējot.

Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles laikā Ķieģeļbārs būs atvērts no trešdienas līdz sestdienai un piedāvās dažādus pasākumus. To vidū būs sarunas ar vēsturnieku Teodoru Zeldinu un citas aktivitātes. Mārtiņš Mielavs cer, ka daudzi notikumi radīsies spontāni un apmeklētāji šeit turpinās aizkavēties uz ilgāku laiku un darbosies – muzicēs vai vārīs (pasākumu programmai varēs sekot līdzi rigabiennial. com).

Ligzda no tramvaju sliedēm

Andris Eglītis šeit ir aizkavējies kopš 2014. gada, kad bijušās tekstilrūpnīcas teritorijā notika ikgadējais laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit. Viena no Boļševičkas ēkām (tās teritorijā esošais angārs) ir kļuvusi par viņa darbnīcu, kur kopā ar Katrīnu Neiburgu ir tapusi 2015. gada Venēcijas mākslas biennāles Latvijas paviljona ekspozīcija Armpit. Šī teritorija ir izvēlēta par vienu no Rīgas biennāles norises vietām, kurā eksponēti vairāku mākslinieku darbi. To vidū ir Andra Eglīša radītā instalāciju un gleznu sērija RNP2S.

Rīgas biennālē ir aplūkojams vēl viens mākslinieka darbs. Kopā ar Katrīnu Neiburgu veidotā jauktu mediju instalācija Ligzda/The Nest Kronvalda parkā pie bijušās Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes ēkas. Tā sastāv no pilsētā pieejamiem materiāliem, kas var gadīties ceļā cilvēkam, kurš izgājis pastaigā un nolēmis izgatavot ligzdu: tramvaju sliedes, trolejbusa vadi un ragi, ar saknēm izgāzti koki, ielu apgaismojuma laternas un elektrības stabi (gluži kā dzejolītī), savukārt iekšpusē slēpjas purvs, pilns ar maldugunīm, nogrimušiem karapulkiem, klintīm un citiem veidojumiem.

"Tā ir baigā jauda – intelektuāli, materiālistiski un organizatoriski," par Rīgas Starptautisko laikmetīgās mākslas biennāli saka Andris Eglītis, kurš nesen ir noķēris to brīnišķīgo sajūtu, kāda rodas pasaulē nozīmīgāko mākslas pasākumu norises vietās, kas tiek uzlādētas ar milzīgu enerģiju, dažādiem autoriem no dažādām valstīm vienlaikus veidojot savus darbus, – un šoreiz tas notiek pie mums. Turklāt mūsdienu pasaulē, kur biennāles ir kļuvušas par globalizācijas fenomenu – tāpat kā lielajās pilsētās ir redzami vieni un tie paši veikali, arī šajos pasākumos ir redzami vieni un tie paši mākslinieki, kas ceļo pa visu pasauli –, Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle cenšas attīstīt savu specifiku un koncentrējas uz Austrumeiropas reģionu ar tā īpašo vēsturisko, sociālo un kultūras situāciju.


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja