Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Rīgas Domā var aplūkot jaunās vitrāžas metus

Sabiedrībai pirmo reizi tiks prezentēti Rīgas Doma jaunās vitrāžas konkursa darbi, tostarp arī konkursa uzvarētāja Kriša Zilgalvja radošais risinājums Degsme par brīvu Latviju.Kā pastāstīja sabiedriskās kustības Mans Doms projekta vadītājs Gatis Vectirāns, Atmodas laikam un barikāžu atcerei veltīto piemiņas zīmi, kas rotās Rīgas Doma ziemeļu sienu, plānots atklāt 2014.

gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Šobrīd iedzīvotāji tiek aicināti apskatīt darbu un ziedot tā realizācijai. Kā vēstīts iepriekš, konkursā Ar domu par barikādēm ikviens Latvijas iedzīvotājs varēja iesniegt mākslinieciskos risinājumus barikāžu atcerei veltītas vitrāžas izveidei Rīgas Domā. Žūrijas izvēlētais darbs Degsme par brīvu Latviju ir īpašs ar vitrāžā iestrādātiem vairāk nekā diviem miljoniem stikla elementu un inovatīviem inženierizpētes risinājumiem. Jaunās vitrāžas attēls un krāsas mainīsies atkarībā no laika apstākļiem, saules intensitātes, kā arī darba apskates vietas. Tas padarīs vitrāžu ne tikai par unikālu piemiņas zīmi Latvijas iedzīvotājiem, bet arī apbrīnas objektu ārvalstu viesiem.

"Barikāžu laiks ir bijis nozīmīgs ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Šī laikmeta atceres zīme Rīgas Doma vitrāžā ir iespēja runāt un atgādināt par atmodas laika notikumiem gan nākamajām paaudzēm, gan Rīgas viesiem. Šobrīd aicinām ikvienu Latvijas iedzīvotāju iesaistīties ziedojumu vākšanā vitrāžai, kļūstot par vienu no jaunā gaismas simbola veidotājiem. Ziedot iespējams, zvanot uz tālruņa numuru "90067060"," aicina biedrības Ascendum dibinātāja Eva Ikstena-Strapcāne.

Konkursā iesniegtos darbus vērtēja īpaša žūrija: Latvijas Mākslas akadēmijas profesore un stikla māksliniece Inguna Audere, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors un gleznotājs Kristaps Zariņš, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors un mākslas vēsturnieks Ojārs Spārītis, arhitekts Jānis Dripe, Latvijas Universitātes profesors un politologs Tālavs Jundzis, interneta žurnāla Satori redaktors un filozofs Ilmārs Šlāpins, kā arī Rīgas Doma dekāns Elijs Godiņš.

Konkursā iesniegto mākslas darbu video prezentāciju sagatavojis jaunais mākslinieks Toms Burāns, kurš videoinstalācijā radoši integrējis arī laureāta Kriša Zilgalvja radītā vitrāžas projekta interaktīvos elementus.

Visas konkursā iesniegtās 23 vitrāžas vizualizācijas būs apskatāmas Rīgas Domā līdz 16. septembrim, kā arī sabiedriskās kustības Mans Doms interneta mājas lapā www.mansdoms.lv.

Sabiedriskā kustība Mans Doms ir Rīgas Doma un biedrības Ascendum ilgtermiņa sadarbības projekts, kas pievēršas Doma katedrāles sabiedriskās nozīmes aktualizēšanā. Projektā plānota virkne nozīmīgu kultūras pasākumu - koncerti, izstādes un citas aktivitātes visu vecumu auditorijai Rīgas Domā un Doma dārzā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja