Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Ugunsputna dejas ritmos

Mākslas muzejā Rīgas birža skatāma daudzpusīgā mākslinieka Leona Baksta izstāde 

"Divdesmitā gadsimta sākumā Parīzi satricināja impresārija Sergeja Djagiļeva Krievu sezonas, kurās piedāvāto baleta izrāžu elpu aizraujošo scenogrāfiju un kostīmus veidoja Leons Baksts, Aleksandrs Benuā un Nikolajs Rērihs. Pirms tam viņi kā mākslinieku apvienības Mir iskusstva pārstāvji bija pilnībā sašūpojuši Pēterburgas mākslas dzīvi," atgādina Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Ārzemju mākslas departamenta vadītāja Daiga Upeniece, iepazīstinot ar jauno izstādi, kas skatāma muzejā Rīgas birža. Līdz 28. augustam tajā ir atvērta ekspozīcija Leons Baksts un viņa laiks. Glezniecība, zīmējumi, fotogrāfijas, kas veltīta ievērojamā gleznotāja, scenogrāfa, grāmatu ilustratora, kostīmu mākslinieka un dizainera Leona Baksta (1866-1942) 150. dzimšanas dienai.

Šī izstāde ir viena no starptautiskā projekta Leona Baksta laiks un daiļrade ekspozīcijām, no kurām pirmā tika atklāta mākslinieka dzimtenē Baltkrievijā (viņš ir dzimis Krievijas impērijā, Grodņā). "Pēc dažu mākslas zinātnieku domām, Leons Baksts bija vispazīstamākais mākslinieks Pirmā pasaules kara priekšvakarā," uz viņa zvaigznes tā laika spozmi norāda diplomāts, rakstnieks un "izstāžu cikla tēvs" Vladimirs Ščastnijs un piebilst, ka ekspozīciju mērķis ir ne tikai iepazīstināt plašāku publiku ar Leona Baksta daudzpusīgo daiļradi un atgādināt par Krievu sezonu fenomenu, bet arī lauzt stereotipu par skaisto laikmetu, kas mūsdienās asociējas tikai ar divu mākslinieku vārdiem - austrieti Gustavu Klimtu un čehu Alfonsu Muhu.

Atdzīvinātā skice

Pēc izstādes Minskā Leona Baksta jubilejai veltītais ekspozīciju cikls tupinājās Lietuvā, līdz sasniedza Latviju (jau nākamā gada sākumā Viļņā tiks realizēts vēl viens abu Baltijas valstu sadarbības projekts, kad tiks atklāta krievu mākslinieka Nikolaja Rēriha daiļrades izstāde). "Tās visas ir atšķirīgas," par trijās pilsētās sarīkotajām ekspozīcijām uzsver Daiga Upeniece. Rīgas biržas Lielās izstāžu zāles centrā kā īpašs akcents novietota latviešu mākslinieku Roberta Rubīna un Dzintara Krūmiņa īstenotā videoprojekcija. Tajā izmantots Leona Baksta uzzīmētās Ugunsputna kostīma skices motīvs komponista Igora Stravinska viencēliena baletam Ugunsputns, kura horeogrāfija tika uzticēta Mihailam Fokinam.

"Šis darbs ir atsauce uz deviņpadsmitā gadsimta franču dzejnieka romantisma pārstāvja Teofila Gotjē vārdiem, ka deja ir atdzīvināta glezniecība," paskaidro Rīgas biržā redzamās izstādes kuratore Vita Birzaka. Ekspozīcija sadalīta divās daļās, no kurām viena ir veltīta teātra pasaulei - kustīgajai, mainīgajai un brīvajai. Tajā redzamas Leona Baksta kostīmu skices, kā arī oriģinālie kostīmi, izrāžu afišas un plašs fotomateriāls, kas dokumentē Sergeja Djagiļeva trupas Ballets Russes uzvedumus. Vislielākais skaits no izstādē aplūkojamajiem eksponātiem atceļojuši no Sanktpēterburgas Valsts teātra un mūzikas muzeja un papildināti ar darbiem no Baltkrievijas uzņēmuma Belgazprombank kolekcijas.

Kleopatras vara

Leons Baksts ir izdomājis kostīmus un dekorācijas tādām Djagiļeva krievu baleta izrādēm kā Dafnīds un Hloja, Šeherezāde un Kleopatra, kurā galvenajā lomā bija leģendārā dejotāja Ida Rubinšteina. "Neticami erotiskie kostīmi un daudzkrāsainās parūkas tūlīt pat atspoguļojās Parīzes modē," atskan no blakus zāles - šajā izstādē ir integrēta Krievu muzeja veidotā dokumentālā īsfilma par ekspozīcijas galveno varoni - meistaru ar izteiktu individuālo rokrakstu un izsmalcinātu gaumi, kurš kļuva par vienu no orientālisma modes radītājiem un eksotikas elegances kultivētājiem Eiropā divdesmitā gadsimta sākumā. "Ātrums, ar kādu sievietes reaģēja uz katru viņa fantāziju, pārsteidza pašu Leonu Bakstu."

"Meistara daiļrades evolūcija, estētisko uzskatu un formālo paņēmienu veidošanās noritēja sava laikmeta kontekstā un ir cieši saistīta ar domubiedru darbību mākslā," uzsver izstādes Leons Baksts un viņa laiks organizatori. Šajā ekspozīcijā tiek piedāvāti apskatei Aleksandra Benuā, Mihaila Vrubeļa, Mstislava Dobužinska, Borisa Kustodijeva un citu mākslinieku darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Lietuvas Mākslas muzeja krājuma. "Tas ir pārmaiņu laiks mākslā, kad atteikšanās no akadēmiskās skolas ir apzināta izvēle, un meklējumi ir daudz brīvākā formas un arī satura izteikšanā," piebilst Vita Birzaka. Līdzās šiem autoriem izstādē eksponēta arī divu mūsu klasiķu Vilhelma Purvīša un Johana Valtera daiļrade.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja