Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Un nu es varu saiet ābolā. Kāds miers!

Devītais laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit pievēršas alternatīvajai izglītībai un dabai

Bijušajā Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes ēkā no 7. septembra līdz 1. oktobrim norisināsies ikgadējais laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit, kura šīgada apakštēma ir Saiet ābolā, kokā, sēnē, ledājā, gliemežvākā, briedī, kanārijputniņā. Tā ir atsauce uz beļģu izcelsmes franču dzejnieka, žurnālista un gleznotāja Anrī Mišo citātu: "Es senāk biju ļoti nervozs. Tagad esmu uz jauna ceļa: es nolieku uz galda ābolu. Un nu es varu saiet ābolā. Kāds miers!" 

 

Skatpunkta maiņa

"Kad mēs mēģinām skatīties uz lietām no dzīvnieku un augu perspektīvas, tas mums ļoti daudz ko iemāca – iemāca pazemību un sajūtu, ka tu esi daļa no kaut kāda lielāka veseluma, kā ļoti pietrūkst mūsdienu cilvēkam," atklāj Latvijas Laikmetīgās mākslas centra vadītāja Solvita Krese. Šīgada kuratoru komandā darbojas arī Inga Lāce un Jonatans Habibs Enkvists no Zviedrijas, ar kuru viņi jau tikušies izstādes Re:visited (2014) simpozijā.
Ik gadu Survival Kit apgūst Rīgas tukšās ēkas (tekstilfabrika Boļševička, Vāgnera zāle u. c.) un pievēršas sabiedrībai aktuālām un nozīmīgām tēmām. Šīgada laikmetīgās mākslas festivāls vērsts uz pasaules uztveres paplašināšanu un mācīšanos no dabas, piedāvājot nākotnes ekosistēmas, kas ietvertu vairāk vienlīdzības un tiesību visu būtņu starpā. Tā centrālais notikums ir starptautiska izstāde, kurā piedalās vairāk nekā 20 mākslinieku.
Jau pie ieejas apmeklētājus sagaidīs dienvidafrikāņu mākslinieka Džeimsa Veba skaņas instalācija Nav tādas vietas – mājas (Rīga), kas ir viņa globālā projekta lokālā versija. Kokos paslēptos skaļruņos tiks atskaņota Ķīnas centrālajā daļā dzīvojošā Sičuaņas krūmu ķauķa (Locustella chengi) balss, kas liek domāt par svešā ienākšanu un vietējo reakciju. Mākslinieks esot izpētījis, ka putni ieklausoties viņa dziedāšanā un sākot to atdarināt.

 

Nātres stress

"Šī ēka ir kā īsta dārgumu lāde," par bijušo Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes ēku saka Solvita Krese. Tajā vēl joprojām darbojas trīs muzeji, kurus veidojuši savas nozares entuziasti – Latvijas Ķīmijas vēstures muzejs, Botānikas muzejs un Zooloģijas muzejs, kurus Survival Kit laikā apdzīvos vairāku mākslinieku darbi. To vidū ir zviedrietes Kristīnes Edlundas Nātres stresa sauciens, kurā viņa pēta, kā augi sazinās un ko viņi dara, kad viņiem uzbrūk briesmas. 

Solvita Krese piebilst, ka vieni no starptautiski zināmākajiem vārdiem šīgada festivālā ir lietuviešu mākslinieki Nomeda Urbona un Gedimins Urbons, kuri piedāvās diskursīvu eksperimentu, kura mērķis ir konkretizēt pagaidām vēl formulēšanas stadijā esošo zooētikas jēdzienu. Mākslas darbs tiks papildināts ar viņu lekciju 7. septembrī plkst. 18, kas iecerēta kā Survival Kit atklāšanas pasākums.

Izstādē būs eksponēta arī Vācijā dzīvojošās brazīliešu mākslinieces Marijas Terēzas Alvisas akvareļi Šī nav aprikoze, kuru iedvesmas avots meklējams Amazones mūžamežu ieskautās pilsētas Manausas tirgū, kur pārdevējs visus augļus dēvējis par aprikozēm. "Viņš tos nav ne stādījis, ne audzējis, un viņu pat neinteresē zināšanas par šiem augļiem, kas uzskatāmi parāda modernās sabiedrības atrautību no dabas, kas tiek uztverta vienīgi kā patērēšanas resurss." 

 

Trīs ekoloģijas

Izstādē būs aplūkojams arī sāmu mākslinieces Britas Marakatas-Labas mākslas projekts, kura uzmanības centrā ir Ziemeļzviedrijas kalnrūpniecības industrijas izraisītās sekas uz sāmiem, kuri ir bijuši spiesti pamest savas mājas. Solvita Krese atsaucas uz franču psihoterapeitu un filozofu Fēliksu Gvatari, kurš nodefinējis trīs ekoloģijas veidus – vides ekoloģiju, sociālo ekoloģiju un garīgo ekoloģiju. 

Izstādē pārstāvēti vairāki latviešu mākslinieki. Viens no tiem ir Krišs Salmanis, kurš savā daiļradē atgriezies pie koku tēmas – otrā stāva otrajā laboratorijā slaidā bērziņā iesprausta adata no vinila plates lasīs pirms pāris gadiem ierakstītu žubītes dziesmu. Viņu vidū ir arī Andris Eglītis, kurš savas gleznas radījis kopā ar dabu, un Ieva Epnere, kuras videoinstalācija atskatās uz leģendāro mecenāta Augusta Dombrovska Vecmīlgrāvī nodibināto Zaļo skolu un tās dvēseli Martu Rinku. 

14. septembrī plkst. 18 visi interesenti tiek aicināti uz pētnieces Vinetas Jonītes lekciju par Martas Rinkas dzīves darbību un pedagoģisko mantojumu. Par šīgada Survival Kit jaunumu kļuvuši 30 mākslas vēstneši – visdažādāko profesiju pārstāvji, kuri, balstoties savā pieredzē un iedziļinoties izstādē, būs atvērti sarunai ar apmeklētājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Augļi un ogas

Jūs jau zināt – ja uz kādu brīdi iestājas klusums, nebūs labi! Krietnu laiku ieklausījos klusumā, kas valda ap Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvēšanu

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja