Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Bargo puišu brutālās dejas

Mums patīk domāt, ka esam radījuši jaunu žanru – superdžezu. Pirmo reizi Latvijā uzstāsies kvartets Bruut! no Nīderlandes

Bruut! – šo vārdu, kas holandiešu valodā nozīmē bargs, brutāls, četri Nīderlandes mūziķi izvēlējušies par sava modernā džeza kvarteta nosaukumu, šādi akcentējot savas spēles impulsīvo enerģiju un nepiegludināto spēku. Nav jau arī brīnums, jo Bruut! stihija saskaņā ar pašu kvarteta dalībnieku vēlmi ir džezs dejošanai, nevis laiskai klausīšanās baudai.

Modernā džeza kvartets Bruut! uzstāsies 15. Starptautiskajā mūzikas festivālā Summertime – aicina Inese Galante Dzintaru koncertzālē. Tā būs grupas pirmā viesošanās Latvijā. Nīderlandes mūziķi būs dzirdami savā programmā sestdien, 10. augustā, kā arī piedalīsies festivāla noslēguma koncertā Gala Galante svētdien, 11. augustā, kopā ar citiem festivāla māksliniekiem. Visi četri Bruut! mūziķi – alta saksofonists Martins Hogenheiss, Hammond B3 ērģelnieks Folkerts Osterbīks, kontrabasists Tomass Rolfs un bundzinieks Fēlikss Šlarmans – apguvuši džezu Amsterdamas konservatorijā, taču atļaujas neko lieki nesarežģīt un spēlēt 60. gadu rokenrola un R&B stilā, ko grūti klausīties nekustīgā mierā. Gaidāmajā koncertā skanēs fankmūzikas un smooth jazz kokteilis 60. gadu stilā ar krietnu devu tolaik populārā sērfroka, taču viss tiks pasniegts šodienīgā manierē. "Mūsu mūzika ir vairāku stilu apvienojums – no 40. gadu bībopa līdz hārdrokam. Mēs to dēvējam par Bruut! mūziku," stāsta bundzinieks Fēlikss Šlarmans. Taču tas nenozīmē, ka viņš ir grupas runasvīrs un galvenā autoritāte. Izrādās, ka Bruut! gluži labi iztiek bez bosa, mākslinieki visu dara un lemj kopā – arī sarunu ar KDi viņi risina kolektīvi.

Pēdējos gados nīderlandiešu kvartets ir iekarojis koncertzāles, džeza un teātra skatuves Beļģijā, Vācijā, Polijā, Spānijā, Apvienotajā Karalistē, Japānā, Burkinafaso, Dienvidāfrikā, Surinamā un Turcijā. Bruut! ir laidis klajā piecus albumus. Ansamblis piesaista uzmanību ne tikai ar mūziku, bet arī vizuālo tēlu – tā dalībniekiem piestāv melnie klasiskie uzvalki un perfektais matu griezums. Viņu vizuālais tēls un muzicēšana atsauc atmiņā amerikāņu režisora Kventina Tarantīno kulta filmas, kā arī vesternus un vecās skaņu plates, kas vienmēr ir modē.

Kādā stila nišā sevi ierindojat un jūtaties viskomfortablāk? Saprotu, ka jums tuvs ir modernais džezs, bet kādas ir jūsu attiecības ar slavenajiem džeza evergreen standartiem un pārējo mūzikas pasauli?

Mēs esam stingri iesakņojušies džeza tradīcijā, bet katra jauna kompozīcija, ko saceram, sakņojas populāros ritmos, piemēram, boogaloo, sērfrokā, 60. gadu popmūzikā, kā arī metālrokā, grunge un psihedēliskajā rokā. Mums patīk domāt, ka esam radījuši jaunu žanru, ko esam nosaukuši par superdžezu – nevis tāpēc, ka tas ir labāks par visu pārējo džeza mūziku, bet tāpēc, ka tas sevī ietver vairākus žanrus, pārsniedzot to robežas.

Kvarteta nosaukums nozīmē bargs, brutāls, nenogludināts. Jūsu mūzika atbilst šim raksturojumam. Kā paši skaidrojat šo jēdzienu? Kas ir šīs mūzikas teritorija, un kur ir tās robežas?

Spēlējot kvartetā Bruut!, mēs nekad nejūtamies ierobežoti, lai gan vienmēr paturam prātā klausītājus un cenšamies atrast vidusceļu, nepadarot savu mūziku pārāk sarežģītu vai pārāk vienkāršu. Iepriekš minētais žanru apvienojums un tas, ka mūsu misija ir likt cilvēkiem dejot džeza mūzikas pavadījumā, padara mūsu mūziku par Bruut! mūziku.

Vai kādreiz savā mūzikā esat arī maigi un poētiski, liriski un jūtīgi sapņotāji?

Jā, mūsu skaņdarbs, kuram platformā Spotify ir visvairāk klausījumu, ir jutekliska balāde Loulou. Ik pa laikam gan mums, gan klausītājiem mūzikā ir jāatvelk elpa. Spēlēt skaistu balādi ir viena no visjaukākajām lietām, ko darīt.

Kur smeļaties iedvesmu un enerģiju savai mūzikai? Vai vienmēr sacerat to paši?

Mēs vienmēr komponējam savus skaņdarbus visi četri kopā. Mēs gūstam tam iedvesmu, daudz klausoties visdažādāko stilu mūziku. Mūsu uzmanības fokusā ikvienā dziesmā ir tās "grūvs".

Kas jums patīk tajās reizēs, kad paši nonākat klausītāju – mūzikas baudītāju un vērtētāju – lomā? Kādai mūzikai dodat priekšroku?

Mēs mēģinām klausīties dažādu mūziku, un mums vienmēr ir periodi, kuros izvēlamies vairāk pievērsties kādam vienam stilam. Pēdējā laikā koncentrējamies uz sešdesmito gadu instrumentālo sērfroku, piemēram, to, ko darījušas amerikāņu popgrupas The Ventures un The Trademarks, kā arī sērfroka aizsācējs amerikāņu ģitārists Diks Deils (1937–2019) ar savu grupu Del-Tones.

Kurš jūsu kvartetā ir līderis? Kurš no jums izvēlas repertuāru, nosaka stilu, ģenerē muzikālās idejas?

Mūsu kvartetā nav līdera, mēs esam demokrātiski un vienlīdzīgi. Mēs komponējam mūziku kopā un četratā pieņemam visus lēmumus.

Jūsu mūzika ir domāta dejām, taču Dzintaru koncertzāle nav deju klubs. Jūs nebiedē tas, ka publika – aptuveni 2000 cilvēku – sēdēs un uzmanīgi klausīsies?

Ņemot vērā to, ka mūsu pārstāvēto stilu klāsts ir plašs, kā arī to, ka mūsu mūzika sakņojas džeza tradīcijās, esam pārliecināti, ka spējam uzrunāt un iepriecināt ikvienu klausītāju. Mūsu uzstāšanās veidi ir dažādi, un mēs katram koncertam veidojam savu, unikālu programmu atkarībā no tā, kas, mūsuprāt, būtu vispiemērotākais katrā konkrētajā situācijā un vidē.

Jūsu skatuves tēls asociējas ar Kventina Tarantīno filmu estētiku, kā arī ar 60. gadu vesternu gaisotni. Kāds kino jums patīk?

Esam lieli kinomīļotāji. Bez Kventina Tarantīno filmām, īpaši Lubenes/Pulp Fiction (1994), mūsu mūzika būtu skanējusi pavisam citādi. Taču Tarantīno māksla nav mūsu vienīgais iedvesmas avots. Reiz pat sacerējām mūziku Alfreda Hičkoka mēmajai filmai Šantāža/Blackmail (1929). Esam lieli Serdžo Leones kinoklasikas cienītāji – varam izcelt, piemēram, viņa filmu Labais, ļaunais un neglītais/ The Good, The Bad and The Ugly (1966) ar Ennio Morrikones mūziku.

Mūsu operdīva Inese Galante, uz kuras festivālu Summertime pošaties, ir iemīļota Nīderlandē, viņas ieraksti tur savulaik tirgoti tik veiksmīgi, ka saņēmuši zelta un platīna diska apbalvojumu. Vai esat ar viņu jau tikušies?

Mēs diemžēl nekad neesam tikušies ar Inesi Galanti, taču esam pagodināti, ka spēlējam viņas festivālā, un ar nepacietību gaidām tikšanos personiski.

Ko tieši gatavojaties spēlēt koncertā Dzintaros? Kaut ko arī no jaunākā albuma V? Ko jaunu tas ienesis jūsu mūzikā?

Mēs noteikti atskaņosim mūziku no jaunākā albuma. Šis ir mūsu drosmīgākais un "grūvīgākais" albums. Spēlēsim arī kompozīcijas, kuras esam radījuši iepriekšējos gados, un centīsimies no visa tā izveidot vislabāko mūzikas izlasi šim lieliskajam notikumam.

 

Koncerts

Džeza kvartets Bruut!

Koncerts Dzintaru lielajā koncertzālē 10.VIII plkst. 20

Bruut! piedalīsies arī koncertā Gala Galante 11.VIII plkst. 20

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 12–120

Top komentāri

Kur puiši?
K
Bildē 4 brutāli un riebīgi TĒVIŅI.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja