Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ēksanprovansas festivāls svin 75 gadu jubileju

4. jūlijā Francijas dienvidos sāksies 75. ikgadējais Ēksanprovansas festivāls – viens no spilgtākajiem, interesantākajiem mūzikas teātra notikumiem pasaulē

Šoreiz programmā ir sešu operu jauniestudējumi (ieskaitot vienu pasaules pirmizrādi), vēl trīs operas skanēs koncertizpildījumā. Ēksanprovansā notiks piecpadsmit koncertu un kopumā uzstāsies deviņi orķestri. Divdesmit vienā dienā publikai tiks piedāvāti 56 pasākumi. Uz festivāla notikumiem pārdošanā ir nonākusi 51 781 biļete, tās maksā no deviņiem līdz 297 eiro (36 procenti biļešu ir cenu kategorijā zem 59 eiro).

"Jau 75 gadus festivāls burvīgajā Ēksanprovansas vidē nāk klajā ar māksliniecisku piedāvājumu, kas atjauno pieeju mūzikas teātrim un repertuāru, paplašina operas žanra robežas, veido dialogu ar citām mākslas formām, kā arī maina attiecības starp darbiem, skatītājiem un norises vietām, – tādējādi tiek ieskicēti jauni radīšanas virzieni. Šī gada programmu atklās Trīsgrašu operas jauniestudējums brīvdabas teātrī Théâtre de l’Archevêché – satīras šedevrs, ko izpildīs Parīzes teātra Comédie-Française trupa. Šī izrāde kļūs par režisora Tomasa Ostermeiera debiju operā," saka Ēksanprovansas festivāla mākslinieciskais vadītājs Pjērs Audi. Bertolta Brehta, Kurta Veila un Elizabetes Hauptmanes Trīsgrašu operu diriģēs Maksims Paskāls, spēlēs viņa vadītais orķestris Le Balcon.

Ēksanprovansas festivāls vienmēr ir uzsvēris laikmetīgās mūzikas un jaundarbu nozīmi. 5. jūlijā uz Théâtre du Jeu de Paume skatuves notiks komponista Džordža Bendžamina un libretista Mārtina Krimpa operas Iedomājies tādu dienu kā šī/Picture a Day Like This pirmizrāde. Pirms vienpadsmit gadiem šajā festivālā notika Bendžamina un Krimpa operas Uzrakstīts uz ādas/Written on Skin pasaules pirmizrāde – šis darbs jau ir kļuvis par mūsdienu klasiku. Jauno operu diriģēs pats Džordžs Bendžamins (spēlēs Mālera kamerorķestris), režiju veido Daniels Žanto un Marija Kristīne Soma.

Ēksanprovansā skanēs vēl viena laikmetīgā opera – komponista Filipa Veneblsa un režisora un libretista Toda Hafmena baroka fantāzija Geji un viņu draugi starp revolūcijām/The Faggots and Their Friends Between Revolutions (pasaules pirmizrāde notiks jūnija beigās Mančestras Starptautiskajā festivālā).

Īpašu vietu Ēksanprovansas programmā ieņem 97 gadus vecā komponiste Betsija Žolā – festivālā tiks pirmatskaņots viņas opuss Šie skaistie gadi…/Ces belles années..., kas tapis pēc festivāla un Londonas simfoniskā orķestra pasūtījuma. Betsija Žolā ir apmeklējusi pašu pirmo Ēksanprovansas festivālu, un viņas jaundarbs ir veltīts foruma 75 gadu jubilejai. Festivāla koncertos būs pārstāvēta Betsijas Žolā un Džordža Bendžamina, kā arī Ģerģa Ligeti mūzika (šogad tiek svinēta viņa simtgade).

Mūzikas teātra sadaļā ir iekļauta Volfganga Amadeja Mocarta opera Così fan tutte (diriģents Tomass Hengelbroks, režisors Dmitrijs Čerņakovs) un Albāna Berga Voceks (diriģents Saimons Retls, režisors Saimons Makbērnijs). Igora Stravinska Krievu baletus pie Parīzes orķestra pults diriģēs Klauss Mekele, un vizuālo noformējumu izrādei nodrošinās speciāli uzņemtas režisoru Rebekas Zlotovskas (balets Ugunsputns), Bertrāna Mandiko (Petruška) un Evangelijas Kranioti (Svētpavasaris) filmas. Koncertizpildījumā varēs dzirdēt Džakomo Meierbēra Pravieti (diriģents Marks Elders), Džuzepes Verdi Otello (diriģents Mikēle Marioti) un Gaetāno Doniceti Lučiju di Lammermūru (franču valodā; diriģents Daniēle Rustioni).

Kamermūzikas koncertus sniegs dziedātāji Asmika Grigorjana, Kristiāns Gerhāers un Pritija Jende. Ar vairākām programmām uzstāsies pianists Kirils Geršteins. Festivālā skanēs simfoniskā un kormūzika, džezs un Vidusjūras reģiona melodijas.

Festivālā pirmo reizi piedalīsies tādas vokālās mākslas zvaigznes kā Jonass Kaufmanis, Džons Osborns un Marija Agresta, ar nepacietību tiek gaidīta Ludovika Tezjē, Mariannas Krebasas, Penes Pati, Floriāna Sempē un Nikolas Ševaljē atgriešanās.

Ēksanprovansas festivāls turpināsies līdz 24. jūlijam.

Informācija: festival-aix.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja