Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ērģeļu organismi - versijas diviem

Piecas klaviatūras un četras rokas sestdien, 15. oktobrī, atklās Otro starptautisko ērģeļmūzikas festivālu ORGANismi Latgales vēstniecībā Gors, kuras lielā koncertzāle pirms diviem gadiem ieguva digitālās koncertērģeles.

Pie tām koncertzāle tika, pateicoties Rēzeknē dzimušās, pasaulē atzītās ērģelnieces Ivetas Apkalnas mērķtiecībai un darbīgumam un Latvijas valsts mežu atbalstam. Drīz arī radās doma par ikgadēju un atraktīvu ērģeļmūzikas festivālu, kurā muzicē gan pati tā mākslinieciskā vadītāja Iveta Apkalna, gan viesi. Katram festivālam ir savs īpašs mākslinieciskais fokuss. Šogad tā ir dueta muzicēšanas forma, bet uzmanības centrā turpina būt koncertērģelnieks. Atklāšanas koncertā saspēlēsies ērģelnieks un pianists jeb piecas klaviatūras un četras rokas.

"Latgales vēstniecības Gors lielās zāles skatuve joprojām ir vienīgā koncertskatuve ar ērģelēm Latvijā. Mēs ar to lepojamies, un tas mūs iedvesmo aizraujošiem, neparastiem muzikāliem projektiem un mūziķu sastāviem," stāsta Iveta Apkalna. Spēlējoties ar vārdiem "organ" (grieķu valodā - ērģeles) un "organismi", festivāla rīkotāji atklāj vēl nenojaustas ērģeļu un citas mākslas, laikmetu un stilu saspēles iespējas. Festivāls šoruden no 15. līdz 21. oktobrim piedāvā piecus notikumus: divus koncertus, zinātnisko teātri, sarunu vakaru un jaunuzvedumu. Visu šo dažādību vieno tematiskais motīvs - divatā, divi, duo. Atklāšanas koncertā 15. oktobrī plkst. 18.00 Jūliusa Roibkes, Sezāra Franka, Žana Langlē un Nadži Hakima skaņdarbus izspēlēs pati Iveta Apkalna un pianists Juris Žvikovs. Pateicoties neparastajai un reti sastopamajai ērģeļu un klavieru saspēlei, vairāki koncertā dzirdamie darbi būs pirmatskaņojumi Latvijā.

Svētdien, 16. oktobrī, vārds viesiem no Francijas - Libānā dzimušajam, Francijā dzīvojošajam ērģelniekam, komponistam un pedagogam Nadži Hakimam un ērģelniecei, komponistei Marijai Bernadetai Difursē. Programmā arī Hakima cikls diviem ērģelniekiem Apustuļi. 21. oktobrī gaidāma pirmizrāde - koncertuzvedums Ja es būtu, kura pamatā ir itāļu rakstnieka Džanni Rodāri Pasakas pa telefonu. To veido Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas skolas audzēkņi, ērģelniece Iveta Apkalna, aktieris Aldis Leidums, režisore Māra Zaļaiskalns, telpas un tērpu radītāja Ināra Apele, muzikālā konsultante Ilona Rupaine un gaismu režisors Ervīns Šaicāns. Bērniem paredzētajā zinātniskajā šovāĪssavienojums 17. oktobrī Orķestra zālē duo tēmu interaktīvos eksperimentos atklās zinātniskais teātrisLaboratorium.lv. Turpat sarunu vakarā 18. oktobrī Iveta Apkalna stāstīs par ērģelnieka dzīvi un iedvesmas avotiem.

Top komentāri

??
?
Nezinu un nesaprotu, kas notiek ar Latviju un Latgali, ja koncertzālē atskaņo elektriskās ērģeles un uzskata to par normu. Elektriskās ērģeles ir nabadzības lāpīšana un masturbācija un šaubos, vai Latvijas sabiedrībai tas ir vajadzīgs. Un brīnos par profesionāliem ērģelniekiem, kas liek kaut kam tāda klāt savas rokas un kas nekaunas uz tām spēlēt koncertu. Nabaga klausītāji, kas apmeklē tādus koncertus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja