Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

KDi iesaka: Bartoka, Padega un Raiņa sapņi

Kultūras Diena un Izklaide iesaka spilgtākos nedēļas notikumus

Sava laika pankroks

Ceturtdien, 29. janvārī, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) aicina uz jauniešu izglītojošā cikla Koncertsarunas ar Goran Gora @ LNSO otro koncertu #Bartoks – sava laika pankroks. LNSO diriģēs ungāru maestro Žolts Naģs, sarunu vadīs Goran Gora. Programmā – Bēlas Bartoka Koncerts orķestrim. Pirms tam Goran Gora klausītājiem stāstīs par autora iedvesmu ungāru tautas mūzikas avotos un viņa etnogrāfiskajiem ceļojumiem, kuros komponists pētīja ungāru, rumāņu un bulgāru ritmus un melodijas. Bartoks ir viens no XX gadsimta mūzikas spīdekļiem, viņa raksturu un daiļradi iezīmē izaicinoši, brīžiem pārdroši soļi. LNSO izglītojošo koncertu mērķauditorija ir ne tikai jaunieši, bet visi klausītāji, kuri vēlas saistošā, saprotamā formā iegūt priekšstatu par noteikto laikmetu.

Bēla Bartoks Lielajā ģildē 29.I plkst. 19. Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 5

Pa vidu – mīlestība

Nacionālajā teātrī ar savu trešo jauniestudējumu pēc Mirušajām dvēselēm un Voiceka atgriežas spožais krievu režisors Kirils Serebreņņikovs. Muzikālā izrāde Raiņa sapņi ir veltījums dzejniekam 150. dzimšanas dienas gadā – tā piedāvā ieskatīties Raiņa dzīvē ar dzejas, sapņu un pārdomu palīdzību, noiet Raiņa dzīves ceļu no piedzimšanas jeb nebūtības līdz nāvei jeb mūžībai. Pa vidu – mīlestība un māksla. Izrādes mērķis – ierakstīt Raini pasaules literatūras kontekstā.

Raiņa sapņi Nacionālajā teātrī 29., 30.I plkst. 19; 5., 18.II plkst. 19; 28.II plkst. 18. Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 3–17

Triki

Rīgas cirks no 30. janvāra piedāvā programmu Ikss un Dalmatino. Tajā piedalīsies ekstremālu spēju akrobāti, gaisa vingrotāji, burvju mākslinieki, žonglieri, ekvilibristi, klaunu un deju grupa. Izrādes zvaigznes – graciozi dalmācieši.

Ikss un Dalmatino Rīgas cirkā 30.I–22.III. Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 1,50–30

Apritē un ārpus tās

Izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā ir skatāma Ilzes Strekavinas (1948) izstāde Aprite. Viņa spoži ienākusi Latvijas mākslā 80. gadu sākumā kā daudzsološa savas paaudzes autore, taču pašreiz Strekavinas vārdu un darbus zina vien retais. Kopš 1975. gada viņa vada Tautas glezniecības studiju Varavīksne VEF Kultūras pilī. Ekspozīcija Aprite piedāvā Ilzes Strekavinas nozīmīgāko gleznu izlasi.

Ilze Strekavina Personālizstāde Aprite izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā līdz 8.II

Idealizētā dekadence

Izstāžu zālē Arsenāls notiks režisora Vara Piņķa iestudējuma Padegs un Padegs pirmizrāde. Tā aicina uz dialogu ar mākslinieku Kārli Padegu (1911–1940). Varis Piņķis stāsta: "Mani saista un interesē Kārlis Padegs – viņa raksturs, uzskati, dzīves izpratne, laikmeta redzējums, idealizētā dekadence, drosmīgais erotisms dzīvē, kā tas viss krustojas un veido viņa mākslu. Ir sajūta, ka viņš sevi ir izdomājis. Mēģinājis savu privāto dzīvi, savu publisko personu veidot kā mākslas objektu. Manuprāt, viņa dzīve ir mēģinājums radīt artefaktu, kuru viņš tā arī nesasniedz." Lomās: Padegs – Mārtiņš Upenieks, mākslinieka iekšējā balss – Inga Tropa.

Padegs un Padegs Izstāžu zālē Arsenāls 1.II plkst. 19; 2.II plkst. 21; 6., 7.II plkst. 19. Biļetes Biļešu paradīzē EUR 17–21

Amēlijas draugs

Koncertzālē Palladium 6. martā uzstāsies franču komponists Jans Tīrsens kopā ar savu grupu. Vislabāk viņš ir pazīstams kā režisora Žana Pjēra Ženē romantiskās komēdijas Amēlija/Amélie (2001) mūzikas autors. Publika bauda Tīrsena sentimentālo, amizanto mūziku un apmeklē viņa grupas koncertus, taču acu priekšā viņiem joprojām ir Amēlijas – aktrises Odrijas Totū – koķetīgais smaids.

Jans Tīrsens Koncertzālē Palladium 6.III plkst. 20.30. Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 34

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja