Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Valis debesīs un orķestrī Rīga

Art-i-Shock, Vecumnieks, Dubra un cepelīns, sākot 47. sezonu

Vitālu enerģiju Andra Vecumnieka mūzikā ar trio Art-i-Shock dalību, vēsturisku vēstījumu par cietā korpusa dirižabļa – cepelīna –  rašanos Tomasa Dosa Dirižabļa simfonijā un iespēju Latvijā pirmo reizi noklausīties Riharda Dubras Ceturto Divertismentu klausītājiem sola orķestra Rīga 47. sezonas atklāšanas koncerts. Tas notiks Lielajā ģildē 27. septembrī plkst. 19 ar orķestra māksliniecisko vadītāju Valdi Butānu pie diriģenta pults. 

Koncertu atklās īpašs notikums – Riharda Dubras Ceturtā Divertismenta Latvijas pirmatskaņojums. Šis opuss līdz šim skanējis tikai ASV. Dubra guvis starptautisku atzinību kā kora mūzikas autors, un tas atstājis iespaidu arī uz viņa rakstības stilu instrumentālajā mūzikā. Ceturtajā Divertismentā pūšaminstrumentu ansamblim komponists aicina pievērsties pamatvērtībām – mīlestībai, mieram.

2014. gadā sacerētais Concertino Art-i-Shock solistu trio un orķestrim ir spilgts piemērs, kas apliecina, ka šī darba autors Andris Vecumnieks ir viens no asprātīgākajiem un atraktīvākajiem latviešu mūsdienu komponistiem. Komponists vēlējies, lai trio šarmantās solistes Agnese Egliņa (klavieres), Guna Šnē (čells) un Elīna Endzele (sitaminstrumenti) uz skatuves jūtas rotaļīgi, "kā brīvdienās", tāpēc šo ciklu ieturējis "viegli franciskā gaisotnē". Valdis Butāns to pārlicis Art-i-Shock saspēlei ar pūtēju orķestri.

Austriešu komponists Tomass Doss 2008. gadā sacerēja simfoniju pūtēju koncertorķestrim, kas veltīta cietā korpusa dirižabļa – cepelīna – radīšanas simtgadei. Zeppelin Symphony četrās daļās (Uzmācīga doma, Mehānismi, Valis debesīs, Pārdzimšana) komponists zīmē skanējumos vēsturisku vēstījumu no cepelīna autora Ferdinanda fon Cepelīna sapņa un idejas līdz dirižabļa pirmajam lidojumam. Cepelīns ir viens no iespaidīgākajiem lidaparātiem aviācijas vēsturē, ar to 1929. gadā 14 dienās pat aplidota zemeslode.

Orķestra sezonas turpinājumā – Latvijas valsts simtgadei veltītais latviešu mūzikas festivāls Trīs zvaigznes: 9. novembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē uzmanības centrā būs Ojāra Vācieša un Imanta Ziedoņa dzeja, tajā skaitā Jēkaba Jančevska un Artura Maskata jaundarbos. Lāčplēša dienā, 11. novembrī, Lielajā ģildē skanēs Latviešu karavīru dziesmas, muzicējot ar 150 Rīgas vīru kopkori. Programmā Tēvzemei un brīvībai 19. novembrī VEF Kultūras pilī gaidāms šādi nosauktas Jura Kulakova kantātes un Ilonas Breģes jaundarba pirmatskaņojums. Mazos klausītājus četrās sarunās par mūziku Nāc, ieklausies orķestrī Rīga! vadīs dziedātājs Daumants Kalniņš. Pirmā – Skolas muzikālie noslēpumi – jau 10. oktobrī kinoteātrī Splendid Palace.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja