Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Kas ir Staburags? Vai tas ir cilvēks?

Režisors Jānis Znotiņš piedāvā savu jaunāko izrādi bērniem.

Šodien, 24. februārī, plkst. 18.30 Valmieras teātrī pirmizrādi piedzīvos iestudējums bērniem un viņu vecākiem Staburaga bērni pēc Valda sarakstītā stāsta motīviem par divu zēnu Marča un Janča draudzību un viņu kopīgajiem piedzīvojumiem. Šajās lomās būs redzami aktieri Aigars Apinis un Jānis Znotiņš, kurš ir arī šīs izrādes režisors. "Vienu dienu es ielūkojos bērnu ieteicamās literatūras sarakstā, kurā ieraudzīju Staburaga bērnus, un sapratu, kas tas ir lielisks darbs, ko iestudēt teātrī," atceras Jānis Znotiņš, kuram skolas gados šādas literatūras lasīšana ir sagādājusi lielas problēmas. "Man tas likās pilnīgs murgs," viņš smejoties piebilst.

Jānis Znotiņš atzīst, ka veidot šādu iestudējumu viņu ir iedrošinājusi Ingas Tropas radītā izrāde sākumskolēniem Baltā grāmata nevalstiskajā teātrī Dirty Deal Teatro pēc Jāņa Jaunsudrabiņa darba motīviem, kurā Jānis Znotiņš ir piedalījies kā aktieris. "Pēc tam šī grāmata piedzīvoja īstu lasīšanas bumu," stāsta režisors. Vēl viens iemesls, kāpēc Jānis Znotiņš ir ieinteresējies par šo Valda darbu, ir Staburags kā Latvijas dabas zudusī vērtība. "Kad es paprasīju savai meitai un citiem bērniem, kas ir Staburags, viņi nezināja un jautāja – vai tas ir cilvēks?" paskaidro režisors, kurš savā izrādē ļauj bērniem iepazīt šo applūdināto šūnakmens klinti.

"Mēs būsim ģērbušies pelēkos treniņtērpos, un kājās mums būs kedas," atklāj Janča lomas atveidotājs Jānis Znotiņš un piebilst, ka viss Staburaga bērnu koptēls būs ļoti atturīgs, jo šajā izrādē nebūs ne rekvizītu, ne dekorāciju, bet lielu lomu spēlēs gaismas. "Šī ir laba iespēja bērniem saprast, kas ir aktiera profesija, jo mums ir tikai vārds un iztēle – gan mūsu, gan viņu. Mēs parādām, ka teātris var būt arī šāds, jo bērni ir vairāk pieraduši pie ilustratīvām lietām ar skaistiem kostīmiem un scenogrāfiju," viņš uzskata. Tuvākās Staburaga bērnu izrādes notiks 25., 28. februārī, 1., 2., 28. martā.

Jāņa Znotiņa iepriekšējais iestudējums Kaka un pavasaris galerijā Istaba pēc Andrusa Kivirehka grāmatas motīviem ir ieguvis Spēlmaņu nakts balvu kategorijā Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem. "Man gribas, lai viņi redz ne tikai Holivudas brīnumus vai to pakaļdarinājumus, bet arī citas lietas, kas bagātinātu viņu pieredzi." Uzreiz pēc Staburaga bērnu pirmizrādes Jānis Znotiņš ķersies klāt nākamajam igauņu rakstnieka asprātīgajam un fantāzijas pilnajam darbam Karnevāls un kartupeļu salāti, kuru latviešu valodā ir laidusi klajā izdevniecība Liels un mazs. "Mēs vēlamies ne tikai spēlēt teātri, bet arī popularizēt lasīšanu," viņš rezumē.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja