Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Apple ģenialitātes noslēpums

Reklāmas speciālists Kens Segals ir bijušais Apple radošais direktors, kurš kopā ar Stīvu Džobsu strādāja 12 gadus. Intervijā Sestdienai viņš atklāj, ko patiesībā nozīmēja būt līdzās vienam no mūsdienu lielākajiem ģēnijiem un kādēļ cilvēkiem nevajag baidīties no lietu vienkāršošanas.

Fragments no intervijas: 

Pirms Apple produktiem redzamais, nu jau gluži par ikonu kļuvušais burts i ir jūsu ideja. Kā jūs pie tās nonācāt? 

Pirmais no šiem produktiem bija iMac mājasdators. Tā koncepts bija ātra piekļuve internetam, kas līdz tam bija diezgan piņķerīgs un ilgs process. Tāpēc burts i man šķita tikai loģisks. Tā bija viena no pirmajām idejām, kas iešāvās prātā. Bet tajā laikā neviens nevarēja iedomāties, ka sekos vesela produktu līnija ar šādu konceptu. Nevienam, pat Stīvam, toreiz nenāca prātā, ka nākotnē tiks radīts iPad un citas lietas, kuras var vienkārši turēt rokās un pieslēgt internetam jebkurā vietā. Tas viss bija tāla nākotne. Tā ir bijusi viena no lietām, ko tu sākumā neapjaut, bet pēc tam, atskatoties atpakaļ, pie sevis nodomā: tas mums ir izdevies diezgan forši. 

Bet Džobsam šī ideja sākumā diez ko nepatika. 

Bija tā, ka Stīvs toreiz visiem dizaineriem paziņoja, ka mēs sāksim ražot mājas datorus. Tam bija jābūt kaut kam revolucionāram. Stīvam vienmēr visām detaļām bija jābūt pārdomātām līdz sīkumam, bet uz šo produktu tas attiecās jo īpaši, jo tas bija pirmais produkts pēc viņa atgriešanās Apple. Mēs toreiz bijām visas pasaules uzmanības lokā! Kad jaunais dators bija gatavs, Stīvs teica, ka tam ir vajadzīgs arī izcils nosaukumus. Viņš pats piedāvāja MacMan. Mēs par to gardi pasmējāmies, bet izrādījās, ka tas ir domāts nopietni. Lai gan viņš pats, uzdodot radīt šo nosaukumu, mums bija noteicis divas vadlīnijas, kam MacMan īsti neatbilda. Pirmkārt, nosaukums nedrīkstēja likt domāt, ka šis dators ir pārnēsājams, jo tas vienkārši maldinātu cilvēkus. Bet MacMan izklausījās pēc Walkman (Sony pārvietojamo kasešu atskaņotājs jeb pleijeris)! Otrkārt, nosaukumam bija jāvēsta, ka šis ir nopietns dators, nevis kaut kāda spēļmantiņa. Bet MacMan izklausījās arī pēc PacMan, kas tajā laikā bija ļoti populāra spēle. Mēs viņam piedāvājām piecus citus vārdus, tostarp iMac, bet viņam tie visi riebās. Nākamajā nedēļā atnācām ar vēl trīs variantiem, kuru vidū joprojām bija iMac. Šoreiz viņam tas vairs neriebās, bet nebija arī tā, ka patika. Pēc kāda laika es vienkārši dzirdēju, ka jauno datora modeli viņš citiem jau prezentē kā iMac. Un viss bija kārtībā.

Runājot par jauno iPhone 6, daži šo modeli ir nodēvējuši par lielāko Apple neveiksmi. Jūs noteikti internetā esat redzējis kādu no daudzajiem video, kur...

Cilvēki pārloka iPhone 6?

Jā.

Es vairs kompānijā nestrādāju un negribētu izklausīties pēc baigā Apple fana, bet pirmo reizi, kad ieraudzīju šo video, es pie sevis nodomāju: jūs taču jokojat? Pirmajā video, kas parādījās, ir skaidri redzams, ka tam puisim, kurš loka telefona, no lielās piepūles pat trīc rokas. (Segals ar samocītu sejas izteiksmi iztēlojas, ka loka telefonu.) Bet normālos apstākļos neviens savam telefonam neko tādu taču nedara. Ja telefonu vienkārši ieliek kabatā, tik liels spiediens nevar būt. Žurnāls Consumer Reports, kurš līdz šim pret Apple ir bijis diezgan nejauks, pēc visiem tiem video arī paziņoja, ka viņi pārbaudīšot iPhone 6. Es tajā brīdī pie sevis nodomāja: ārprāts, atkal jau viņi? Viņu rīcībā ir speciālas mašīnas, ar kurām var izmērīt spiedienu un citas lietas. Un viņi secināja, ka iPhone 6 šai ziņā ne ar ko neatšķiras no citiem telefoniem. Bet cilvēki turpina šo stāstu kultivēt, un tas ir smieklīgi. Tikpat labi es varētu paņemt TV pulti un pārlauzt to uz pusēm, bet normālos apstākļos to taču nedara.

Kad jūs šo video pirmo reizi redzējāt, pats arī pamēģinājāt locīt savu telefonu? 

Jā. Es to nelocīju ļoti spēcīgi, bet man vienkārši gribējās zināt, kāda ir sajūta. Kad es to telefonu biju saspiedis jau daudz stiprāk, nekā parasti to darītu, pilnīgi nekāda kustība nebija jūtama. Vairāk es arī nemēģināju. 

Visu interviju ar Kenu Segalu lasiet 28. novembra žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata