Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Bērni, kas redz ar sirdi

«Īsti mēs redzam ar sirdi. Būtiskais nav acīm saskatāms,» teic Lapsa no Mazā prinča. Tieši šo sajūtu iemieso neredzīgie jaunieši, kas iesaistījušies projekta Es redzu ietvaros tapušajā Adriana Kukuvasa mūziklā Mazais princis. Viņu vidū ir arī Georgs, kurš redzi zaudēja pēc nelaimes gadījuma piecu gadu vecumā.

Kopā ar redzīgiem mūziķiem, jaunajiem talantiem un skatuves zvaigznēm uz skatuves pirmo reizi kāpj 13 neredzīgi un vājredzīgi bērni un jaunieši. «Neticami, kā bērni mēneša laikā atvērušies — it kā pēkšņi viņos būtu ieplūdis svaigs gaiss un viņi būtu sākuši elpot,» saka organizācijas Es redzu vadītāja Aivija Bārda. Mazā prinča pirmizrāde notika pagājušonedēļ, bet izrādi vēl būs iespēja vērot arī 26.maijā Kauguru kultūras namā.

Iesaistīšanās neredzīgo bērnu integrācijas projektā Aivijas Bārdas dzīvē nav nejauša. Viņa labi zina, ko neredzīgam cilvēkam nozīmē iespēja dzīvot pilnvērtīgi, jo Aivijas 13 gadus vecais dēls jau vairākus gadus ir neredzīgs. Georgs piedzima redzīgs, bet piecu gadu vecumā ar karotītes aso galu nejauši trāpīja sev acī. Bērnam bija vajadzīga neliela operācija, un sākumā Aivija uztraucās, vai nepaliks kosmētisks defekts. Tomēr problēma izrādījās daudz nopietnāka — slimība pārgāja uz otru aci, bērns nesūdzējās, lai gan ļoti sāpēja. Ārsti sākumā to nepamanīja, bet pēc tam slēpa, atceras Aivija. Slimība turpināja progresēt. Pirms iestājās tumsa, Georgs vēl paspēja iemācīties alfabēta burtus. «Kad tas viss notika, ārsts man teica, lai es parādu viņam visu, ko varu parādīt, jo drīz viņš neredzēs. Toreiz mēs vēl paspējām paceļot. Es vienmēr biju iedomājusies, ka visas grūtības ir jāpārvar, cilvēkam jāiet uz priekšu un jāuzvar. Tā nenotika,» saka Aivija.

Latvijā ir vairāk nekā 7000 cilvēku, kuri daļēji vai pilnībā neredz. Ar redzi mēs uztveram 80% informācijas, tāpēc, zaudējot redzi, cilvēks nereti zaudē arī patstāvību. Georgs ir ļoti patstāvīgs. No skolas līdz vilcienam viņu pavada asistents, bet no vilciena līdz mājām Lielupē zēns nāk viens pats. Cauri mežam uz visai attālo veikalu zēns iet pats, iepērkas, brauc ar velosipēdu, vēl trakāk — tagad viņam ir arī mopēds. «Jā, šausmas, protams, es nervozēju, bet saprotu, ka tā ir vienīgā iespēja — man jāļauj viņam to darīt. Zinu, ka ir jaunieši, kas, pabeidzot internātskolu, nonāk atpakaļ pie vecākiem, kuri netiek ar šo situāciju galā, un jaunie cilvēki dzīvo četrās sienās. Sabiedrībai viņi nav vajadzīgi, un viņi paši tajā nav spējīgi dzīvot patstāvīgi,» skaidro Aivija.

Georgs dara arī citas ekstrēmas lietas — brauc ar ūdensslēpēm, slido, jāj ar zirgu. Zēns ir labs peldētājs un kopā ar fizkultūras skolotāju īstenojis sapni pārpeldēt Lielupi. Georga datorā instalēta speciāla programma, kas lasa priekšā drukātus tekstus. Mamma piebilst, ka dēls izlasījis visu, kas vien pieejams audio versijā, visas Ilustrētās Zinātnes un Ilustrētās Vēstures. Georgs ņem grāmatas no Strazdumuižas bibliotēkas, mēneša laikā izlasot 9–12 grāmatas.

Kā bērns psiholoģiski tiek galā ar atšķirību no pārējiem? «Viņam nav nekādu kompleksu. Es reizēm prasu: vai tu esi laimīgs? Viņš par manu jautājumu brīnās: «Kāpēc man jābūt nelaimīgam, ja man ir brīnišķīga mamma, māja, šinšillas, kaķis un suns?» Georgs vienmēr nekļūdīgi zina, kāds man ir noskaņojums. Redzīgajiem es varu pietēlot, uzlikt masku, viņam ne. Ejot viņš nekad neieskrien kokā, jūt koka enerģiju. Turklāt Georgs ilgu laiku staigāja bez spieķa, jo spieķi iedod uz diviem gadiem, bet tas salūst pēc mēneša. Neredzīgiem bērniem redzes vietā ir citas maņas. Reizēm man šķiet, ka viņi pasauli jūt smalkāk, niansētāk nekā mēs. Katram cilvēkam, kokam, priekšmetam ir vibrācijas, un viņi tās jūt,» stāsta Aivija.

Aivija atklāj, ka Kauguros top pludmale neredzīgajiem. «Negribam sasteigt šo projektu, jo sapratām, ka pludmale ar īpašām bojām, skaņas bumbām un citiem atribūtiem ir tikai sākums. Daudziem bērniem ir sapnis izbraukt tandēmā ar velosipēdu. Iedomājieties, viņiem neaizmirstams baudījums ir vienkārši braukt ar riteni gar jūru. Cik cilvēkam maz vajag, lai viņš būtu laimīgs! Neredzīgie saka: mēs visu laiku atpūšamies, dodiet mums iespēju kaut ko darīt! Ir plānots, ka  šajā pludmalē strādās neredzīgie masieri un pavāri, kas gatavos ēst.» Sarunas noslēgumā Georga mamma piebilst: «Pēc pēdējās operācijas es Georgam teicu: zini, ne visu šajā pasaulē ir patīkami redzēt, tu tik daudz skaista esi redzējis, dzīvē brīžiem ir labāk kaut ko neredzēt.»

Vairāk par dzīvespriecīgo Georgu un mūziklu Mazais princis lasiet 17.maija Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Zaļais dvēseļu dārzs

Šogad savu atdzimšanu piedzīvos vēl viena no Rīgas Lielo kapu kapličām, bet rindā gaida jau nākamās.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata