Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Dreģe: Man vajag Smiļģa vērienu!

Latviešu teātra ugunīgākā aktrise Olga Dreģe 75 gadu jubileju sagaida ar joprojām nenoslēpjamu enerģiju, grāmatu par savu dzīvi un apziņu, ka uz zemes dzīvo pēdējo reizi  

Dievs savu uzticamo avi Olgu Dreģi visu mūžu ir sargājis, vienlaikus pakļaudams visādiem pārbaudījumiem, it kā priecātos redzēt, cik eleganti viņas iedzimtais talants tiks tiem pāri: nesadegusi katjušu ugunīs, nenomirusi no ātrā diloņa, kuru bija saķērusi, stundu nostāvēdama sniegā ar pirmo bučupuiku, nedabūjusi galu savu vētraino mīlestību peripetijās, viņa esot gandrīz nomirusi pavisam nesen — uz Dailes teātra skatuves, pirmajā Mīļā meļa izrādē. Aktrises profesiju Dreģe sauc par grēcīgu un svētu reizē un nekādi nevar noslēpt, ka tieši tā ir tā augstā galotne, kurā viņai gribas būt  visvairāk.

Jūsu lomās atspoguļojas jūsu personīgā dzīve?   

Bez šaubām! Kā gan citādi? Tikai personiskais, kas gan  vairāk? Es taču to svešo tēlu varu padarīt dzīvu tikai caur savu pieredzi. Man taču nav citas mīlestības, ko ielikt tēlā, kā tikai tā, ko zinu, ko esmu izbaudījusi. Savu sāpi lieku Stellā iekšā, lai lugā uzrakstītais būtu patiess. Tur jau ir tas grūtums, kamēr to lomiņu satamborē. Mana māsa ir masiere, mēs reizēm salīdzinām darbus. Es viņai saku: tu vari domāt kaut ko citu tajā brīdī, kamēr masē, bet es, gatavojot lomu, nekā cita nevaru domāt!  

Vai tas nozīmē arī to, ka kādu lomu jūs nevarat spēlēt, jo jūtat, ka tas jums nav iekšā, to neesat pārdzīvojusi?

Tik garā mūžā jau viss ir piedzīvots! Jaunībā, bez šaubām, daudz kas ir uz nojautām spēlēts. Kad biju Norvēģijā, domāju: ak, ja es toreiz, kad Anitru spēlēju, būtu sapratusi, kas ir Norvēģija, kas ir Pēra Ginta takas — tur ir tikai ilgas, tā trauksme prom, nekas cits tur nevar būt! 

Jums ir nācies spēlēt arī sievietes, kuru uzskatiem un uzvedībai nepiekrītat. Kā ir ar Stellu Kempbelu?

Stellai es ļoti daudz piekrītu. Vistrakāk bija jaunībā ar Matildi Purva bridējā. Kā es Matildi nīdu! Esmu tikumiska meita, augusi ticīgā ģimenē, tikai dažus kilometrus no Blaumaņa Brakiem, Blaumani mīlēdama…  Man bija spilgta iztēle, tāpēc jau mamma teica, ka esmu dzimusi aktrise. Blaumanis raksta, kā Matildei pietvīkst ausu rozā ļipiņas, kad viņa iesēžas Edgaram klēpī, es to iztēlojos un domāju: tādu šausmīgu grēku — izjaukt Kristīnes un Edgara mīlestību! Turklāt tā bija mana mūža pirmā kinoloma. Teicu režisoram Leonīdam Leimanim, ka Matildi nespēlēšu. Bet viņš mani pārliecināja, teica: mīli vairāk nekā Kristīne! Jo Matilde mīl tā, ka viņai nekā nav žēl zaudēt, mīlestība uz Edgaru viņai ir lielāka par visu. Leimanis prata pārliecināt.

Vai nav tāda emocionālā stāvokļa, kad aktieris drīkst atteikties no spēlēšanas?

To var darīt, bet tas tev pēc tam atspēlējas. Ne velti Smiļģa laikā aktierim nevarēja būt cita dzīve un mīlestība kā vien skatuve. Tad bija tā, ka aktrises slepus dzemdēja, un, ja viņš zināja, kura ir stāvoklī, to mocīja un trieca, lika lekt, un viņas krita... Ja tu gribi būt skatuves cilvēks, tavs līdzcilvēks var būt tikai tas, kurš tevi tiešām saprot. Es to zinu, pati esmu divreiz šķīrusies. Jaunībā no otra prasīt, lai viņš saprot, kad tu neesi brīvdienās mājās un kad tevi filmā kāds bučo…Ne velti mans pirmais vīrs virsnieks krūmos ar pistoli greizsirdīgs stāvēja, kad es filmējos Purva bridējā.   

Jūsu vīrs nopietni taisījās šaut?

Bez šaubām, viņš mani vairākkārt gribēja nošaut. Tas viss ir piedzīvots un pārdzīvots. Ne velti mēs beigās izšķīrāmies.

Ticība jums ir palīdzējusi izturēt grūtības?

Bez šaubām. Arī savstarpēja mīlestība lielā dzimtā. Un arī studija, kurā ienācām un aizmirsām visu citu pasaulē. Smiļģis mūs ierāva Dailes liesmās. Līdz tam taču es gāju kā traka pa ballēm, nebūtu ticējusi, ka spēšu neiet...  

Mamma ļāva pa ballēm iet?

Mamma vienmēr teica: ej, meitiņ, kamēr jauna, dzīve ir tik īsa — mirklīt’s! Ej, dziedi, dejo, priecājies, un, ja krīti, tad krīti zem tāda, kas ir tevis cienīgs! Viņas uzticība palīdzēja man arī noturēties. Izstāstīju viņai visu no pirmās bučas līdz pēdējai, kad šķirāmies ar vīru. Tikai tēvs raudāja un teica: meitiņ, nešķiries! Lāpsta izšķirs, dzīve jādzīvo tāda, kādu Dievs devis, tas ir tavs liktenis.

Visu sarunu ar Olgu Dreģi lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Ilgi gaidīts, vai labi nāk?

Pēc mēnešiem ilgas vilcināšanās un iekšpolitiskiem konfliktiem ASV beidzot pieņēma likumu par jaunas militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai. Pirmās piegādes Kijivai sākās jau uzreiz pēc likuma ...

Putina teroristu valsts nostāja

Putina teroristu valsts neredzamās frontes kareivis: "Ļeņinam nepiedosim lielkrievu šovinisma atmaskošanu, bet viņa rīcības metodes gan mums der!"

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata