Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Ēlerte: Rīgā valda bardaks un blats

Vienotības izvirzītā Rīgas mēra amata kandidāte Sarmīte Ēlerte apņēmusies panākt, lai Rīga kļūtu par īstu Ziemeļeiropas metropoli. Taču vispirms jātiek vaļā no Ušakova, kuru Ēlerte uzskata par šķērsli savai vīzijai.

Viņa nešaubās, ka Latvijas galvaspilsētai ir visas iespējas kļūt par "jauno Ziemeļu zvaigzni", bet lielākais šķērslis esot tagadējā Rīgas vadība, kas vairāk skatās Maskavas virzienā. Pēc viņas domām, Rīgā joprojām pārāk bieži uzvējo padomju smārds. Tas jūtams arī 9.maijā, kad tagadējais Rīgas saimnieks Nils Ušakovs iesaistās padomju uzvaras, nevis Eiropas dienas svinībās.

Ēlerte uzskata, ka Ušakova vadībā Rīga nav spējusi izmantot savu attīstības potenciālu, pilsētā valda «bardaks un blats». «Ušakovs bijis ļoti sekmīgs naudas tērēšanā, bet maz domājis par to, kā naudu pelnīt,» spriež Ēlerte, kas apņēmusies savest kārtībā galvaspilsētas finanses. Taču priekšvēlēšanu laikā, kad partijas sacenšas dažādu labumu solīšanā, arī Vienotība nebūt negrasās atpalikt un rīdziniekiem sola bezmaksas sabiedrisko transportu pensionāriem un skolēniem, brīvpusdienas un bezmaksas mācību grāmatas, mazākus apkures rēķinus, jaunus muzejus un koncertzāles.

Ēlertes izredzes ķerties pie solījumu pildīšanas ir diezgan miglainas, jo galvaspilsētā Vienotība krietni atpaliek no Saskaņas centra un labākajā gadījumā var cerēt uz otro vietu jeb lielāko atbalstu starp «latviešu partijām». Vienotības lēmums virzīt Ēlerti uz Rīgas mēra krēslu bija, maigi izsakoties, riskants solis, jo ar ilggadējo darbību laikraksta Diena un Sorosa fonda vadībā viņa ieguvusi ne mazums nelabvēļu. Turklāt 11.Saeimas vēlēšanās Vienotības vēlētāji Zemgalē jau atstāja Ēlerti aiz svītras, bet šoreiz Rīgā likme ir daudz augstāka, jo vēlēšanu iznākums var būtiski ietekmēt ne tikai Ēlertes, bet arī visas Vienotības politisko nākotni.


Fragments no intervijas:

Cik vietu jūs gribētu izcīnīt Rīgas domē?

Īstos reitingus mēs redzēsim 1.jūnijā. Dažādi reitingi, procenti un vietu skaits ir sociologu un politologu «maize», es viņiem negribu to ņemt nost.

Reitingi rāda, ka Rīgā jums ir nedaudz virs pieciem procentiem.

Kā jau teicu, īstie reitingi būs 1.jūnijā.

Pirms četriem gadiem pašvaldību vēlēšanās Vienotības priekšteči Jaunais laiks un Pilsoniskā savienība pa abiem izcīnīja 22 vietas Rīgas domē. Šobrīd visas pazīmes liecina, ka Vienotība iegūs krietni mazāk. Vai tas nozīmē, ka vēlētāji vīlušies Vienotībā?

Nezinu; nedomāju, ka šīs prognozes piepildīsies.


Tātad domājat, ka Vienotība izcīnīs vismaz 20 vietu?

Es tiešām negribu nodarboties ar zīlēšanu zvaigznēs.

Jūs cerat kļūt par Rīgas mēru. Ja dabūsiet piecas vietas domē, tādām cerībām nebūs nekāda pamata.

Mūsu galvenais uzdevums ir nomainīt pašreizējo Rīgas domes vadību. Nila Ušakova un Andra Amerika vadībā Rīgas pašvaldība nedz izmanto unikālo attīstības potenciālu, nedz piedāvā labi pārvaldītu pilsētu, nedz skatās vienā ģeopolitiskā virzienā ar valsti. Mēs vēlamies darīt visu, lai to mainītu. Šajā brīdī runas par krēslu stumdīšanu man šķiet bērnišķīgas.

Kas varētu būt jūsu koalīcijas partneri pēc vēlēšanām?

Skaidrs, ka mūsu tuvākie partneri ir Reformu partija un Nacionālā apvienība. Bet mēs esam gatavi sadarboties ar visām partijām, kas piekrīt veidot koalīciju bez Ušakova un Amerika.

Vai tas nav tāds kā pašmērķis — aizvākt Ušakovu un Ameriku? Varbūt priekšplānā vajadzētu izvirzīt savu vīziju par Rīgas attīstību?

Nemainot tagadējo domes koalīciju, Rīgas attīstība notiks lēni, galvaspilsētas potenciāls netiks izmantots, Rīgas identitāte būs duļķaina un neskaidra.

Šajās vēlēšanās viens no jūsu saukļiem ir «Pazaudēsim Rīgu, pazaudēsim Latviju». Vai Vienotība, kuras pārstāvji ieņem Ministru prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja, finanšu, aizsardzības ministra amatu, patiešām ir tik bezspēcīga Ušakova priekšā, ja viņa dēļ var aiziet postā visa Latvija?

Rīga kopā ar Pierīgu iedzīvotāju skaita ziņā ir puse no Latvijas. Rīgas kopprodukts ir vairāk nekā puse no Latvijas kopprodukta. Rīgā ļoti bieži ir izšķīries visas valsts liktenis. Rīga ir mūsu vienīgās valsts vienīgā galvaspilsēta. Rīga var būt visas valsts attīstības dzinējspēks vai, tieši otrādi, pretnostatīta valstij. Mēs zinām, ka Rīgas vadības ģeopolitiskās simpātijas tiecas Maskavas virzienā. Uzskatu, ka tas var ļoti būtiski kavēt valsts kopējo attīstību.

Taču sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka lielākā daļa rīdzinieku ir apmierināti ar Ušakova darbu. Jūsuprāt, viņi nav spējīgi novērtēt, cik labi vai slikti strādā pašvaldība?

Ušakovs ir bijis ļoti efektīvs PR un naudas tērēšanā. Cilvēkiem ir ļoti patīkami saņemt dažādus labumus. It sevišķi, ja viņi nepadomā vai viņiem nav dota iespēja izvērtēt, kādas ir šo pakalpojumu izmaksas. Piemēram, pirms kāds no mums izmantojis sabiedriskā transporta pakalpojumus, mēs ar saviem nodokļiem par to esam samaksājuši 215 latus. Sabiedriskais transports nav par brīvu; mēs visi par to maksājam.

Jūsu sāncenši Guntis Belēvičs un Baiba Broka tieši Ušakovu atzinuši par labāko Rīgas mēru kopš neatkarības atjaunošanas, jo pārējie bijuši vēl sliktāki. Vai esat līdzīgās domās?

Nē, Ušakovu nevar uzskatīt par labāko Rīgas mēru. Viņa vadītā pilsēta ir slikti pārvaldīta, necaurspīdīga, tajā valda bardaks un blats.

Tad sanāk, ka tie 59 procenti rīdzinieku, kas gatavi balsot par Ušakovu, ir nozombēti?

Es runāju par to, ko es zinu. Jūs runājat par to, ko 59 procenti rīdzinieku. Tikpat absurdi būtu nosaukt Aivaru Lembergu par Latvijas labāko mēru, jo smagos kriminālnoziegumos apsūdzēts cilvēks tāds vienkārši nevar būt.

Teicāt, ka vēlēšanu rezultāti visu parādīs. Diezgan skaidrs, ka 1.jūnijā Lembergs atkal ar lielu pārsvaru tiks ievēlēts par Ventspils mēru...

Un prokuratūrai atkal nāksies viņu atstādināt no iespējas pildīt amata pienākumus.

11.Saeimas vēlēšanās cietāt neveiksmi, jo Vienotības vēlētāji jūs atstāja aiz svītras, un netikāt Saeimā. Kas jums liek domāt, ka šoreiz vēlētājiem būs pozitīvāka attieksme pret jūsu kandidatūru?

Man ļoti patīk šis jautājums. Vai pazīstat Lolitu Čigāni? Manuprāt, viņa ir viena no spējīgākajām Saeimas deputātēm. Tāpat kā Rasma Kārkliņa, arī Arvils Ašeradens ir ļoti spējīgs deputāts. Visi šie cilvēki vēlēšanās palika kā pirmie aiz svītras un Saeimā iekļuva tikai tad, kad atbrīvojās ievēlēto ministru vieta. Vienotība šajās vēlēšanās ieguva mazāk vietu, jo sadalīja balsis ar Reformu partiju. Arī es paliku pirmā aiz svītras. Zemgales vēlēšanu apgabalā man bija otrs lielākais plusu skaits pēc Ata Lejiņa, plusu bija vairāk nekā mīnusu.

Tomēr Saeimā netikāt ievēlēta. Kādēļ jums šķiet, ka tagad būsiet saraksta lokomotīve? Varbūt vēlētāji atkal atstās jūs aiz svītras.

Atklāti sakot, man ir vienalga, vai būšu pirmā, ceturtā vai piecpadsmitā. Piedalos šajās vēlēšanās, jo ceļš, ko uzņēmusi Rīgas dome, man šķiet bīstams. Tādēļ uzskatu par savu pienākumu darīt visu iespējamo, lai šī tendence neturpinātos.

Ja kļūsiet par Rīgas mēru, ko darīsiet 9.maijā?

Protams, piedalīšos Eiropas dienas pasākumos! Vai tad šajā dienā mēs svinam kaut ko citu?

Tagadējais mērs šajā dienā dodas pie Uzvaras pieminekļa.

Tagadējais mērs arī devās svinēt dienu, kad 1944.gadā no Ķīšezera puses Rīgā iebrauca krievu tanki. Šī postpadomju identitāte man ir sveša.

2015.gadā Rīgā plānots Eiropas seksuālo minoritāšu pasākums Europride. Vai jūs kā Rīgas pilsētas galva atbalstīsiet šo pasākumu?

Es rūpīgi izlasītu likumu, kas nodrošina tiesības rīkot miermīlīgus gājienus un sapulces. Šiem cilvēkiem, ja viņi to vēlas, protams, ir tiesības rīkot šādus pasākumus. Rīgas pilsētas uzdevums ir nodrošināt, lai cilvēki netraucēti varētu paust savu viedokli.

Bet vai pati plānojat piedalīties pasākumos?

Nedomāju, ka man būtu jāpiedalās. Protams, ja atbrauks citu pilsētu mēri, droši vien satiksimies, parunāsimies.

Visu interviju ar Sarmīti Ēlerti lasiet Sestdienā! Pirms pašvaldību vēlēšanām Sestdiena intervē Rīgas mēra amata kandidātus no partijām, kas reāli pretendē uz iekļūšanu Rīgas domē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara kaifs

Jā, es kaifoju! – tā par savu iesaistīšanos Latvijas hokeja valstsvienības atbalsta komandā saka viens no tās dalībniekiem fizioterapeita palīgs Kristaps Zelčs. Protams, bez hokeja pavasarī nu ...

Jāstāv kājās

Lai īstenotu austrāliešu zinātnieku atklāto veselīgas dzīves formulu, vairumam eiropiešu būtu radikāli jāmaina paradumi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata