Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Vientulība ir tikpat kaitīga vai pat kaitīgāka veselībai nekā 15 cigarešu izsmēķēšana dienā, secinājusi īpaša Lielbritānijas parlamenta komisija

Maita vientulība

Vientulība ir kļuvusi par vienu no galvenajām sabiedrības veselības problēmām XXI gadsimtā, kas ir sociālo tīklu laikmets. lai novērstu tās izraisītās sekas, Lielbritānijā izveidots pat speciāls amats valdībā un par šo jautājumu dažādos pētījumos arvien vairāk runā arī citviet pasaulē.

Lielu devu ironijas medijos un sociālajos tīklos izpelnījies Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas lēmums izveidot īpašu ministra posteni, lai glābtu no sociālās izolācijas un vientulības daudzus – pārsvarā gados vecus – britus. Kāds asprātis tviterī pat zobojās, ka loģiskāk būtu, ja vientulības problēmas risināšanai ieceltu vismaz divus ministrus. Taču Mejai prāts uz jokiem nenesas. Premjere apgalvo, ka par "vientulības ministra" amata radīšanu izšķīrusies tāpēc, ka miljoniem britu jūtas vientuļi, bet virkne pētījumu uzrādījuši spēcīgu likumsakarību starp vientulību un nopietnām fiziskās un garīgās veselības problēmām. Turklāt vientulība mūsdienās ir globāla problēma un nenomoka tikai sirmgalvjus, bet arī daudzus gados jaunus cilvēkus, par spīti tam, ka viņi ļoti regulāri sociālajos tīklos komunicē ar saviem vienaudžiem. 

Sociāla epidēmija

Apvienotajā Karalistē politiskā līmenī vientulības problēmu pirms dažiem gadiem aktualizēja parlamenta locekle no Leiboristu partijas Džo Koksa. Viņa mudināja savus kolēģus nopietni pievērsties tās risināšanai un 2016. gadā izveidoja parlamenta komisiju, lai izstrādātu ierosinājumus cīņai pret vientulību. 

Britu Sarkanā Krusta pirms diviem gadiem publicētā pētījumā bija teikts, ka vairāk nekā deviņi miljoni Lielbritānijas iedzīvotāju vienmēr vai bieži jūtas vientuļi. Labdarības organizācija Age UK apgalvo, ka vismaz puse britu vecumā pēc 75 gadiem dzīvo vieni, bet aptuveni 200 tūkstošiem veco ļaužu regulāri dienām un pat nedēļām nav nekādu kontaktu ar draugiem vai piederīgajiem. Savukārt labdarības organizācija Scope noskaidrojusi, ka 85% no gados jauniem cilvēkiem ar invaliditāti jūtas vientuļi. Daudzi britu ārsti arī piefiksējuši, ka pie viņiem ik dienu vēršas divi līdz pieci pacienti, kuru galvenais sūdzību iemesls ir vientulība. "Vientulība vairs nav tikai privāta liksta, bet ir izaugusi par sociālu epidēmiju," uzskata Koksas izveidotās komisijas līdzpriekšsēdētāja Reičela Rīvza. Londonas Ekonomikas augstskolas pētnieki aprēķinājuši, ka vientulības epidēmija desmit gados veselības aprūpes sistēmai rada 6000 mārciņu (6800 eiro) lielas papildu izmaksas uz vienu personu. Toties katra vientulības novēršanai iztērētā mārciņa (1,1 eiro) ļautu ietaupīt trīs mārciņas (3,4 eiro).

Decembrī Koksas komisija nāca klajā ar ziņojumu, kurā norādīja, ka vientulība ir tikpat kaitīga vai pat kaitīgāka veselībai nekā 15 cigarešu izsmēķēšana dienā. Komisija mudināja valdību izstrādāt nacionālo stratēģiju vientulības apkarošanai, bet atzina, ka ar to vien būs par maz. "Cīņa ar vientulību ir šīs paaudzes izaicinājums, kuram var stāties pretī, tikai saskaņoti rīkojoties mums visiem – valdībai, uzņēmumiem, sabiedriskajām organizācijām, ģimenēm, kopienām un katram sabiedrības loceklim. Strādājot kopā, mēs varam panākt izmaiņas," paziņoja komisija. Diemžēl komisijas darbs un ziņojuma izstrāde noritēja bez Koksas līdzdalības, jo viņu neilgi pēc komisijas izveidošanas noslepkavoja kāds labējais ekstrēmists.

Taču politiķes centienus ir novērtējusi pašreizējā valdības vadītāja Meja. "Džo Koksa apzinājās vientulības apmērus valstī un veltīja sevi, darot visu iespējamo, lai palīdzētu šīs problēmas skartajiem." Paziņojot par "vientulības ministra" amata izveidi, viņa uzsvēra problēmas aktualitāti un nopietnību. "Valstī ar vairāk nekā 60 miljoniem iedzīvotāju un laikmetā, kurā varam jebkurā brīdī sazināties ar draugiem un pat svešiniekiem visā pasaulē, šķiet, tas ir pretēji veselajam saprātam, ka kāds no mums var justies vientuļš. Taču vairāk nekā deviņi miljoni no mums apgalvo, ka bieži tā arī jūtas," norādīja Meja. "Es vēlos stāties pretī šim mūsu sabiedrības izaicinājumam un mudinu mūs visus rīkoties, lai palīdzētu vientulības nomāktajiem – veciem cilvēkiem, tiem, kuri ir zaudējuši mīļotos, cilvēkiem, kuriem nav neviena, ar ko parunāties vai dalīties domās un pieredzē."

Visu rakstu par samilzušo vientulības problēmu lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

 

 

 

Top komentāri

trusis nejaukais
t
tas ir drusku kompleksaak jaaskataas. tagad visiem tiek baazts aciis, kaadai ir jaaizskataas veiksmei un peec kaa jaatiecaas. un tad veel taa kultiveetaa dievietes apzinja "es esmu iipasha" nu tik iipasha ka beigaas paliek viena, jo visi paareejie tak ir zemaakas kaartas radiijumi.. neenu labi, beigaas cilveeki tikai domaa par to, kaa izciiniit savu veiksmi, straadaa plosaas njemaas, ego tikai aug lielaaks un lielaaks, beigaas tad nu seezham feisbukaa un skaitam "laikus" foto aplikaacijaa apstraadaataam bildiiteem.. vajag vairaak briivaa laika un noblokjeet feisbuku un probleema buus atrisinaata.
Trollis JT
T
Vientulības ministrs. Aizcietējumu ministrs. Impotences ministrs. Pieķēpušo ledusskapju ministrs. Agresīvo suņu ministrs. Tumšo ielu apgaismojuma ministrs. Niķīgo bērnu ministrs....
reptilis
r
Tās visas ir liberalizācijas sekas,kad tiek iznīcināta cilvēces pamatvienība - ģimene! Pilnīgs individuālisms cilvēkam tūkstošiem un varbūt pat miljoniem gadu bija sods - padzīšana no kopienas līdzvērtīga nāvei! Bet individualizētus cilvēkus,kuri ir atkarīgi no varas labvēlības ,ir vieglāk pārvaldīt un vadīt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata