Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
"Skandāls ir apstiprinājis sabiedrības visļaunākās aizdomas par Paku kā sevī noslēgtu, neuzticamu politiķi, kas maz uztraucas par valsts interesēm"

Savažotā līdere

Atstādinātā Dienvidkorejas prezidente Paka Kin Hje gadiem pakļāvās manipulatorei, kura izmantoja pieeju valsts līderei, lai ietekmētu politiskos procesus un izspiestu apjomīgus "ziedojumus" no uzņēmumiem.

Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā jau kopš novembra sākuma ik sestdienu ielās iziet simtiem tūkstošiem cilvēku, lai pieprasītu no amata pienākumiem atstādinātās Valsts prezidentes Pakas Kin Hje atkāpšanos un stāšanos tiesas priekšā. Politiķe un viņai pietuvinātas amatpersonas, kā arī vairāki lielu uzņēmumu vadītāji ir iesaistīti plašā korupcijas un ietekmes pirkšanas skandālā, kura centrālā figūra ir ilggadēja Pakas Kin Hje draudzene. Šī sieviete, gluži kā garīdznieks Grigorijs Rasputins savulaik Krievijas impērijā, neieņemot nekādus oficiālus amatus, kļuva par vienu no ietekmīgākajiem cilvēkiem Dienvidkorejā. Ir aizdomas, ka nežēlastībā kritusī prezidente arī ļaunprātīgi izmantojusi amata pilnvaras, lai vērstos pret saviem kritiķiem. Tāpat savulaik rīkojās arī viņas tēvs – gandrīz divdesmit gadu valdījušais autoritārais prezidents Paks Čon Hi. 

Dienvidkorejas vēsturē skaļākais politiskās korupcijas skandāls izcēlās oktobra nogalē, kad nāca klajā informācija, ka prezidentes sirdsdraudzene Čhoi Sun Sila izmantojusi savas tuvās attiecības ar valsts pirmo personu, lai piespiestu vairākus uzņēmumus, tostarp Samsung un Hyundai, "noziedot" diviem viņas vadītiem bezpeļņas fondiem kopumā 77,4 miljardus vonu (62 miljoni eiro), vēsta izdevums The Korea Herald. Lietas izmeklētāji apgalvo, ka viņu rīcībā esot pietiekami daudz pierādījumu, ka Paka Kin Hje un Čhoi Sun Sila dalījās ar šo naudu. Varasiestādes izmeklē, vai Samsung "ziedojumi" 43 miljardu vonu (34 miljoni eiro) apmērā bijuši paredzēti, lai panāktu politisku atbalstu pretrunīgam apvienošanas darījumam starp diviem korporācijas meitasuzņēmumiem. Samsung atzīst, ka ir finansiāli palīdzējis Čhoi Sun Silas kontrolētajām organizācijām, tomēr noliedz, ka tas darīts, lai panāktu korporācijai izdevīgus politiskos lēmumus. Izmeklēšanu pagājušajā nedēļā nopietni iedragāja Seulas tiesas lēmums neizsniegt orderi Samsung vadītāja Ļi Čē Jona arestam.

Dienvidkorejas mediji vēsta, ka kopš Pakas Kin Hje kļūšanas par prezidenti 2013. gadā Čhoi Sun Silai bijuši pieejami slepeni valdības dokumenti, lai gan viņa neieņēma nekādu amatu valsts vadītājas administrācijā. Viņa nereti arī esot saņēmusi prezidentes oficiālo runu uzmetumus un veikusi tajos izmaiņas. Tāpat Čhoi Sun Sila esot varējusi ietekmēt prezidentes lēmumus attiecībā uz naidīgo kaimiņvalsti Ziemeļkoreju un augstu valdības amatpersonu atlaišanu vai pieņemšanu amatā.

Viņa pat esot kontrolējusi Pakas Kin Hje apģērba izvēli.

Čhoi Sun Silas ietekme sniegusies arī ārpus Zilā nama (prezidenta administrācija) – viņa panākusi savas meitas uzņemšanu prestižā universitātē bez konkursa, lai gan jaunietes zināšanas un prasmes nav bijušas atbilstošas. Šis fakts izraisīja plašu sašutumu Dienvidkorejā, jo šajā valstī skolēniem pēc vidusskolas absolvēšanas ir jāiztur pamatīga konkurence, lai iekļūtu labākajās augstskolās. Čhoi Sun Silas atvase nav bijusi cītīga lekciju apmeklētāja, tomēr, par spīti tam, viņai visos priekšmetos bijušas sekmīgas atzīmes.

"Šķiet, ka skandāls ir apstiprinājis sabiedrības visļaunākās aizdomas par Paku kā sevī noslēgtu, neuzticamu politiķi, kas mazāk uztraucas par valsts interesēm, bet gan par labvēlības izrādīšanu draugiem un viņu ģimenes locekļiem" profesors Čārlzs Ārmstrongs no Kolumbijas Universitātes Ņujorkā sacīja ziņu aģentūrai Bloomberg. "Vienalga, vai viņa paliks vai nepaliks amatā līdz prezidentūras termiņa beigām, šis skandāls pamatīgi apgrūtinās valdības vadīšanu un metīs garu ēnu pār viņas reputāciju."

Savukārt Tokijas Starptautiskās kristiešu universitātes asociētais profesors Stīvens Nagijs uzskata, ka skandāla atskaņas būs jūtamas vēl ilgāk. "Domāju, ka paies ilgs laiks, līdz mēs atkal redzēsim sievieti prezidenti Zilajā namā."

Visu rakstu par no amata atstādināto Dienvidkorejas prezidenti un viņas "Rasputinu" lasiet žurnāla SestDiena 27.janvāra - 2.februāra numurā!

 

Top komentāri

Tāpēc
T
sievietes par politiķēm nevar būt,viņas ir pakļautas gan sev,gan iemācītam,gan tīem,ar ko izjūt personīgo emociju labo noskaņu,kur viss tas uzvedības kompleks ir domāts tikai priekš ģimenes.Bet tas nenozīmē to,ka viņām visām vispār nav iespēju,bet viņu vidū tomēr ir uzkrītoši maz ar normālu skatījumu,kur pārējās nu nekādīgi nevar sevi pielīdzināt izredzētajam mazākumam,bet vai kā gribas un niez sevi izspaust.
viss pēc plāna
v
kārtējais " lielākā idiota " gadījums
reportieris nezina, ka
r
suns aprakts citur. https://qz.com/887731/with-samsung-under-investigation-for-corruption-korea-must-decide-between-justice-or-the-economy/
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata