Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Piebalgs: Gribu būt deputāts

Bijušā eirokomisāra Andra Piebalga (Vienotība) vārds agrāk bieži tika minēts Valsts prezidenta amata sakarā, taču tagad, pēc Raimonda Vējoņa ievēlēšanas, viņš saka, ka tas ir noiets etaps, prezidents viņš nebūs un jākoncentrējas citiem izaicinājumiem. Arī par premjeru vai ministru Piebalgs strādāt nevēlas un vairāk redz sevi Saeimas deputāta lomā. Tāpat viņam gribētos piedalīties Vienotības vadīšanā un ieviest valstī pozitīvas politiskas izmaiņas. Laiks rādīs, vai šis nodoms īstenosies, tomēr Piebalgs noteikti būs intelektuāls pienesums Latvijas politikai.

Fragments no intervijas:

Ko darīsiet turpmāk?

Man padomā ir divas lietas. Pirmā ir Latvijas politika, esmu Vienotības valdē un līdz šim tam neveltīju tik daudz laika, cik vēlējos. Tas prasa lielāku iedziļināšanos, jo Latvijā lielākā daļa problēmu un izaicinājumu ir vidēja termiņa, nevis īstermiņa. Tagad pēc ES prezidentūras daudzas lietas parādīsies daudz skaidrāk. Otrs - mēģināšu vairākās universitātēs lasīt lekcijas par pieredzi, ko esmu ieguvis Eiropas Savienībā.

Kādas ir jūsu politiskās ambīcijas?

Kā kurā dienā. Lielākoties negribētu būt izpildvarā. Ir dažas dienas, kad to gribas, bet tas ir ļoti reti. Pamatā vēlos piedalīties lēmumu apspriešanā un izvirzīšanā, bet ne realizācijā.

Tātad jūs sevi redzat Saeimas deputāta kapacitātē?

Jā. Man liekas, ka savu laiku izpildvarā esmu izdzīvojis, tajā esmu bijis visu savu dzīvi.

Un Valsts prezidenta postenis?

Tas ir pagājis. Tiešām pagājis. Faktiski jebkuram esošajam prezidentam ir laba iespēja būt arī nākamajam. Un pēc astoņiem gadiem es jau būšu cienījamā vecumā. Prezidenta amats nekad nav bijis mans dzīves mērķis. Viens no lielākajiem apsvērumiem, kāpēc nepiekristu šādam piedāvājumam, ir tas, ka prezidenta amatā tev vairs nav privātās dzīves. Premjeram un ministriem tomēr ir privātā dzīve. Prezidents nepārtraukti ir darbā, un tas ir ļoti, ļoti grūti. Tas ir ļoti liels spiediens uz cilvēku. To var izturēt, bet jāsaprot, vai tu to gribi.

Vai Vienotībā joprojām ir divi kašķīgie spārni, kas savā starpā nesatiek?

Vienotībā vienmēr būs šī pretruna, jo partija apvieno divas grupas: pat uz Eiropas fona ļoti liberālu strāvojumu un otru - konservatīvo spārnu, kas nemēģina izdarīt straujas kustības atsevišķos jautājumos, piemēram, par viendzimuma laulībām.

Jūs esat tajā konservatīvajā grupā?

Es teiktu, ka jā.

Tad jūs esat pret viendzimuma laulībām?

Nē, neesmu. Esmu par, es balsotu par. Bet neuzskatu, ka mūsu partijai būtu jāvirza šis jautājums. Jautājums ir par iniciatīvu. Tas, ka liberāļiem jāiemācās sadzīvot ar konservatīvajiem, ir Latvijas realitāte, un tas nav viegli. Konservatīvie arī Eiropas Parlamentā labāk saprotas ar sociālistiem nekā ar liberāļiem. Šie divi strāvojumi ir Vienotības problēma, bet es neteiktu, ka tā ir slikta problēma. Drīzāk teiktu, ka tā ir laba problēma. Jo liberālajam spārnam diez vai būtu pietiekami liela vēlētāju bāze, lai pārvarētu piecu procentu barjeru. Tāpēc ir labi, ka šī politiskā doma ir iekļāvusies Vienotībā. Svarīgos balsojumos, protams, jāiet kopā, bet ir jautājumi, kur domas var dalīties. Tas nav ideāli, bet Latvijai ļoti svarīgi. Es neredzu, ka viņi būtu jāatdala no Vienotības.

Jūsuprāt, kādas ir Latvijas sabiedrības lielākās problēmas?

Sociālās problēmas, un galvenā problēma ir nabadzība.

Vai Latvija ir nabadzīga valsts?

Eiropas mērogā jā. Globālā, protams, ne. Otrā lieta ir bezdarbs un jauniešu nodarbinātība. Tie ir galvenie izaicinājumi. Tāpat ļoti gribētu, lai mēs vēl vairāk nostiprinām latviešu valodu - visās tās izpausmēs. Jo latviešu valoda ir tā, kas vieno šo valsti. Mums ir jāpanāk, lai visi cilvēki, kas dzīvo Latvijā, brīvi un labprāt runātu latviešu valodā.

Neskatoties uz to, ka Latviju nosaucāt par nabadzīgu valsti, kopumā uz nākotni skatāties optimistiski?

Protams. Viss ir relatīvi. Tas, ko es tagad teikšu, skanēs diezgan īpatnēji. No vienas puses, jā, mēs esam nabadzīgi. Taču, no otras puses, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, dzīves kvalitāte Latvijā nav slikta. Mums ir ļoti tīra vide, zems noziedzības līmenis, pakalpojumu līmenis un serviss ir augstā līmenī. Pēc ienākumu līmeņa cilvēki ir trūcīgi, bet pēc dzīves līmeņa mēs esam ļoti augstā vietā. Tas ir tāds dzīves paradokss.

Visu interviju ar Andri Piebalgu lasiet žurnāla Sestdiena 17.jūlija numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pirmie legālie Latvijas saimnieki

Biogrāfiskā vārdnīca Latvijas Satversmes sapulce deputātu biogrāfijās 1920–1922 atklāj deputātu likteņus un rāda laiku, kad Latvijas vēlētāju aktivitāte bija daudz augstāka nekā šodien.

Ar mūzikas pedagoga gēnu

Jebkurš bērns var dziedāt! – uzsver bērnu vokālās studijas Siguldiņa vadītāja Elīna Gruzniņa (42). Viņai izdodas organizēt gan sadarbību ar pazīstamiem mūziķiem, ļaujot bērniem uzstāties kopā ar zva...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata