Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Labrīt!

Žēl, ka negausīgajiem kapitālistiem nevar uzvelt atbildību arī par dinozauru izmir­šanu, jo tad klimata apturētāju rindas papildinātu arī tie, kam pasaulē vairāk par visu rūp estētis­kā dimensija. Dino­zauru attēlošanā cilvēka iztēle ir krietni pārspējusi pašas dabas izdomu, tāpēc arī sāpe par šo fantāzijas objektu iznīcināšanu būtu jo lielāka. Varbūt Grētai Tūnbergai vajadzēja uzstāties nevis savā mūžīgajā micītē, bet dinozaura cepurītē, tad visi daudz uzskatāmāk saprastu, par kādiem zaudējumiem ir runa.

Galu galā dabā pastāv tāds mehānisms kā apsteidzošā atspoguļo­šana, varbūt dinozauri jau pirms 60 miljo­niem gadu ar muguras smadzenēm sajuta, kāds liktenis viņus sagaidītu, ja viņi nodzīvo­tu līdz mūsdienu briesmīgajam globālās sasilšanas laikmetam, tāpēc mūsu lielākie brāļi izvēlējās brīvprātīgu pašiznīcināšanos, neatstādami nekādas pirmsnāves vēstules vai citas liecības, kas izskaidrotu viņu aizie­šanas iemeslus. Tas tika darīts ar vienu mērķi – lai nākamās Zemes apdzīvotāju paaudzes varētu ailītē "iemesli" ierakstīt to, kas katrā brīdī ir aktuāls un nepieciešams, kad nu reiz zinātni var aizstāt ar balsošanu. Ierakstīt kaut vai apgalvojumu, ka nekādu dinozauru vispār nebija un tie milzu kauli ir tikai iepriekšējo globālo sasilšanu rezultātā nozagtās bērnības izraisītas deformācijas.

Tikmēr šajā SestDienas numurā par savu nenozagto bērnību kara un pēckara gados stāsta dzejnieks Viks. Pasaulē ir tiešām viena ar cilvēku saistīta globāla problēma – pārapdzīvotība, bet Latvija šajā ziņā ir nevis problēmas daļa, bet gan risinājuma paraugs. Bet to nesaka Viks, to saku es.

Šīs SestDienas,  27. septembra – 3. oktobra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Bet jāpieceļas būs. Nosvinējis 80 gadu jubileju, rakstnieks Viks gaida koncertu Kalniņš & Kalniņš un iesaka pagaidīt 200 gadu, līdz noskaidrosies, kurš literatūrā ir palicis.

FOKUSĀ. Kvadrāts kritienā. Bez Māra Martinsona vārda, šķiet, pēkšņi neiztiek neviens daudzmaz skaļš korupcijas skandāls, arī nesenā Rīgas satiksmes iepirkumu lieta un "būvnieku karteļa" lieta. Kopš divdesmitgadnieka vecuma iesāktā manierīgā parakstīšanās ar iniciāļiem MM, kā dēļ viņam pielipa iesauka Kvadrāts, vairāk atgādina mafijas stilu.

TĒMA. Nestāvēt korķī. Tikko kā daudzviet Latvijā atzīmēta starptautiskā Diena bez auto, mudinot cilvēkus izvēlēties videi draudzīgākus pārvietošanās veidus par privāto auto. Tomēr transporta radītais piesārņojums, resursu patēriņš un sastrēgumi lielajās pilsētās nav tikai vienas dienas problēma – tie ir jautājumi, kuriem risinājums nepieciešams ilgtermiņā, turklāt tas ir aktuāli gan globālā, gan lokālā mērogā.

PASAULĒ. Džeks Ma nomaina skatuves. Šā gada 10. septembrī no visiem amatiem vienā no pasaules lielākajām interneta tirdzniecības platformām Alibaba aizgāja šī uzņēmuma dibinātājs un ilggadējais vadītājs, Ķīnas bagātākais cilvēks Džeks Ma. Par nodomu pamest Alibaba Ma paziņoja vēl 2018. gada 10. septembrī, turklāt uzsverot, ka no amata atkāpsies tieši pēc viena gada. Biznesa vietā Ma sola turpmāk nodoties projektiem izglītības jomā un labdarībai, tomēr vienlaikus plaši izplatīts ir viedoklis, ka viņš saglabās lielu neoficiālo ietekmi uz Alibaba.

TUVPLĀNĀ. Neesmu revidents. Filmas Jelgava ´94 scenārists Matīss Gricmanis par tuvcīņu ar jaunības pieredzi un par sabiedrības mehānisma līdzībām 90. gadu sakumā un tagad.

DIENASGRĀMATA. Dzelzs jākaļ, kamēr karsta. Kā kļūt par uzņēmēju Latvijā? Vai tas tiešām ir tik sarežģīti, kā dzirdēts, cik birokrātisku šķēršļu jāpārvar, un cik sāls pudu jāizēd? SestDiena sāk rakstu sēriju, kurā sekosim jauna uzņēmuma tapšanai – no idejas un pirmajiem soļiem līdz, cerams, miljonu peļņai.

VAI VIEGLI BŪT? Ugunsdzēsējam glābējam. Dzīvot tikai naudas pēc, lai vienkārši nopelnītu vairāk, – patiesībā arī nav jēgas. Tā par savu pirms astoņiem gadiem izdarīto izvēli kļūt par ugunsdzēsēju glābēju saka ekonomikas maģistrs Mareks Klimovičs.

CEĻOJUMS. Pulksteņlaiku neskaitīt. Orkneju arhipelāgā Atlantijas okeānā Skotijas ziemeļos kādas salas iedzīvotāji gribējuši atteikties no dzīves pēc oficiālā pulksteņa laika. "Ja es vēlos ēst brokastis pusnaktī, kāpēc lai es to nedarītu?" brīnās salinieki. Viņiem ir baltās naktis un ziemeļblāzma, silts klimats un pastāvīgs vējš, daudz nokrišņu un košas krāsas, laivas pagalmos pat salu vidienē un tik daudz aitu, ka iztikšana un sirdsmiers garantēts. Kāds vēl pulkstenis, ja visa pietiek?

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

reptilis
r
...,jā..ā,politkorektie jampampiņi ir ļoti..ļoti..nopietni cilvēciņi..sarkasms..viņiem nav saprotams..no vēstures viņi neko nemācās...un uzbrūk Egīlam Zirnim,kā Egīlam Līcītim:)))...,bet varbūt vaina vārdā Egīls??!...'Turies,Egīl!:)))
Itamars Toledano
Labrīt vakarā, bārdainā dāma ar bizi!
Egīl Zirni
E
Kaut kāda dzērāja savārstījums sanācis, bet žēl gan!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata