Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Labrīt!

Nākamajā nedēļā sinoptiķi mūs brīdina par iespējamu senaizmirstu dabas stihiju, ja vien tu neesi pārvērtis gultā tukšo ledusskapi un tāpēc ar kaut ko līdzīgu sastopies ik nakti, – austrumu rajonos varot uzsnigt.

Pagaidām sniegs Latvijā ir stabils 2020. gada nevārds, jo tās parādības, ko ar vārdu "sniegs" var apzīmēt, vienkārši nav, Rīgā visu janvāri zied lazdas, tātad dziesma "mēs tikāmies martā, martā, kad lazdas zied" pretendē uz gada nedziesmu, ārpus Rīgas deg janvāra kūla, apliecinot priecīgu faktu – ir vēl laukos cilvēki, bet uz gada nevārda godu ar "sniegu” vēl mēģinās pacīnīties tādi vārdi kā "ziemas riepas”, "lāstekas” un "sniegavīri”, jo sniegs vēl var uzsnigt, šādi zaudējot nevārda godu, bet lāstekām gan izaugt garām būs daudz grūtāk. Lai gan – kas zina, kas zina? Tā arī baravikas pērn nekādi nespēja izlīst no zemes vasaras beigās, kamēr galu galā saņēmās un sāka augt oktobra vidū.

Varbūt lāsteku briesmas mums gaidāmas tikai martā. Varbūt īstais gada nevārds būs "zemledus makšķernieks”, jo tāds ledus, kāds iztur cilvēku ar visu lomu, var izveidoties tikai tad, ja vairākas dienas ir ap mīnus 10 grādiem.

Un varbūt gada savārstījums būs "Rīgas Dinamo hokeja komanda”, lai gan tas būtu tikai loģiski: nav ziemas – nav hokeja. Vai dubļu volejbols kā disciplīna vēl nav iedibināts? Pēdējais laiks! Klimats dubļu volejbolam ir piemērotāks nekā jebkad agrāk, un tajos sporta veidos, kurus latvieši sāk pirmie, viņi sākumā ir līderos.

Šīs SestDienas, 31. janvāra – 6. februāra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Par dzejnieku nejauši nekļūst. Jānis Vādons par Brodska kļūdām, valodas gaumi un skaisto pavērsienu latviešu valodā.

VALODA. Episkais Pandoras atalgojums. SestDiena arī šogad aicina novērtēt gan gada vārda un nevārda titula ieguvējus, gan visspilgtākos pretendentus uz šo godu.

FOKUSĀ. Ar armiju pret vīrusu. Ķīnā uzliesmojušais koronavīruss devis iemeslu pārdomām, vai globālā mērogā tiek darīts pietiekami epidēmiju un pandēmiju novēršanai un to radīto zaudējumu samazināšanai.

IN MEMORIAM. Viens no basketbola dižajiem. Pasauli satriekusi viena no XXI gadsimta labākajiem basketbolistiem un sportistiem Kobes Braienta nāve. Piemiņas vārdos viņš tiek saukts ne tikai par leģendu laukumā, bet arī iedvesmotāju un sporta radošo spēku.

AKTUĀLI. Vai sapņu pilis no rīta nesabruks? Dažas pazīmes liecina, ka pavisam drīz mūs sagaida jauna, skaista dzīve, jo teju jau finiša taisni sarkaniem vaigiem sasniedzis maratonists ar jauno sabiedrisko mediju likumu stafetes kociņa vietā. Vai tas nozīmēs arī labāku dzīvi sabiedriskajiem, nesabiedriskajiem medijiem un sabiedrībai kopumā? Par to spriest pāragri. Tomēr jau tagad skaidrs, ka būs pārmaiņas. SestDiena lūko, kādas tās būs.

TĒMA. Kad slēgts ir atvērts. Samazināt auto skaitu pilsētās – šis ir ārkārtīgi moderns mērķis visā pasaulē. Daudzkur tas ir ne vairs tāls sapnis, bet jau realitāte – atsevišķas ielas vai pilsētu centri tiek slēgti autosatiksmei. Lai gan Latvijā lielai sabiedrības daļai pārvietošanās bez auto šķiet tikpat ekstrēma un nereāla kā lidojoši bezpilota taksometri, pamazām šī ideja sasniegusi arī Rīgu.

CEĻOJUMS. Kurp lido Maskava. Krievijas galvaspilsētā saule paspēj norietēt, kamēr ceļinieks pa apakšzemes pāreju šķērso vienu vienīgu ielu, senu un joprojām topošu augstceltņu ir vairāk nekā skuju milzu egles zaros, Jaunā gada eglīšu parādei ir izcirsti vismaz pārdesmit hektāru trekna meža, salatēvi un sniegbaltītes sveicina uz katra stūra, un par kopsaucēju Maskavas Jaunā gada ideoloģijai ir kļuvusi kosmosa un lidaparātu tēma.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SPORTS FEBRUĀRĪ, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

parbioloģiju
p
...kad valstī rozes zied un dārzi kopti, ļauj prātam atgūties pie žoga malas, kur cita telpa, citas formas, citas sugas
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata