Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lielie manevri

Padomju Savienības krišana piedāvāja unikālu iespēju vēl mūsu dzīves laikā sēt demokrātijas un tiesiskuma sēklas Krievi­jas augsnē, kā arī veidot visai Eiropai, ieskaitot Krieviju, kopīgu aizsardzības un drošības sistēmu, toties tagad mēs skaidri zinām, ka šī iespēja ir zaudēta, SestDienai šajā numurā saka viens no Latvijas lielākajiem labvēļiem Islandes ārlietu ministrs laikā no 1988. līdz 1995. gadam Jons Baldvins Hanibalsons, kurš nesen bija ieradies Latvijā valsts neatkarības de facto atjaunoša­nas trīsdesmitgades svinību sakarā.

1991. gada janvārī viņš bija vienīgais no redzamiem Rietumu politiķiem, kurš atklāti un asi kritizēja PSRS par agresivitāti Lietuvā un Latvijā, un 1991. gada augustā Islande kļuva par pirmo valsti, kas atzina Latvijas atjaunoto neatkarību.

"Pēc Jeļcina laikmeta likvidēšanas un pazemošanas Krievija ir atgriezusies savā pagātnē kā autokrātiska valsts, sapņojot par impēriskās godības atjaunošanu. Tāpēc Krievija atkal ir kļuvusi par bīstamu kaimiņu. Nespēja izmantot iespēju un sniegt visu iespējamo atbalstu demokrātiskajiem spēkiem Krievijas iekšie­nē ir jāuzskata par visnopietnāko Rietumu līderības kļūdu pēckara laikmetā," saka Hanibalsons piebilstot, ka galvenā atbildība par nespēju izmantot komunisma krišanas piedāvāto iespēju ir jāuzņemas ASV prezidentam Džordžam Bušam vecā­kajam, kuram neesot bijis ne vajadzīgās politiskās gribas, ne nākotnes redzējuma.

Šodien sākas Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības Zapad 2021, kuru laikā pastāv liels provokāciju risks. Pārlieku satraukties tomēr nevajag – ja arī kaut kas notiktu, vieni nepa­liksim, par Islandes atbalstu varam būt droši.

Šīs SestDienas, 10. septembra  – 16. septembra numurā lasiet:

TUVPLĀNĀ. Ir tik dabiski būt cūcīgiem. Krievu režisors Viktors Kosakovskis (60) par vainas sajūtu, iebraucot Latvijā, mātes sirdi plosošo skatienu, dabas un cilvēku attiecībām un DNS testu nozīmi.

PASAULĒ. Bez jūtamām pārmaiņām. Krievijā 17.–19. septembrī ir gaidāmas valsts parlamenta apakšpalātas – Valsts domes – vēlēšanas, kuru galvenā intriga ir, vai varas partija Vienotā Krievija spēs saglabāt konstitucionālo vairākumu. Vēl tās būs pirmās parlamenta vēlēšanas, kas notiks pēc pērn apstiprinātajiem grozījumiem valsts konstitūcijā, kā arī pēdējās nozīmīgās pirms 2024. gadā gaidāmajām Krievijas prezidenta vēlēšanām.

SestDienas SALONS. Diagnoze padomju savienībai izrādījās pareiza. Bijušais Islandes ārlietu ministrs Jons Baldvins Hanibalsons (82) par Latvijas neatkarības atzīšanas aizkulisēm, tā laika emocijām un to, kā tikt galā ar šā brīža daudzajām krīzēm.

IN MEMORIAM. Starp svēto un trako. Trakais, trakais Pjēro, kuru zinām kā Ferdinandu Grifonu. Parīzes nihilistiskais Mišels. Rio nokļuvušais pilots Adriēns. Arī mīklains franču leģionārs no bondiādes pirmsākumiem Casino Royale (1967). Minētās ir tikai dažas no Žana Pola Belmondo (1933–2021) vairāk nekā 70 kinolomām. Pirms pāris dienām viens no būtiskākajiem aktieriem Francijas un pasaules kinematogrāfā 88 gadu vecumā devies mūžībā.

PROFESIJAS. Vielas pietiktu operetei. Muzikālas apvienības darbošanos var vadīt arī pēc Agile principiem, zina Jānis Pētersons no grupas Citi zēni, kurš apņēmies pats sev pierādīt, ka karjera IT nozarē un sapnis par mūziku viens otram netraucē.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mūsu vēsturiskā laime

​Veroties aprīļa sniegputenī un baltajos jumtos pēc tā, ne vienam vien noteikti ienāca prātā doma, ka gribētos būt kur citur. Kādā siltākā un saulainākā vietā. Un nereti kaut kā līdzīgi ir, arī domā...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata