Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mazjēdzīgi strīdi

Kamēr vēl viedums tehnoloģijās mūs galīgi nav pārņēmis, varam atgriezties pie viedajiem cilvēku vidū. Aizvadītā nedēļa pagāja tādā kā pēcstarppirmsvēlēšanu zīmē – viena balsošana bija beigusies, otra jau brieda un, par spīti visām pirms tam izskanējušajām bažām, beidzās ar pārliecinošu rezultātu. Egils Levits būs nākamais Latvijas Valsts prezidents, jūlijā amatā nomainot pašreiz šajā krēslā sēdošo Raimondu Vējoni.

Ar ko jaunais prezidents atšķirsies, un kādus viņa prezidentūras uzsvarus varam sagaidīt nākamajos četros gados? Iezīmējot atbildes uz šiem jautājumiem, pamazām veidojas lielāka vīzija, un jāatzīst – tas patīkami. Vai daudzu cienījamu cilvēku paustais atbalsts un uzticība viņam attaisnosies, varēsim vērtēt jau tuvākajos gados. Vai viedums izrādīsies gana liels, lai tiktu galā ne tikai ar starptautisko tēlu, bet arī pašu ķēķi? Arī to vēl redzēsim, jo, kā pieredze rāda, tas var izrādīties gana liels klupšanas akmens.

Bet tikmēr šonedēļ SestDienā tā negaidīti no pilnīgi atšķirīgiem skatpunktiem sanācis runāt arī par mūžīgo integrācijas jautājumu Latvijā. Jeb, vienkāršāk sakot, – par krieviem un latviešiem. Un to, vai un kas mūs vieno un šķir, kur satiekamies un kur tomēr plaisa ir lielāka, nekā varbūt pirmajā mirklī šķitis. Vai tam reiz būs risinājums? Vai kādā brīdī nonāksim līdz tam, ka tie ir vairs tikai mazjēdzīgi strīdi tāpat vien – vairāk pastrīdēšanās dēļ –, bet patiesībā neko neietekmē? Kārtējo reizi jautājumu vairāk nekā atbilžu.

Varbūt atbilde ir mākslā, kas visdažādākajās iz­pausmēs dzīvo pāri šādām sarkanajām līnijām un ļauj iejusties otra ādā. Varbūt – glābj cilvēciskās attiecības, bez kurām nu nekādi un nekur.

Bet varbūt vienkārši visiem vajadzētu skatīties plašāk – "no Ipiķiem līdz Skaistkalnei", nu jau klasiķus citējot, un vēl pāri arī no otras puses. Varbūt, skatoties tā, tik tiešām var spēt aptvert visu ainu, vienlaikus nepazaudējot arī detaļas.

To arī visiem novēlu – gan augstos amatos esoša­jiem un viņu līdzjutējiem, gan tiem, kuriem ikdiena jau sen ņēmusi virsroku un uz visu liek raudzīties skeptis­ki, – mazjēdzīgos strīdus likt malā un ieraudzīt to lielo vīziju. Jo skaidrs, ka bez tās nekādi.

Šīs SestDienas,  31. maija – 6. jūnija, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Vienas zvaigznes daudzās dzīves. Operzvaigzne Marina Rebeka, izveidojusi pati savu ierakstu kompāniju, stāsta par mūzikas biznesa virtuvi, "vēdlodziņiem", kas vienmēr atveras, un to, kāpēc nepretendēs uz Grammy balvu.

TĒMA. Avārijas izeja pazudusi. Ideja par pašvaldību referendumiem aktualizējās līdz ar kārtējām diskusijām par administratīvi teritoriālo reformu un atvēra veselu jautājumu lādi – vai referendumi iedzīvotāju gribas noskaidrošanai Latvijā tiek izmantoti gana bieži, un vai to organizēšanas kārtībai nevajadzētu būt vienkāršākai?  

PASAULĒ. Trampa Irānas dilemma. Pēdējā mēnesī ir pastiprinājusies spriedze starp ASV un Irānu, tāpēc pieaug bažas, ka abas valstis varētu iesaistīties karā.

TEHNOLOĢIJAS. Cilvēkiem jālieto tehnoloģijas, nevis otrādi. Svarīgi runāt par interneta ēnas pusēm, uzsver Tele2 Latvijā valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. Vienlaikus viņš zina stāstīt, kad digitālie asistenti ienāks mūsu ikdienā, un ir pārliecināts, ka nonāksim arī līdz viedajām pilsētām.

LAIKA MAŠĪNA. Ripas birst, tiesneši mulst. Nu jau vairāk nekā divdesmit gadu maijs Latvijā ir teju oficiāls hokeja mēnesis, bet vai daudzi atceras, kāds ceļš bija jānoiet, lai tiktu līdz šī sporta veida elitei? Līdz atslēgas vārtiem izlasei dažādos sastāvos bija jāpacīnās, piedzīvojot ne vien nebijušus vārtu guvumus, bet arī dažādas ķibeles, neveiksmes izšķirošajās spēlēs un emocionālas runas ģērbtuvēs.

FOKUSĀ. Rušināties ideju smilškastēs. Kā savienot dažādo – laikmetus, pilsētas telpas un cilvēkus? Šie jautājumi ir priekšplānā, noslēdzot rakstu sēriju par Latvijas Arhitektūras gada balvas 2019 (LAGB) fināldarbiem. Šoreiz uzmanības centrā glokalizācija – vispārējo globālo tendenču saplūsme ar vietējo kontekstu.

AKTUĀLI. Rezervē vasaru mūzikai. Ieskats Latvijā šovasar notiekošajos festivālos – no pieklusinātas pārdomu un klasiskās mūzikas līdz vissmagāko akordu dārdiem.

CEĻOJUMS. Kur aizķēries Noasa šķirsts. Kalns, kurš kā pirksta gals nesatricināmi iebakstījis debesīs, ir Nahčivanas simbols – te sensenos laikos esot aizķēries Noasa šķirsts. Šis izolētais Azerbaidžānas autonomais apgabals skaisti un nolemti cenšas spītēt realitātei – dzīvei blokādē, kas ilgst jau ceturtdaļgadsimtu. Dienā uz šo vietu lido seši pārpildīti boingi, visi no Baku, jo sauszemes ceļu nav – kopš PSRS sabrukuma tautu draudzības kuģis šajā Aizkaukāza reģionā ir katastrofāli sadragāts. Toties te ir naftas nauda un prezidenta labvēlība, kas iesprūdušo šķirstu spodrina, ceļ saulītē un iedvesmo nepadoties.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Vai tie nav
V
kangari, kuri atbalsta nejauno nevienotību, paristus un levitu? Jo viņu politika ved latviešu tautu iznīcībā, kā to parāda skaitļi par tautas izmiršanu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata