Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Sava punkta atrašana

Ar izkārtu mēli jožu cauri padomju laikam un tā "brīnumzemei", sarunā par seriālu Padomju džinsi un iejušanos tā galvenā tēla Renāra ādā saka aktieris Kārlis Arnolds Avots.

 Atzīšu pavisam godīgi: man patīk šis seriāls un patīk saruna. Kādēļ? Jo šajā stāstā tā varoņiem un veidotājiem ir veiksmīgi izdevies parādīt bijušo laiku, neslīgstot nostalģijā un vienlaikus arī netiesājot ikdienas izvēles un situācijas, kurās mēs iejusties vairs nevaram un negribam. Un labi, ka tā.

Savukārt saruna patīk, jo tā, protams, plašāka – gan par aktiermeistarību, gan dzīvi, gan tiem atsevišķajiem, svarīgajiem punktiem, uz kuriem ikviens no mums iet. Katram tie citādi, galvenais ir atrast savu.

Par to arī otrā SestDienas sarunā – ar sīpolpuķu selekcionāru Jāni Rukšānu.

".. tā ir tā augu ekspedīciju trakā lieta – jāspēj trāpīties konkrētajā vietā un laikā, kad tas augs zied. Un daudzi augi zied īsu brīdi. Ja trāpies īstajā brīdī, tad pilnībā esi atkarīgs no laikapstākļiem," Rukšāns īsi raksturo esenci par grūtībām savās ekspedīcijās pēc jaunām krokusu sugām.

"Traki sarežģīti," viņš vēl piebilst, un atkal gribas teikt – gluži kā dzīve. Tā mēs to vienu punktu, vienu krokusu meklējam. Brīžam ir grūti, brīžam ir skaisti, brīžam kaut kas nesaprotams pa vidu. Var jau būt, ka tieši tādai tai dzīvei un mūžīgajiem meklējumiem arī jābūt.

Lūk, tādas apcerīgas pārdomas un brīnišķīgas sarunas, pavasari gaidot. Nu jau pelēkuma ārā par daudz, gribas to pavasara pirmo svaigumu, pirmo zaļumu, gribas, lai smaržo gaiss un var skriet no mājas ārā vienā jakā. Martam pavasara gaidas, pirmās tulpes un tāda kā neremdināma smeldze domās piestāv. Tajā tad arī jādzīvo. 

Šīs nedēļas, 1.-7. marta, žurnālā SestDiena lasiet:

 

SestDienas SALONS. Ar izkārtu mēli cauri laikam

Es neticu pasaulei, kurā cilvēku var samīdīt līdz nāvei košļenes dēļ, saka aktieris Kārlis Arnolds Avots un stāsta gan par svarīgo aktiera profesijā, gan iejušanos nepiedzīvotā vēsturē

 

PASAULĒ. Maska jaunā likme

Dienvidāfrikas izcelsmes ASV multimiljardieris Īlons Masks jau gadiem atrodas mediju uzmanības centrā. Taču, ja iepriekš uzmanība miljardierim tika pievērsta dēļ panākumiem biznesā, viņa inovatīvajām idejām un uzburtajām nākotnes vīzijām, tad tagad šim sarakstam pievienojusies arī politika

 

TUVPLĀNĀ. Krokusu ekspedīcijas

Sīpolpuķu selekcionārs Jānis Rukšāns par kolekcionāra azartu, izaicinājumiem augu izpētes ekspedīcijās kalnos, safrānu Latvijā un godkārīgiem sāncenšiem ar negodīgu spēli

 

LAIKA MAŠĪNA. Mendeļejeva ķīmiskais pasjanss

Pirms 155 gadiem Krievijas Ķīmijas biedrības locekļi tika iepazīstināti ar Dmitrija Mendeļejeva sagatavotās ķīmisko elementu periodiskās sistēmas pirmo tabulu. Sākotnēji skeptiskā attieksme pret zinātnieka veikumu mainījās nākamajos gados, kad tika atklāti vairāki ķīmiskie elementi, kuru īpašības precīzi atbilda Mendeļejeva prognozētajām

 

TĒMA. Vieniem gardums, citiem – fui un pē!

Dažādās valstīs cilvēkiem ir atšķirīgi ēšanas paradumi, kas veidojušies dažādu iemeslu dēļ. Ir vietas, kur nesmādē ne tikai aligatoru un haizivju, bet arī suņu un zirgu gaļu. Kādas ir gaļas ēšanas tardīcijas pasaulē, un no kā tās atkarīgas?

 

IZPĒTĪTS. Patiešām atšķirīgas smadzenes

Vīriešu un sieviešu smadzenes ir savienotas atšķirīgi, tādēļ katrs dzimums informāciju uztver un apstrādā mazliet citādi

 

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata