Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šonedēļ SestDienā: Iedvesmai

Reizēm savus elkus vajag satikt. Tas var ne tikai iedvesmot, bet pat atvērt jaunus apvāršņus, jo varbūt mūsu sapņi aug mums līdzi un nekur nepazūd. Varbūt nejaušas tikšanās – gan tiešas, gan it kā attālas – ir tieši tās, kuras noliek mūs īstajās vietās, ļauj doties pareizajā virzienā un satikt tos, kuri jāsatiek. Ļauj nepazaudēt dvēseli un prieku par to, ko dari.

Tālajā 95. gadā tolaik vēl skolnieks Jānis Strazdiņš, kuram tad pat Cosmos vēl prātā nebija, cilādams zviedru The Real Group ierakstus, pie sevis domāja: "Tas ir nereāli." Bet, redz, pagāja nieka divdesmit gadu, un elki paši viņam zvana un lūdz: "Vai vari izlīdzēt?" Un viņa dēļ tagad slavenās grupas repertuārā ir arī latviešu Tumša nakte, zaļa zāle.

Varbūt tieši tas, ka reiz, it kā garām ejot satikts, Normunds Naumanis "par izrādi pateica kaut ko smieklīgu", joprojām liek Jegoram Jerohomovičam rakstīt ne tikai par teātri, bet arī operām un popmūziku tik asi, trāpīgi un vienlaikus skaisti un labvēlīgi.

Varbūt reizēm tā iedvesma ir pat senāka un stiepjas kaut kur vēl viduslaiku Cēsīs, kad viena cilvēka guļamistaba bija tik plaša, ka tai piestāvēja zvaigžņotas velves. Ja spēj to iztēloties tā pavisam dzīvi tur, kur patlaban slejas tikai noplukušas sienas un varbūt pat ķieģeļi jau krīt uz galvas, tad spēj tam atdot seno laiku mirdzumu – pat ja tas prasa pacietīga darba pilnas bezgalīgas stundas uz grīļīgām sastatnēm pie pašiem griestiem. Tad tas priecē un iedvesmo arī citus.

Varbūt tādi iedvesmas mirkļi ļauj līdzcilvēkus mazāk nosodīt, labāk saprast. Arī aizbraucējus un palicējus. Atrast kopīgo un sadarboties, būvēt jaunus tiltus gan tiešā, gan pārnestā nozīmē.

Bet, ja iedvesmas vēl pietrūkst, – izejiet ārā, izjūtiet puteni un ziemas aukstumu uz vaigiem, izbradājiet kupenas, ieminiet jaunas takas un atrodiet apsnigušus kontrolpunktus mežā. Nevienā citā gadalaikā dabā nav tāda klusuma kā ziemā. Īsts. Pilns miera. Un iedvesmas.


Šīs SestDienas, 8. - 14. janvāra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Nereālais kļuvis reāls – viens no savulaik populārās latviešu vokālās grupas Cosmos dalībniekiem bass Jānis Strazdiņš piepildījis bērnības sapni un noslēdzis pirmo sezonu pasaulslavenās The Real Group sastāvā. Jaunais darbs viņam liek daudz staigāt kājām, daudz lidot un mācīties zviedru valodu, bet pirms koncertiem viņš joprojām vislabprātāk brītiņu paguļ. Gūtā atziņa – perfekcionisms nav svarīgākais, galvenais ir prieks muzicēt, neaizmirstot par dvēseli.

FOKUSĀ. Sprīdīši ar Einšteina smadzenēm? Latviju pēdējos 25 gados pametuši vairāk nekā 200 tūkstošu cilvēku, no tiem lielākā daļa – pretēji nereti valdošajiem mītiem – ir izglītoti speciālisti. Uztvert to kā zaudējumu vai iespēju? Ekspertu secinājumi un pieredzes stāsti.

TĒMA. Ko ēdīsim pēc 20 gadiem? Varbūt nemaz tik ilgi nebūs jāgaida, līdz kukaiņi būs mūsu ikdienas pārtikas sastāvdaļa. SestDiena pēta jaunos pārtikas produktus un prognozē gaidāmās pārmaiņas tuvākajās desmitgadēs arī latviešu virtuvē.

AKTUĀLI. Kupenas vajag izmantot! SestDiena piedāvā iespējas, ko vēl bez jau pierastās slēpošanas un slidošanas var darīt gada aukstajos mēnešos.

AIZKULISES. Ar drāmu un spriedzi – tuvojas Pirmdzimtais! Ielūkojamies režisora Aika Karapetjana ceturtās filmas uzņemšanas aizkadros – top mistisks trilleris, kurš sola gan intrigu, gan iespēju izbaudīt iemīļotu un atzītu pašmāju aktieru spēli.

TUVPLĀNĀ. Izglābtais viduslaiku brīnums jeb kā atjaunoja Cēsu viduslaiku pils Mestra zāli, kur vēl pirms pusotra gada no augstajām velvēm bira ķieģeļi. Tagad vēsturiskajā zālē apturēts laiks, un vēsturisko greznumu uzburt nav grūti.

CEĻOJUMS. Ukraina. Trīs gadus pēc "pirms". Ne tikai žiguļi un ļeņinekļi ielās, bet arī dažās dienās piedzīvots kultūršoks, nabadzība un klajš populisms līdzās neaizmirstamai viesmīlībai, sirsnībai un spozmei sakoptajā pilsētas centrā - tāda var izvērsties pašvaldību vēlēšanu novērotāja pieredze, ja ceļo uz Ukrainas ostas un kūrortpilsētu Berdjansku.

PRIEKŠĀ. Domāju par katru vārdu. Īsi pirms pirmās Normunda Naumaņa Gada balvas kritikā pasniegšanas viens no nominantiem Jegors Jerohomovičs atzīst – gribas, lai viņa rakstītais teksts būtu interesants no virsraksta līdz pēdējam teikumam.

VIEDOKĻU SADURSME. Par un pret brīvdienu 7. janvārī, pareizticīgo Ziemassvētkos, savus argumentus uzsver Saeimas Saskaņas frakcijas deputāts Andrejs Klementjevs un Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK parlamentārietis Aleksandrs Kiršteins.

SestDienas VAKARIŅAS. Kuskuss ar Sulguni sieru un baltmaizes pudiņš – ar savām pēcsvētku recepšu improvizācijām dalās aktrise Katrīne Pasternaka, kurai pašai virtuvē patīk zaudēt kontroli.

KROGS UZ PAPLĀTES. Zirnis ēd zem Strunkes studijas, rosinot pārdomas ne tikai par restorānu vēsturi šajā vietā un mākslinieku uzdzīvošanas ieradumiem, bet arī aicinot koncentrēties uz cūkas stilbiņu, kas šajā vietā ir tāds, ko varētu nosapņot īsti latviskā sapnī.

Kā arī REDAKCIJAS SLEJA, PERISKOPS, VĒSTULES & KOMENTĀRI, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SMADZEŅU KUSTINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES, SMALKĀS APRINDAS un KULTŪRIZKLAIDES DEVA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata