Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Varbūt nemaz nav tik svarīgi, kas tur bija ar to Lielo sprādzienu, daudz būtiskāk saklausīt lielās vētras un vēl lielāko klusumu sevī un citos

Vētra pirms klusuma

Zinu cilvēku, kurš tikai Emīla Dārziņa Melanholiskā valša dēļ iemācījās spēlēt klavieres, nopirka pat vecu flīģeli un joprojām uz tā neko īsti nespēlē. Vismaz klausītājiem ne. Nekad neesmu pajautājusi, vai viņam vairāk tā melanholija vai valsis saista, bet, domājot par viņu un viņa flīģeli senas lauku mājas un meža vidū, vienmēr kļūst silti.

Tas nesen ienāca prātā, klausoties Kaspara Zemīša ģitārspēlē. Viņa stīgām skan cauri tas pats siltums – gan jau minētā valša, gan Div’dūjiņu un himnas motīvos. Kaut kas tāds, ka pilnīgi gribas piekrist – varbūt nemaz nav tik svarīgi, kas tur bija ar to Lielo sprādzienu, daudz būtiskāk saklausīt lielās vētras un vēl lielāko klusumu sevī un citos.

Par vētru un klusuma miju un mainī­gajām attiecībām gan liek domāt arī daudz pragmatiskākas lietas. Piemēram, politika. Valdība, kas darbojusies pietie­kami ilgi, lai uz tās paveikto varētu atska­tīties, novērtēt, varbūt arī mēgināt prog­nozēt, kur tās uzņemtais kurss aizvedīs un vai secinājumi mūs apmierina. Galu galā – arī vēlēšanas nav aiz kalniem. Cik vētru un klusuma periodu šajos mēnešos vēl būs?

Un kā no tādu "vētru" viedokļa vērtē­jama mūsu – visu Baltijas valstu – simtga­de? Brīžiem jau šķiet, ka tajā vētras vien plosījušās un īstu atelpas brīžu nemaz nav bijis. Kur esam ar to nonākuši, kā gribam un protam svinēt un par ko licis aizdomāties kopīgais jubilejas gads? Kā izskatās Latvija līdzās Lietuvai un Igauni­jai, kas mūs urda, par ko gribam domāt atsevišķi, par ko kopā? Par to domāsim un rakstīsim ne tikai šajā, bet arī nākama­jās SestDienās, īpašā rubrikā mēģinot rast gan kopīgo, gan atšķirīgo, paskatoties uz sevi ne tikai no malas, bet arī no iekšpu­ses un ārpuses. Lai varbūt gada beigās gan paši sev, gan kaimiņiem gluži kā kolēģis māksliniekam, kas uz skatuves, varētu pavisam droši no zāles ne tikai aplaudēt, bet arī pavisam nopietni un no sirds pateikt: tu esi labākais!

Žurnāla SestDiena 9. – 15. februāra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Uz instrumentu neapvainojas. Ģitārists Kaspars Zemītis Lielo sprādzienu izskaidrot nevar, bet izdod jaunu albumu un neko savā dzīvē nemainītu.

FOKUSĀ/ BALTIJAI 100. Sapnis par miljoniem. Latvijas kino ir sācis savu intensīvāko filmu plūsmu pie skatītājiem pēdējo trīsdesmit gadu laikā - kur esam?

POLITIKA. Kučinskis nostiprina ZZS ieteikmi. Citu partiju vājums ļāva Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) pirms diviem gadiem pārņemt varu, kurā tā ir nostiprinājusies premjera Māra Kučinska vadībā un vairs nav gatava to zaudēt.

VESELĪBA. Joprojām neuzvarēta. Arī Latvijā nule paziņots par kārtējās sezonālās gripas epidēmijas sākumu, bet pasaulē kopumā tiek prognozēts, ka šajā sezonā tā būs pati vērienīgākā kopš 2009. gada tā dēvētās cūku gripas, kas oficiāli tika atzīta par pandēmiju. Kāpēc cilvēcei, kas spējusi atbrīvoties no virknes nāvējošu slimību, joprojām neizdodas pieveikt šķietami vienkāršo gripu?

PASAULĒ. Meksika noasiņo. Latīņamerikas valstī, kuras valdība ir iesaistījusies karā ar narkokarteļiem, 2017. gadā reģistrēts visvairāk slepkavību pēdējo divdesmit gadu laikā.

TĒMA. Programmētāji brunčos. "Es esmu programmētāja un, ziniet, sevi uzskatu par sasodīti radošu personu," saka Alina Karpeļceva (27). Viņa kopā ar domubiedriem radījusi apvienību Riga TechGirls, lai kopīgiem spēkiem noraustu aizspriedumu putekļus no informācijas tehnoloģiju nozares un beidzot piesaistītu tai arī sievietes, kas patlaban tajā darbojas krietnā mazākumā.

LATVIJAI VAJAG. Bērnus, kas jautā. Simtgade, simtgade. Taču var teikt, ka Latvijas skauti un gaidas ir pat vecāka organizācija par Latvijas valsti, jo savu simtgadi svinēja pērn. Nākamnedēļ tam par godu Latvijas Televīzijā demonstrēs dokumentālo filmu Arvien modri!, kas skatītājiem piedāvās plašāku priekšstatu par skautisma vēsturi un ikdienu šodien.

CEĻOJUMS. Tauriņkaspars pazudušajā pasaulē. Tauriņmājas veidotājs Kaspars Ozoliņš Panamas džungļos, kur cilvēks nebija spēris kāju.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Skaļa balss klusumā

Horeogrāfam ir jābūt kā rentgenam – saka horeogrāfe un Latvijas Nacionālās operas baleta māksliniece Milana Komarova (35). Skatoties, kā dejotājs kustas, uzreiz jāsaprot, kur ir viņa stiprā puse, u...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata