Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Naktsmājas pie svešinieka

Aizvien biežāk, dodoties ceļojumos, cilvēki viesnīcu vietā labprātāk izvēlas apmesties privātās mājās, dzīvokļos vai istabiņās – Airbnb jau gadiem ļauj piemeklēt sev tīkamāko alternatīvu. Ne vienmēr gan viss izdodas, kā plānots, – kā īrnieki, tā izīrētāji mēdz būt dažādi ar visām no tā izrietošajām sekām.

Atnācām, un tur pa visu māju notika transseksuāļu orģijas ar padsmit cilvēku dalību. Jāatzīst, ka mūsu istaba bija neskarta, ļoti pieklājīgi cilvēki, – savā pieredzē, īrējot naktsmājas ar Airbnb starpniecību, dalās Iļja Krūmiņš. Pārsteigumi, apmetoties pie svešiniekiem, nav retums, taču, iespējams, šādi piedzīvojumi arī ir viena no interesantajām ceļojumu sastāvdaļām, kuru vēlāk ar smaidu atcerēties pie vīna glāzes. Turklāt arī viesi ne vienmēr ir bez grēka, tāpēc ar neērtībām jārēķinās kā vieniem, tā otriem. Kā apgalvo SestDienas uzrunātie Airbnb klienti, negatīva pieredze gan esot tikai izņēmums, lielākoties izīrētājiem tas ir viegls bizness, bet īrniekiem – krietni ērtāka alternatīva viesnīcai.

Amerikāņu veiksmes stāsts

Pērn Airbnb kompānijas vērtība bija 30 miljardi ASV dolāru, tāpēc zīmīgi, ka tās rašanās iemesls bija divu cilvēku izmisums, nevarot apmaksāt sava dzīvokļa īri. 2007. gadā Džo Gebijai un Braienam Česki bija 27 gadi, un viņi savā dzīvē bija sasnieguši punktu, kurā nācās likt lietā iztēli, lai apmaksātu rēķinus. Viņu pilsētā Sanfrancisko tolaik notika dizaina konference, un visas viesnīcas bija pilnas. Tāpēc pārim ienāca prātā ideja, ka tie, kuri palikuši bez naktsmājām, var nakšņot viņu viesistabā uz piepūšamajiem matračiem. Turklāt viesiem varētu pagatavot arī brokastis. Nākamajā dienā pāris izveidoja interneta saiti airbedandbreakfast.com, kuras nosaukums sevī ietver vārdus "piepūšamā gulta un brokastis". Un jau drīzumā viņu viesistabā apmetās trīs viesi. Katram par nakti bija jāmaksā 80 dolāru, un, atvadoties no nakšņotājiem, abi saprata, ka tas ir sākums kaut kam lielākam.

Neilgi pēc tam sākās pirmie soļi Airbnb attīstībā, piedāvājot cilvēkiem ar interneta starpniecību izīrēt savas brīvās istabas, bet ceļotājiem – nakšņot pie svešiniekiem. Jāatzīmē gan, ka šodien koncepts ir mainījis savas sākotnējās aprises un izīrēt iespējams ne vien istabu, bet veselus dzīvokļus un pat mājas. Neskaitot komfortu, ko sniedz pašiem sava vieta svešā pilsētā, klāt bieži nāk arī jaukas iepazīšanās ar īpašniekiem, kas labprāt izrāda vietas, par kurām zināms vien vietējiem. Turklāt mājokļu cenas bieži ir krietni zemākas par viesnīcu piedāvājumiem. Kompānija pelna no procentiem, ko tā iekasē gan no īrniekiem, gan izīrētājiem. Patlaban ar Airbnb starpniecību iespējams izīrēt dažāda veida telpas palikšanai 191 pasaules valstī un var iekļauties pat desmit eiro cenā. Vienlaikus serviss ir atbilstošs arī tiem, kas piekopj greznu dzīves veidu un nesmādē atstāt tūkstošus naktsmājas īrei. No mazām istabiņām piepilsētā līdz grezniem apartamentiem pilsētas centrā – tieši tik plašs ir piedāvājumu klāsts. 

Piedzīvojuma sastāvdaļa

Jau iepriekš pieminētajam Iļjam atmiņas par pieredzi ar Airbnb ir viena par otru krāšņākas: "Sanāca reiz palikt Losandželosā, Skid Row, kas ir brutālākais rajons visā ASV, pie kāda policista. Viņš strādāja nakts maiņās un ik rītu mājās tā ikdienišķi pastāstīja – ai, šodien darbā baigais besis, filipīniešu bandas apšaude, 14 līķu, tik un tik cietušo." Citu tik ekstrēmu gadījumu gan ir grūti atrast, tieši pretēji – visi SestDienas uzrunātie, kas šo iespēju izmantojuši, nešaubās, ka nākamajā ceļojumā to darīs atkal. Katram gan motivācija ir cita.

Piemēram, Elīna Liepa, kura ik gadu dodas apskatīt kādu valsti, iecienījusi palikt svešinieku dzīvokļos ne tikai cenu dēļ. Tā kā viņa ceļo viena, vairākumā gadījumu iznāk īrēt istabu un līdz ar to arī iepazīties ar interesantiem cilvēkiem. "Airbnb uzskatu par vienu no galvenajām ceļojuma sastāvdaļām, tieši ar tā starpniecību esmu ieguvusi, nebaidīšos šī vārda, draugus visā pasaulē," stāsta sieviete. Reizēm gan gadoties, ka dzīvokļu īpašnieki nav gatavi kontaktēties, labprātāk vienkārši nodod atslēgas un pazūd savās darīšanās. Taču ir arī tādi, kas ar prieku izrāda labākās pilsētas vietas un gatavi ar jauniepazīto cilvēku mesties naktsdzīvē, izstaigājot vietējos bārus un sagaidot saullēktu. 

Visu rakstu par Airbnb lasiet žurnāla SestDiena 21.-27.jūlija numurā!

Top komentāri

kaimiñs
k
Dzivoju Barcelona... https://www.theguardian.com/technology/2017/jun/02/airbnb-faces-crackdown-on-illegal-apartment-rentals-in-barcelona
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata