Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Viduslaikos olas izmantoja glezniecībā

Šīs nedēļas nogalē olas ieņems centrālo vietu uz brokastu galda, piedalīsies stiprākās čaumalas pārbaudes kaujās un ripināšanas sacensībās, taču pārējo gadu lielākoties pacietīgi gaidīs savu iespēju iekļūt mūsu omletē vai pankūkās. Viduslaikos gan olas bija pieprasītas ne vien ēdiena gatavošanā, bet arī mākslā.

Ļoti iespējams, olu dzeltenums bija galvenā sastāvdaļa eļļas krāsās, ko izmantoja glezniecības vecmeistari, jo tas palīdzēja novērst gleznu dzeltēšanu un grumbu veidošanos. Jaunā pētījumā noskaidrots, ka olu dzeltenumā ir proteīni, kas palīdz kontrolēt krāsas žūšanas gaitu un padara to mīkstāku, vieglāk izsmērējamu. Šo tehniku esot izmantojuši slavenie vecmeistari, tostarp Sandro Botičelli un Leonardo da Vinči.

Ķīmijas inženiere Ofēlija Ranketa no Karlsrūes Tehnoloģiju institūta Vācijā kopā ar kolēģiem atklāja, ka olbaltumvielas veido plānu slāni ap pigmenta daļiņām un piešķir krāsai spēju atgrūst ūdeni. Tās arī padara krāsu mīkstāku, tādēļ to var uzklāt biezākā slānī un izvairīties no krāsas grumbošanās.

"Ar olas dzeltenuma proteīniem var mazināt krāsas stingrību, ko izraisa nevēlama mitruma uzņemšana no vides," zinātnieki piebilst ziņojumā, kas publicēts žurnālā Nature Communications. Viņi uzsver, ka olas darbojas kā antioksidants, kas palēnina sacietēšanas procesu, un turklāt krāsa lēnāk noārdās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata