Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Zeme var padarīt mūs slimus

Jūsu rīta kafija garšo pavisam atšķirīgi atkarībā no vietas, kur to pagatavo. To nosaka ne tikai kafijas pupiņu šķirne, bet arī ūdens. "Vīnes kafija ir garšīga Vīnē, izmantojot Vīnes ūdeni. Ja to gatavo šeit, tad tā robežojas ar grūti dzeramu šķidrumu," pieredzē par ūdens sastāva ietekmi uz dzēriena garšas niansēm dalās ģeologs Valdis Segliņš. Ūdens, ko uzlejam kafijai, satur dažādas vielas, kas var garšu pastiprināt vai, tieši otrādi, dzēst. Tomēr garšas nianses ir tikai gaumes lieta. Patiesībā krūzē var atrasties organismam ne visai vēlamas ķīmiskās vielas vai arī to var būtiski pietrūkt.  
Ķīmiskās vielas no augsnes un grunts iekļūst ūdenī, augos vai dzīvniekos un galu galā nonāk arī mūsu organismā. Citviet no zemes izdalās dažādas gāzes vai ir paaugstināta radiācija. Tas viss var cilvēku padarīt slimu. Tomēr Latvija šajā ziņā, izrādās, ir viena no mazāk kaitīgajām vietām pasaulē

Ūdens, ko dzeram ik dienu, ir nepieciešams mūsu dzīvībai, tāpat arī pārtika, ko izaudzējam vai nopērkam veikalā un apēdam. Abu sastāvu ietekmē to izcelsmes vieta — augsne un dziļāki zemes slāņi. "Ūdens un attiecīgi arī augu un dzīvnieku valsts ir dabiski bagātināti ar noteiktiem mikroelementiem un makroelementiem vai arī to var pietrūkt," vienkāršo patiesību atgādina ģeologs.  

Tādējādi vide ir saistīta ar cilvēka organismu, jo tas darbojas optimāli, uzņemot noteiktas vielas nepieciešamā daudzumā. Ja lietojam, piemēram, par daudz dzelzs vai selēna, šīs vielas var sākt darboties kā inde. Savukārt, ja lietojam par maz, pastāv risks saslimt kādas vielas nepietiekamības dēļ. Tādēļ konkrētos ģeogrāfiskos apgabalos cilvēki jūtas labāk vai arī tiem var attīstīties kāda slimība. Šo saikni pēta un īstos slimību cēloņus meklē medicīniskā ģeoloģija — nozare, kurā savus spēkus apvieno vairāku jomu pārstāvji: ģeologi,  ārsti, biologi un veterinārārsti. 

Līdz šim tādā veidā izdevies atklāt vairākus noslēpumainu saslimšanu gadījumus visā pasaulē. Piemēram, Taivānas un Bangladešas iedzīvotājiem kāju pēdas, stilbi un rokas kļuva melnas un audi atmira. Rūpīgi un atkārtoti izanalizējot dzeramo ūdeni, ģeologi un mediķi atklāja, ka pie vainas ir arsēns kombinācijā ar nepilnvērtīgu uzturu. Savukārt Indijā daudziem novēroja fiziskas deformācijas, kuru izraisītājs izrādījās fluors, kas gruntsūdenī izdalījās no zemes dziļākajiem slāņiem.  

Vides ietekmi var "piedzīvot" arī tūristi. "Ja aizbraucam uz Andu kalniem vai Himalaju teritorijām, mums dzert vietējo ūdeni ir vienkārši bīstami. Organisms nevar tik ātri adaptēties tai reto ķīmisko elementu koncentrācijai, kas tur novērojama," piemēru min Valdis Segliņš.  

Ģeologs stāsta, ka jau senos laikos saikne starp vidi un pašsajūtu bija labi zināma, piemēram, migrāciju laikā cilvēki centās no noteiktām teritorijām izvairīties. "Pastāv dažādas teikas, ka ir noteiktas sliktās vietas, kur it kā viss labi, bet nedrīkst dzīvot vai nevajag no turienes savākto ēst," medicīniskās ģeoloģijas pirmsākumus, ko veidoja vienkārši sadzīviski novērojumi, atklāj profesors. Tāpat arī daudzās pasaules tautās ir svētie avoti ar īpašiem ūdeņiem, piemēram, redzes skaidrībai u.tml. Cilvēki tolaik ņēma vērā dzīvnieku uzvedību, jo tie izvairās no nepiemērotām vietām. Tāpat arī augi noteiktos apgabalos neaug, ja tiem trūkst kādu ķīmisko elementu, gruntsūdens līmenis ir par augstu u.tml. 

Sadzīviskie novērojumi (empīriskais materiāls) laika gaitā uzkrājās. Indikatori par piemērotību dzīvei konkrētos apgabalos ir bijusi dzīvnieku uzvedība, augāja īpatnības, cilvēku labsajūta, mūža ilgums, jaundzimušo mirstība.
Visu rakstu Zeme var padarīt mūs slimus lasiet 6. decembra Sestdienā!

Top komentāri

Monta
M
Protams, ka zeme ir piesārņota, īpaši jau lauksaimniecības zeme zemgalē, kur katrs pleķītis ir apsēts. Mīlie, pati dzīvoju laukos un redzu cik netiek gāzts graudaugiem un rapsim virsū minerāļi..., , herbicīdi, fungicīdi...kur tad vini paliek? protams, ka graudos un zemē... pat graudu nožūsanai tie tiek apmigloti ar raundapu...indi, kas domāta nezālu iznīcināsanai...kad tiek nomiglots lauks... tad ir tada smaka, ka elpot grūti un izsitumi rodas....Patērētaju kults saindē zemi, augus un iznīcinās mūs pašus...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata