Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints
Karjeras izaugsme vienkārši nāca līdzi IT mīklu risināšanai, teic Andrejs Ivanovs

Galvenā evolūcija – pašam sevī

IT uzņēmums Accenture Latvia šogad svin savu 15 gadu jubileju, savukārt viens no darbiniekiem, kuriem kompānijā ir visgarākais stāžs, Andrejs Ivanovs (39) šeit nostrādājis jau 13 gadu. Lai gan tik ilgs laiks vienā darbavietā varētu šķist apnicīgs, Andrejs teic, ka tas nav viņa gadījums, jo šo gadu laikā nemitīgi notikusi evolūcija.

"Kādreiz lasīju Karjeras Dienā, kā cilvēki stāsta, ka karjeras vārdā maina darbu ik pēc gada. Es kaut kā vairāk fokusējos uz lietām, ko mēs darām ikdienā projektos, uz IT mīklu risināšanu, un visa izaugsme un karjera vienkārši nāca tam līdzi," Andrejs saka, bet piebilst, ka Accenture Latvia laikam nokļuvis arī pareizajā brīdī, kad, uzņēmumam sākot strauji augt, cits citam sekoja interesanti darbi un iespēja strādāt ar dažādiem klientiem ar visdažādākajām prasībām.  
 

Tuvu tehnoloģijām

Andrejs ir pabeidzis vidusskolu ar padziļinātu angļu valodas apguvi, un valodu zināšanas nospēlēja zināmu lomu profesijas izvēlē. Skolā Andrejam patika arī informātika, lai gan tālaika tehnoloģiskās iespējas neļāva saskatīt, ko ar datoriem varētu iesākt profesionālajā dzīvē. "Bet kaut kā intuitīvi nokļuvu RTU," Andrejs saka. Studējot datorzinātnes, lielākā iedvesma parādījās 2.kursā, kad bija jāapgūst datubāzu lietas. Andrejs saprata, ka tas viņam patīk un padodas, un sāka strādāt uzņēmumā IT Alise, kas toreiz, līdzīgi kā Accenture Latvia patlaban, daudz ieguldīja, lai IT nozare Latvijā attīstītos un būtu interesanta jauniešiem. 

Neilgu laiku pastrādājis vēl vienā uzņēmumā, Andrejs atsaucās Accenture Latvia darba piedāvājumam, jo kompānija bija dabūjusi pirmo projektu saistībā ar Oracle datubāzēm, kurās Andrejs jau bija visai zinošs speciālists. Sācis kā vecākais programmētājs, šobrīd Andrejs vada Oracle izstrādes nodaļu, 85 darbiniekus. "Pats es vairs ikdienā neprogrammēju. Dažreiz ir skumji, jo gribas, taču tagad klāt nākuši citi, vadītāja pienākumi. Bet tik un tā, kad atnāk studenti un man viņiem jāpastāsta par mūsu produktiem, jūtu, ka pagaidām vēl varu atbildēt uz daudziem tehniskajiem jautājumiem, jo atrāviens no tiem man vēl nav tik liels." Andrejs uzskata, ka izaugsme ir neizbēgama un mainīties vajag, tomēr nākotnē pienākumu ziņā gribētu iet nevis hierarhiski, virzienā uz augstāku vadību, bet gan plašumā, lai paliktu tehnoloģiju tuvumā un iepazītu arvien vērienīgākus IT procesus un risinājumus. 
 

Nav vairs tikai puiši

"Jaunajiem darbiniekiem saku – ja koncentrēsies uz lietām, kas jādara, nevis uz karjeru, viss atnāks pats. Galvenā attīstība ir pašam sevī. Arī lai noturētos IT industrijā, spētu izsekot tajā notiekošajam, vajag visu laiku evolucionēt. Te nevari paļauties, ka visu mūžu iztiksi ar to, ko iemācījies universitātē," Andrejs saka. Šajos 13 gados viņš citu darbu nav meklējis, bet piedāvājumi, kas bijuši, nesaistīja.

Andrejs arī novērtē, ka Accenture Latvia pragmatiski palīdz darbiniekiem apgūt lietas, kas nepieciešamas izaugsmei, palīdz mācīties, kā kāpināt atbildības līmeni, kā strādāt komandā un ar padotajiem. "Visas šīs iemaņas nenāk pašas no sevis, programmētāji ir diezgan introverti cilvēki."

Šajos gados uzņēmums ļoti mainījies. "Kad atnācu, biju 18. darbinieks, un mēs visi bijām vienā IT projektā. Tagad esam jau 1000 cilvēku." Agrāk projekti vai citi veicamie uzdevumi bijuši kā CV "skaistumkonkurss", kad tika izraudzīts viens cilvēks, kam ar kaut ko jātiek galā, tagad darbs rit lielās komandās, kas sniedz noteiktu rīcības brīvību un savā ziņā piepilda programmētāju sapņus par kreativitāti – ir iespēja pašiem izvēlēties, kādā veidā tiks paveikts klienta uzticētais uzdevums. Andrejs stāsta, ka arī darbinieku kolektīvs Accenture Latvia kļuvis starptautiskāks, turklāt tajā vairs nav tikai vīrieši vien. "Agrāk skaitījās, ka puiši programmē labāk, lai gan tā nav – visi programmē vienādi, tikai meitenēm tas mazāk interesē, taču skolā viņas ir labākas matemātiķes. Tāpēc IT nozare cenšas vairāk uzrunāt meitenes. Tas ir potenciāls, kas nav līdz galam izmantots," Andrejs teic. 
 

Komunikācija veiksmei 

Salīdzinot ar 13 gadu senu pagātni, programmētāji joprojām ir introvertāki nekā citu jomu pārstāvji, Andrejs novērojis. Tomēr spēja būt atvērtiem un komunicēt šodien ir tas, kas atšķir veiksmīgus programmētājus no tiem, kas tā arī klusi turpina sēdēt stūrītī. "Tev jāmāk uzdot pareizos jautājumus, kad saņem uzdevumu, un, kad to esi pabeidzis, jāspēj noprezentēt, ko esi paveicis. Ja to nevari, cilvēki var arī nepamanīt, ka apakšā ir milzīgs darbs," Andrejs skaidro. 

Viņš uzsver, ka programmētāji nebūt nav vienīgie, kas strādā IT nozarē. Tajā nepieciešami arī dažādi konsultanti, kas ir kā starpnieki starp programmētājiem un kādas nozares uzņēmumu, kam viņi veido IT risinājumu. Tāpat vajadzīgi darbinieki, kas tiek galā ar IT projektu dokumentāciju, risinājumu testēšanu utt. Andrejs domā, ka nepieciešamība pēc IT pārzinātājiem augs ne vien IT kompānijās, bet jebkuras nozares uzņēmumos, jo tehnoloģijas ienāk visur. Jauniešiem, kas tēmē uz šo jomu, viņš bez programmēšanas un komunikācijas prasmēm iesaka mācīties arī valodas. "IT nozarē Latvijā agri vai vēlu jāsaskaras ar klientiem citās valstīs, tāpēc jāparūpējas, lai angļu valoda ir līmenī. Arī apgūstot ko jaunu, informāciju angļu valodā dabūt ir visvieglāk. Un IT jomā jāmācās, jāattīstās visu laiku."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses