Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Teātris

Nominācijas godu vajadzētu izbaudīt visu vasaru un rudeni. Paziņoti pretendenti Spēlmaņu nakts balvām © DIENA

Es ļoti ceru, ka šī būs pēdējā žūrija, kurai būs jāstrādā šādos apstākļos, un ka šī būs pēdējā reize, kad tik ļoti vilksim nominantu paziņošanu garumā. Paziņot nominantus sezonas beigās nozīmē ļaut šiem cilvēkiem izbaudīt godu vismaz visu vasaru un rudeni – vakar, Teātra darbinieku savienības (LTDS) rīkotajā preses konferencē, kurā tika nosaukti 2021./2022. gada sezonas Gada balvas teātrī Spēlmaņu nakts pretendenti 13 nominācijās, sacīja žūrijas priekšsēdētāja teātra zinātniece Edīte Tišheizere.

Paziņoti Spēlmaņu nakts balvu pretendenti

29. septembrī Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) rīkotajā preses konferencē, tika nosaukti 2021./2022. gada sezonas Gada balvas teātrī Spēlmaņu nakts pretendenti 13 nominācijās. Vislielāko skaitu nomināciju – kopā 18 – saņēmis Valmieras Drāmas teātris un teātra radošā komanda. Savukārt vislielākais nomināciju skaits ir Dailes teātra iestudējumam Rotkho – izrāde žūrijas novērtējumu izpelnījusies 11 reižu.

Opera ģimenēm Mūž(-uš)īgais lidojums Liepājas koncertzālē pulcēs vairāk nekā 120 talantīgus jauniešus

Uzsākot Liepājas operas simtgades programmu, sestdien, 8. oktobrī, plkst. 12.00 koncertzālē Lielais dzintars ģimenēm tiks piedāvāta iespēja redzēt vēl nebijušu operu Mūž(-uš)īgais lidojums. Iestudējums pulcēs operas solistus, dziedātājus, profesionālu radošo komandu un vairāk nekā 120 jaunos mūziķus un māksliniekus, kuri klausītājiem atklās dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces aizraujošo stāstu par Mušu, kura izlēma darīt visu, lai kļūtu mūžīga.

Leļļu teātrī norisināsies pirmizrāde un Meža premjera vēlēšanas

Latvijas Leļļu teātris politisko kaislību nedēļā mazajiem skatītājiem sagādājis īpašu pārsteigumu – iespēju iejusties vēlēšanu gaisotnē arī jaunākajiem Latvijas pilsoņiem. No 29. septembra līdz 2. oktobrim visi skatītāji, kuri apmeklēs teātra izrādes Rīgas Latviešu biedrības namā, kļūs par Meža premjera vēlēšanu dalībniekiem.

Par sociuma važām un mūzikas dabu. Dailes teātra sezonu sāk kostīmdrāma Farinelli un karalis © DIENA

"Izrāde Farinelli un karalis ir par duālo cilvēka dabu, par sociumu un par dabiskumu. Par to, ka viens cilvēks, šajā gadījumā karalis, vēlas izrauties no savas sociālās lomas, kas viņam uzlikta. Viņš vēlas būt tuvāk dabai, saplūst ar to, bet sociums neļauj, neļauj cilvēkam būt viņam pašam. Cilvēki apkārt gaida no karaļa, lai viņš atbilstu šim titulam, viņš nedrīkst būt savādāks," aktrise Rēzija Kalniņa stāsta par Dailes teātrī iestudēto mūsdienu britu autores Klēras van Kampenas lugu.

VNĪ sola pagaidu risinājumu Valmieras drāmas teātrim

Patlaban ir atrastas papildu pagaidu mēģinājumu telpas Valmieras drāmas teātra vajadzībām, šīs un nākamās nedēļas laikā tiks rasti pagaidu risinājumi siltuma nodrošināšanai un meklētas iespējas, kā nodrošināt teātra darbības nepārtrauktību arī ziemas sezonā, informēja VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Izrādes, kāzas, mīti, filmas. Oktobrī notiks skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls Patriarha rudens

No 1. līdz 8. oktobrim norisināsies trīspadsmitais Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls Patriarha rudens, kas skatītājiem sniegs plašu LKA bakalaura, maģistrantūras un doktorantūras studentu darbu retrospektīvu. Festivāla fokusā šogad vairākas neparastas un provokatīvas norises, kas atbilst 13. – velna duča – festivāla norises gadam. Tas mudinājis sadarbībā ar mākslinieku Daini Rudeni jeb Rudens Stencil aktualizēt arī festivāla logo.