Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vētra, sniegs, Ņujorka

Vēl viens skumjš mūzikas slavenību attiecību stāsts – džeza trompetists Lī Morgans un viņa sieva Helēna

Zviedru režisora Kaspera Kolina 2016. gada dokumentālās filmas Es un Morgans/I Called Him Morgan galvenais varonis – viens no pagājušā gadsimta izcilākajiem džeza trompetistiem Lī Morgans, tāpat kā divi citi – Luijs Ārmstrongs un Gunārs Rozenbergs –, kas pirmie nāk prātā, – ir miris. Viņa dzīvība gan aprāvās ļoti agri – 33 gadu vecumā – no lodes, kuru izšāva mūziķa dzīvesbiedre Helēna Morgana Ņujorkas džeza klubā Slugg’s Saloon. Ievainojumi nenogalināja Morganu uzreiz, viņš noasiņoja, jo ātrās palīdzības mašīna kavējās – tajā 1972. gada 18. februāra naktī pilsētā bija vētra un sasnidzis, un tas kavēja satiksmi. Nākamajā gadā Morgana tika atzīta par vainīgu otrās pakāpes slepkavībā.

Filmā līdzās fotogrāfijām un dokumentāliem kadriem ar paša Morgana un viņa laikabiedru uzstāšanos ir gan vairāku mūziķu un citu ar viņu saistītu cilvēku atmiņu stāsti, gan intervija ar viņu pašu 1971. gadā, gan audiointervija ar mūziķa sievu, kas ierakstīta kasetē 1996. gadā, kad viņa jau bija atbrīvota no ieslodzījuma pirms termiņa, pievērsusies reliģijai un beigusi augstskolu. Viņa bija pametusi Ņujorku un dzīvoja savā dzimtajā Vilmingtonā Ziemeļkarolīnā kopā ar mammu un mazbērniem. Interviju fiksējis skolotājs Lerijs Renijs Tomass, kurš atradis Helēnu Morganu nejauši, kad viņai reiz ieminējies, ka ir džeza cienītājs, un viņa tūliņ priecīgi atbildējusi, ka arī mīlot džezu, jo viņas vīrs bijis mūziķis Lī Morgans, kuru Tomass labi zinājis no ierakstiem.

Filmā Tomass šo kaseti kā lielu dārgumu izņem no atvilktnes, ieliek magnetofonā, un sākumā tā čīkst, balsi saklausīt grūti, bet vēlāk viss labi dzirdams. Helēna Morgana stāsta par savu dzīvi – pirmais bērns viņai piedzimis 13 gadu vecumā un nākamais – pēc gada. Lī Morganu satiekot, viņai jau bija daudz lielāka dzīves pieredze nekā nākamajam dzīvesbiedram. 19 gadu vecumā kļuvusi par atraitni, pirmajam vīram noslīkstot (ar viņu Helēna esot apprecējusies naudas dēļ), viņa pārcēlās pie vīra radiem uz Ņujorku.

Jau kļuvusi par pastāvīgu džeza klubu apmeklētāju un ballīšu karalieni, jo esot bijusi gan ļoti komunikabla, gan labi izskatījusies un pie viņas bieži viesojušies džeza mūziķi, Helēna 60. gadu sākumā iepazinās ar Morganu, kurš jau bijis tādā atkarībā no heroīna, ka, lai dabūtu narkotikas, ieķīlājis ne vien savu mēteli, bet arī trompeti. Helēna uzņēmās Lī dzīvesbiedres un aukles lomu, atradināja viņu no narkotikām un palīdzēja atgriezties mūzikā – atkarības dēļ daudzi viņu vairs spēlēt neaicināja, jo viņš mēdza neierasties uz saviem koncertiem. Viņai tas izdevās, un, lielā mērā pateicoties viņai, Morgans izdzīvoja un pasaule šodien atceras viņu kā izcilu mūziķi.

Helēna bija viss – Morgana mūza, grupas menedžere, pavāre, tērpu gludinātāja un arī kritiķe. Morganam viņa bija kā māte, kura pieņēma arī to, ka bija parādījusies jauna draudzene, ar kuru kopā viņš sāka lietot kokaīnu. Kad Helēna vairs nav vēlējusies tādā garā turpināt šīs attiecības, pat mēģinājusi izdarīt pašnāvību un nolēmusi pamest Morganu, aizbraucot uz Čikāgu, mūziķis tomēr izlūdzies, lai viņa paliek. Brīdī, kad Helēna nošāva Morganu, viņai bija četrdesmit seši gadi. Morganam – tikai trīsdesmit trīs. Tas notika pēc asas vārdu pārmaiņas ar Lī un viņa jauno draudzeni, beigās Morgans bijis rupjš un nokliedzies, ka nevēlas būt kopā ar šo padauzu un viņai jāvācas prom no kluba, kaut arī šajā vakarā notiekošais koncerts bija Helēnas sarunāts. Morgans bija aizliedzis ielaist sievu atpakaļ klubā, bet apsargi, viņu labi pazīstot, tomēr ļāvuši ienākt. Satiekoties pēdējo reizi ar Morganu, Helēna neesot redzējusi viņa acīs neko citu kā šaušalīgas dusmas. Viņas nervi neizturēja, šaujamais bija līdzi somiņā, un atskanēja šāviens.

Visi, kuri pāri pazina, bija pārliecināti, ka Helēna mīl savu vīru vairāk nekā sevi pašu, un šis notikums bija pārsteigums. Jā, mēnesi pēc intervijas, izkratījusi sirdi, arī Helēna aizgāja no šīs pasaules. Lūk, vēl viens skumjš mūzikas slavenību attiecību stāsts, pagaidām ne tik populārs kā Sids un Nensija vai Kurts un Kortnija, par kuriem jau uzņemtas arī aktierfilmas, bet, ļoti iespējams, kaut kad nākotnē šai dokumentālajai filmai sekos arī aktieru izspēlēts stāsts.

 

Es un Morgans @@@@

Zviedrija, ASV. Režisors Kaspers Kolins

Splendid Palace 10.IX plkst. 21.30, 16.IX plkst. 19

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja