Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Cīņa pret virtuālās realitātes agresiju

Šī ekspozīcija vērš uzmanību uz seno gobelēnu aušanas tradīciju attīstību mūsdienās, neatsakoties no vienas plaknes pamatprincipa, - tā par starptautisko tekstilmākslas izstādi Artapestry3 teic Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja Inese Baranovska.

Ilglaicīgā starpvalstu izstāžu projekta iniciators un organizators ir Eiropas Gobelēnu forums, kuru 2001. gadā nodibināja vairāki tekstilmākslinieki ar mērķi popularizēt šīs tehnikas pielietojumu laikmetīgās mākslas daudzveidīgajās izpausmēs un idejiskos strāvojumos. Pirmā starptautiskā gobelēnu skate apmeklētājiem tika atklāta 2005. gadā, un tā notika Dānijā.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā vēl norit pēdējie sagatavošanas darbi pirms izstādes atklāšanas, taču centrālo vietu ekspozīcijā jau ieņēmis nīderlandietes Unnas Senju "asiņainais" gobelēns, kurā ieausts sens afgāņu sakāmvārds "Ar ļaunu ļaunumu nepieveiksi" (2010) un kurš uz sienām spēlē gaismēnu spēles.

Māksliniece atklāj, ka kopš 2003. gada viņa radījusi desmit pretkara tēmai veltītu darbu. Visus izstādes Artapestry3 eksponātus izvēlējusies un atlasījusi starptautiska žūrija, kuras sastāvā allaž aicināti atzīti dažādu mākslas nozaru pārstāvji. Šoreiz no 150 piedāvājumiem, kurus bija iesūtījuši 87 tekstilmākslinieki, tā izvēlējusies 38 autorus ar 51 tekstiliju.

Plašās tekstilmākslas ekspozīcijas darbu autori ir mākslinieki no Beļģijas, Čehijas, Vācijas, Nīderlandes, Itālijas, Francijas, Lielbritānijas, Skotijas, Lietuvas, Dānijas, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas, kuri pārstāv dažādas skolas un viņu darbi radīti gan atšķirīgās tehnikās, gan arī no atšķirīgiem materiāliem. "Šis ir no papīra," saka I. Baranovska un norāda uz dāņu mākslinieces Līses Frēlundas autordarbu Niks starp Rubensu un Renuāru (2011), kas tapis kā veltījums glezniecībai.

Šajā starptautiskajā tekstilmākslas izstādē piedalās arī Latvijas pārstāve - Iveta Vecenāne ar gobelēnu Trauks (2011). "Sieviete atbrīvojas no sabiedrības daudzu gadsimtu gaitā uzspiestajām važām. Viņa uzplaukst savā dvēselē, patiesumā un pirmatnējā skaistumā," par savu darbu teic pati māksliniece Iveta Vecenāne.

Viens no slavenākajiem autoriem, kura gobelēns būs izstādīts Rīgā, ir vācietis Pēters Horns ar Oriona miglāju (2009). "Gobelēna unikālā vērtība palielinās ne tikai no darbā ieguldītās garīgās enerģijas, bet arī vizuālā un taktilā kontakta ar to," saka franču māksliniece Katrīna Lavoka un piebilst: "Tas kļūst īpaši svarīgi mūsdienu pasaulē, kur piedzīvojam nepārtraukti pieaugošu virtuālās realitātes agresiju."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja