Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pikseļu Zakerbergs un dārza rūķis

Darbi no Kiasma muzeja kolekcijas izstādē Ar septiņjūdžu zābakiem. Pietura – Somija

Ceļā uz Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju Borisa un Ināras Teterevu fonds sadarbībā ar Mākslas muzeju Rīgas birža turpina iepazīstināt ar Baltijas jūras reģiona laikmetīgās mākslas kolekciju piemēriem. Cikla Ar septiņjūdžu zābakiem otrajā izstādē līdz 2018. gada 7. janvārim apskatāmi darbi no Somijas Laikmetīgās mākslas muzeja Kiasma krājuma. "Somija un Latvija atzīmēs savas valsts simtgadi viena pēc otras – Somija 2017. gadā un Latvija – 2018. gadā. Izstāde Ar septiņjūdžu zābakiem. Pietura – Somija. Darbi no Kiasma muzeja kolekcijas noteikti ir viens no Somijas valsts simtgadei veltītās svinību programmas izcilākajiem notikumiem Latvijā," izstādi piesaka Somijas vēstnieks Latvijā Olli Kantanens.

Popārta ietvars

Somijas Nacionālās galerijas sastāvdaļa Kiasma ir viens no vadošajiem laikmetīgās mākslas muzejiem Ziemeļeiropā. "Mums ļoti nozīmīga šķiet iespēja parādīt Rīgā Kiasma un Somijas Nacionālās galerijas kolekcijas. Šajā gadījumā kuratoru izvēlētie mākslas darbi iezīmē popārta tradīciju un vienu noteiktu kolekcijas aspektu, apvienojot gan somu, gan citu valstu mākslinieku radīto," uzsver Laikmetīgās mākslas muzeja Kiasma direktors Lēvi Hāpala.

Izstādes kuratore Arja Millere izstādes katalogā uzskaita ekspozīcijas šķietami eklektisko dažādību: "Spīguļojošs mirdzums, kvēlojošas iluminētas zīmes un protesta kustības aktīvista plakāts, kas pauž vēstījumu – 1% bagāto un 99% nabadzīgo. Pazīstamu personāžu heterogēna sapulcēšanās uz muzeja sienām, kur vienkopus redzamas slavenības un mūsdienu sabiedrības populārās ikonas no popmūzikas karaļa līdz kaķim Garfīldam, pikseļos izgleznots Marks Zakerbergs un dārza rūķi, kas griežas ap savu asi. Izstādes centrā jūs ienirstat abstraktā gleznā un varat izzust tās svītru ēnā. Kas gan vieno visus šos mākslas darbus papildus tam, ka tie visi atrodami Laikmetīgās mākslas muzeja Kiasma izstādē Mākslas muzejā Rīgas birža?" Un pati arī atbild – izstādes tematiskais ietvars ir "laikmetīgais popārts".

"Tomēr mākslinieku attiecības ar vēsturisko popārtu, neopopu vai pat popestētiku ir diezgan brīvas. Tāpēc es vēlētos uzsvērt, ka mans nolūks nebūt nav tiem piedēvēt popmākslinieku vai tiešu popārta vai kādas citas kustības turpinātāju statusu. Galvenās tēmas, kuras aplūko laikmetīgajam popārtam veltītie Kiasma muzeja kolekcijas darbi, ir popestētika un mūsu laikmeta popkultūras elementu analīze, kas nodrošina sociālu komentāru iespējamību," vērš uzmanību kuratore Arja Millere.

Izstādē aplūkojama arī tādu amerikāņu popārta un neodadaisma meistaru kā, piemēram, Roja Lihtenšteina, Džona Čemberlena un Roberta Raušenberga darbi. Šo mākslinieku veikums ir daļa no Kouri kolekcijas, kuru Somijas izglītības ministrija ziedoja Kiasma muzejam, kad tas tika atklāts 1998. gadā.

Nekritizēju – vēroju

Šodienas mākslinieki turpina iedvesmoties no populārās kultūras, idejas tāpat rodot reklāmu vidē, internetā, sociālajos medijos. Piemēram, Jakobs Dalgrēns savam darbam, kas ir trīsdimensionāls objekts no krāsainām lentēm un kurā apmeklētājs var "ienirt", impulsu guvis no video, kurā kāds mākslinieks ar visu ķermeni piedalās abstraktas gleznas radīšanā. Adels Abidins ir intervijā "augšāmcēlis" Maiklu Džeksonu, bet Jani Leinonens izgaismojis (tiešā nozīmē) McDonald’s estētiku. Atšķirībā no pirmās paaudzes popārtistiem, kuriem ļoti svarīgs bija distancētības moments – bezkaislīgi parādīt tikai reālo un eksistējošo –, mūsdienu virziena sekotājiem aktualizējies attieksmes jautājums, kad dažkārt humora un ironijas aizsegā atklājas diezgan skumja un pat biedējoša pasaule.

Savukārt Rīko Sakinens savos ironiskajos darbos citādi skaidro un izmanto pazīstamos lielveikalu zīmolus. Spāņu saldumu ražotāja Lacasitos īstenotā kampaņa, kuras laikā cilvēki varēja pasūtīt iepakojumu ar uzdrukātu savu vārdu, iedvesmoja viņu radīt darbu Demokrātija.

Uz izstādes atklāšanu bija ieradušies arī mākslinieki Rīka Hivenena, Aurora Reinharde un Jakobs Dalgrēns, kuri īpaši Dienai īsi komentēja savus darbus. Rīkas Hivenenas darbs ir piederīgs sērijai Skrituļošanas derbija skūpsti. Māksliniece izmanto popārta stilistiku, izmantojot reālus safotografētus zilumus. Rezultātā tapušais darbs balansē starp fotogrāfiju un skulptūru. Māksliniece stāsta, ka skrituļošanas derbijs Somijā ir ārkārtīgi populārs. Bieži vien tās dalībnieki kolekcionējot savus zilumus gluži kā trofejas.

Zviedru mākslinieks Jakobs Dalgrēns pastāsta, ka viņu vilinājusi iecere paspēlēties ar pamatiem – ar iemīļotāko mākslinieku instrumentu zīmuli –, radot no noasinātiem zīmuļiem skulptūru. Uzasinātie dažāda garuma zīmuļi veido darbu ciklu, kas sastāv no 24 daļām. Izstādē Rīgā apskatāms Mākslas objekts 18. Dalgrēna otrs darbs, kas novietots ekspozīcijas centrā un kurā drīkst, pat vēlams arī ieiet, ir Abstrakcijas brīnumainā pasaule, kas balstīts uz mākslinieka redzēto animācijas filmu par abstraktu gleznu, kurā izzūd kāda persona.

"Es nekritizēju, bet vēroju," palabo Aurora Reinharde, kuras darbi tā vien vilina runāt par sociālo kritiku un patērētājsabiedrības viltus vērtību atmaskošanu. Piemēram, darbā Beigas (gaiši dzeltenā Dior viltojuma replika) māksliniece no ģipša veidoto somiņu stūros "aplej" ar vīnu, liekot aizdomāties par oriģināla un kopijas attiecībām mūsdienu vērtību sistēmā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja