Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pētera Vaska jaundarbs īstajās rokās

Ar šī gada jubilāra, starptautiski visatpazīstamākā komponista Pētera Vaska, Alta koncerta pirmatskaņojumu divos koncertos – 21. oktobrī Lielajā ģildē un 22. oktobrī Latgales vēstniecībā Gors – izskanēs Rudens kamermūzikas festivāls.

Kamerorķestra Sinfonietta Rīga un izcilā ukraiņu altista Maksima Risanova sniegumā publikas vērtējumam tiks nodots jaunākais latviešu komponista Pētera Vaska muzikālais vēstījums – Koncerts altam un stīgu orķestrim, kā arī viens no majestātiskākajiem Ludviga van Bēthovena lielformas darbiem – Septītā simfonija. Abus koncertus diriģēs kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs diriģents Normunds Šnē.

Pētera Vaska Koncerts altam un stīgu orķestrim pirmatskaņojumu piedzīvoja šī gada 20. maijā Kārdifā Velsas Tūkstošgades centrā jaundarba rosinātāja, Grammy balvas laureāta Maksima Risanova un Edvīna Autvotera diriģētā BBC Velsas Nacionālā orķestra sniegumā. "Vaska skaņdarbs atspoguļo komponistam tik raksturīgo tiešo un modālo stilu. Skaņdarba dramatiskā spriedze te kāpj, te tiek lauzta un atkal pārveidota ar rāmu neatlaidību, alta kvēlojošajam tonim tiecoties pretī pilnīgai ekstāzei. Četrdaļīgā skaņdarba temps pamatā lēns, tomēr divās alta kadencēs Risanovs sāk teju bahiāniski aizrautīgu cīņu, demonstrējot izcilu virtuozitāti, līdz kaislības norimst un mūzika atkal atgriežas iepriekšējā meditatīvu pārdomu gultnē," vērtēja The Guardian.

M. Risanova muzikālo interešu palete ir plaša. Tajā ir daudz klasicisma un agrīnā romantisma darbu. Interese par jauno mūziku satuvinājusi viņu ar laikmetīgās mūzikas autoritātēm Giju Kančeli, Kšištofu Penderecki Sergeju Akhunovu, Dobrinku Tabakovu, Bendžaminu Jusupovu, Mihailu Pļetņevu, Leonīdu Desjatņikovu, kuriem nu viņš piepulcējis arī Pēteri Vasku. Kā solists viņš uzstājies BBC Proms, Verbjē, Edinburgas un Zalcburgas festivālos, Pekinas un Stambulas altu festivālā, sadarbojies ar Sanktpēterburgas Marijas teātra orķestri diriģenta Valērija Gergijeva vadībā, BBC simfonisko orķestri, Oslo un Maskavas filharmoniķiem, Sietlas simfonisko orķestri u. c. Līdztekus altista karjerai Risanovs sācis arī diriģenta ceļu. Ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga M. Risanovu saista nu jau stabila draudzība. 2013. gada Rudens kamermūzikas festivālā kopā atskaņota Franča Šūberta mūzikas programma, bet šogad jūnijā veikts kopīgs studijas ieraksts Rīgas Reformātu baznīcā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja