Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Trīs zvaigznes stāstīs par Latviju

Latvijas simtgadei veltīto festivālu sāks Lāčplēša dienā

Latvijas mūzikai, mākslai un literatūrai veltītu festivālu Trīs zvaigznes, kas ilgs trīs gadus, ik rudeni novembrī dāvinot trīs īpaši gatavotas koncertprogrammas, orķestris Rīga sāk šonedēļ ar trim ļoti atšķirīgām koncertprogrammām.

Lāčplēša dienā 11. novembrī plkst. 19 Rīgas Domā diriģenta Valda Butāna vadībā pirmatskaņojumu piedzīvos Georga Pelēča Latvju rekviēma otrā redakcija. Turpinājums 17. novembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē, šķirstot Zaļo grāmatu mūzikā, un 19. novembrī atjaunotajā VEF Kultūras pilī ar ieskatu XX gadsimta 30. gadu populārajā mūzikā un tolaik plaukstošās Valsts elektroniskās rūpnīcas jeb VEF rūpnīcas sasniegumos. Festivāls veltīts Latvijas simtgadei, un visi koncerti pieejami ar bezmaksas ielūgumiem.   

Latvju rekviēmā, ko orķestris Rīga diriģenta Valda Butāna vadībā atskaņos kopā ar Valsts akadēmisko kori Latvija un solistiem Kristīni Gailīti, Ievu Paršu, Sergeju Jēgeru un Krišjāni Norveli, apvienojis kanoniskos tekstus latīņu valodā ar piecām latviešu tautasdziesmām, kuru atskaņojumu uzticējis mūziķu grupai ar kokli un tautasdziesmu dziedātājai. Tiek uzsvērts, ka rekviēms nenozīmē kaut ko ļoti skumju, drīzāk gaišu – Dieva slavinājumu. Skaņdarbs rakstīts 2006. gadā un ir veltīts Rīgas Domam. Šogad autors izveidojis otro redakciju jauktajam korim, solistiem un pūtēju koncertorķestrim. Tas izskanēs autora 70. jubilejas kontekstā.

Šā gada jubilāriem komponistiem un dzejniekiem veltīto Zaļo grāmatu mūzikā 17. novembrī LNB Ziedoņa zālē diriģēs Jānis Liepiņš. Eduardam Veidenbaumam – 150, Jānim Jaunsudrabiņam – 140, Jānim Ziemeļniekam – 120. Viņu dzeja iedvesmojusi dažādu paaudžu komponistus, sākot ar latviešu klasiķiem Alfrēdu Kalniņu un Jāni Mediņu un beidzot ar Vilni Šmīdbergu un Eviju Skuķi, kam gaidāmi pirmatskaņojumi. Dziedās Inga Šļubovska-Kancēviča un Armands Siliņš. Dzeju lasīs Vilis Daudziņš. Komponistu jubilejas orķestris atzīmēs ar Uģa Prauliņa Fantāziju, Artura Maskata Tango un Pētera Plakida In memoriam

Trešajā programmā Es gribu tavu foto!, kas 19. novembrī VEF Kultūras pilī Valda Butāna vadībā atgādinās par VEF leģendārajiem sasniegumiem XX gadsimta 30. gados, skanēs Latvijas pirmo brīvvalsts gadu laikā populāras melodijas gan tradicionālā, gan jaunā skanējumā. Piedalīsies aktieri Dita Lūriņa-Egliena, Mārtiņš Brūveris, Egīls Melnbārdis, dziedās Ilona Bagele, Daumants Kalniņš un vokālā grupa Framest. Bezmaksas ielūgumus uz pirmo koncertu var saņemt Rīgas Doma kasē, uz abiem pārējiem – Kronvalda bulvārī 8 1. stāva vestibilā 13.–16. novembrī plkst. 12–14.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja