Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Vilkaču mantiniece pārpratumos

Bruno Skultes operas Vilkaču mantiniece ASV izdotais DVD jau iet pasaulē. Latvijā – teju nelegāls.Šis pavasaris līdz ar sauli un spirgtajiem vējiem nesa sev līdzi priecīgu vēsti, ka skaņu ierakstu izdevniecība Albany Records ASV laidusi klajā DVD ar latviešu komponista Bruno Skultes operas Vilkaču mantiniece iestudējumu.

Tas ir vēsturisks notikums, jo līdz šim vēl neviena latviešu komponista opera nav piedzīvojusi šādu, DVD formātā iemūžinātu ārzemju izdevumu. Pirms dažiem gadiem (2006. gadā) tā pati izdevniecība Albany Records laida klajā arī Vilkaču mantinieces audioierakstu latviešu mūziķu interpretācijā dubultalbumā The Heiress of Vilkači, kurš savukārt bija pirmais ārzemju kompānijā izdotais latviešu operas CD ieraksts un guva augstu novērtējumu mūzikas presē. Arī DVD jau ir pieejams internetā (nopērkams Amazon.com) un mūzikas veikalos.

Atceļ prezentāciju Rīgā

Šo latviešu mūzikai vēsturisko notikumu šonedēļ bija plānots atzīmēt ar jaunā DVD prezentācijas pasākumu Latvijas Nacionālajā operā. Bija paredzēta vairāku iestudējuma solistu uzstāšanās, muzikologa lekcija un daži masu skati no DVD. Tomēr prezentācija nenotiks. Tai ceļā stājušās nesakārtotās autortiesību lietas. DVD popularizācijas pasākums Operā atcelts.

«Kad jau gatavojos ceļam uz Rīgu, man piezvanīja no Operas, lai informētu, ka prezentācija nevarēšot notikt, jo neesot noslēgts līgums ar Albany Records. Skaidrojot lietas tālāk, izrādās, ka Albany Records vairākkārt rakstījuši AKKA/LAA, kas pārstāv ar Vilkaču mantinieci saistītās autortiesības, bet autortiesību aģentūra neatbildot uz e-pastiem. Savukārt solisti prasot honorārus, scenogrāfe gribot samaksu par viņas darbu izmantošanu filmā,» satraukts vēl no Ņujorkas vēstīja Vilkaču mantinieces iestudējuma muzikālais vadītājs, ASV dzīvojošais latviešu diriģents Andrejs Jansons, kurš šonedēļ ieradies Rīgā ar kaudzi jauno DVD līdzatvestajā bagāžā.

LNO Ģilde ASV, kas inscenējumā ieguldījusi daudz līdzekļu, ir atbalstījusi arī DVD tapšanu, jo ir ieinteresēta, lai par Bruno Skultes operu uzzinātu pēc iespējas vairāk opermīļotāju pasaulē. «DVD iznācis ļoti labs. Edmunda Mickusa veiktais ieraksts un izrādes uzņēmumi ir izcili. Skatītājs var izvēlēties titrus no četrām valodām - latviski, angliski, vāciski vai franciski. Gāmatiņa mākslinieciski labi nostrādāta,» Andrejs Jansons priecājas par jauno izdevumu, kura vāku rotā arī slavējoši izsaucieni no iestudējuma recenzijām ASV un Eiropas mūzikas un teātra izdevumos. Tomēr plašākai sabiedrībai komponista Bruno Skultes dzimtenē operas DVD pagaidām rādīts netiks, kamēr Albany Records nav saņēmusi nepieciešamās autortiesību atļaujas Latvijā.

LNO Ģildes priekšsēdētāja Aija Pelše norāda, ka Vilkaču mantinieces filmēšanai bijušas piešķirtas visas nepieciešamās atļaujas un arī piekrišana no māksliniekiem izdot  DVD bez kādām finansiālām saistībām. «Cik zinu, nokārtojām visas nepieciešamās autortiesību formalitātes. Tas fakts, ka Ģildei bija plāns izdot Vilkaču mantinieces DVD, nebija noslēpums un bija labi zināms LNO. Ja Ģildei nebija visa nepieciešamā autortiesību dokumentācija, LNO diemžēl neko nedarīja, lai trūkumu novērstu,» skaidro Aija Pelše.

Licenču strīds

«LNO uzstāj, ka izdevējkompānijai pēc iespējas ātrāk ir jāsaņem nepieciešamās autortiesību un blakustiesību licences, kādas būtu bijis jāsaņem vēl pirms ierakstu izdošanas. Diemžēl LNO ir saņēmusi informāciju gan no AKKA/LAA, gan no autoriem, ka izdevējkompānija līdz šim nav vērsusies pie viņiem ar lūgumu saņemt licenci komerciāliem mērķiem paredzēta ieraksta izdošanai,» vēl pagājušajā piektdienā, 13.IV, Dienai atbildēja LNO Juridiskās un personāla daļas vadītāja Beata Galzone. Viņa norādīja, ka LNO no savas puses ir slēgusi visus līgumus ar iestudējumā iesaistītajiem izpildītājmāksliniekiem un radošās komandas autoriem. Tāpēc LNO ir atbildīga par autoru un izpildītāju tiesību atbilstošu ievērošanu. «Pirmkārt, jāatrisina licenču saņemšana, un tikai pēc tam var reklamēt produktu. Tā kā izrādes norisē iesaistīto autortiesību un blakustiesību subjektu skaits sasniedz 120 cilvēkus (radošās komandas autori un izpildītājmākslinieki - solisti, orķestris, koris, un citi izrādes dalībnieki, kuru izpildījums ir fiksēts DVD), novēloto licenču saņemšanai objektīvu iemeslu dēļ ir jāatvēl saprātīgs laika periods.

Pateicoties LNO Ģildes ASV savāktajiem finanšu līdzekļiem, LNO bija iespēja iestudēt B. Skultes operu Vilkaču mantiniece, taču teātris papildus nodrošinājis tehniskos, mākslinieciskos un administratīvos resursus. Tāpēc LNO uzskata, ka ir nepamatoti apšaubīt LNO tiesības prasīt, lai tiktu saskaņots ar LNO iestudētās izrādes ieraksts, kas paredzēts komerciāliem mērķiem. Otrkārt, «par nepieņemamu LNO uzskata situāciju, kad kompānija Albany Records, kurai, domājams, ir vērā ņemama pieredze ierakstu izdošanā, ir izdevusi gan CD, gan DVD ierakstus, nesaņemot nepieciešamās autortiesību licences, kā arī nav vērsusies pie LNO pirms ieraksta izdošanas un to pārdošanas,» norādīja B. Galzone.

Rosība un gaidas

Dažās dienās, kamēr tapa šis raksts, minēto jautājumu kārtošanā notikusi liela rosība. Albany Records rīktotājdirektore Sjūzena Buša Dienai apliecināja, ka izdevniecības darbiniece Leslija Pārsone ir vērsusies pie AKKA/LAA un gaidot aģentūras atbildi. Saskaņā ar šīs darbinieces ziņoto autortiesību lietu sakārtošanai pašlaik sekojot līdzi A. Jansons, kurš no Ņujorkas ieradies Rīgā uz operas DVD nenotikušo prezentāciju. «Mūsu atbildībā ir parūpēties par tā saukto mechanical rights licenci),» skaidro S. Buša. Te arī viens no pārpratuma iemesliem: ASV skaņu ierakstu kompānijas nenodarbojoties ar Grand rights, kas attiecas uz visu skatuves uzvedumu, bet gan kārto tikai t. s. mechanical rights, kas nozīmē autoru (piemēram, komponista) tiesības. AKKA/LAA Literāro un dramatisko darbu nodaļas vadītāja Sandra Millere stāsta, ka Albany Records vēstuli aģentūra saņēmusi tikai piektdienas vakarā un tā bijusi tikai vēršanās pie AKKA/LAA ar jautājumu, kas būtu nepieciešams, lai iegūtu licenci, taču nenorādot pat tirāžu un citu informāciju, kas nepieciešama atļaujas noformēšanai.

Skaidrs, ka lietišķā sarakste ir tikai sākusies. Tikmēr diriģents Andrejs Jansons jau pošas ceļam atpakaļ uz Ņujorku. Pirms tam esot norunātas tikšanās Operā, lai izlemtu, kā rīkoties tālāk. «Te bijuši pārpratumi pārpratumu galā, bez ļaunprātības. Kad E. Mickuss saņēma no Operas atļauju ierakstīt izrādi, pieņēmām, ka LNO zina, ka iestudējums tiks izdots DVD. LNO Ģilde ASV Vilkaču mantinieces iestudējumā ieguldījusi vairāk nekā 100 000 latu, no kuriem 50 000 atvēlējusi iestudējuma veidošanai LNO, bet DVD tapšanai - aptuveni 2500 latu. Naudas, ko vēl papildus maksāt māksliniekiem, nav, taču ir arī saprotams, ka viņiem atlīdzība pienāktos. Albany Records līgumā ar LNO Ģildi ASV ir nosacījums - kad pirmais tūkstotis DVD būs pārdots, Ģildei pienāksies 1 USD no katra nākamā pārdotā DVD. Liku priekšā LNO izstāstīt māksliniekiem, ka Ģilde ir bezpeļņas oranizācija un neviens Ģildes darbinieks par savu veikumu nesaņem ne centa. DVD ir arī laba reklāma māksliniekiem. Jāskatās reāli, ko Ģilde var celt. Galvenais, lai Skultes opera iet pasaulē.»

Kā norāda LNO Ģildes priekšsēdētāja Aija Pelše, pēdējos 20 gados Ģilde ir palīdzējusi Operai, tautiešu ziedojumi pārsniedzot miljons dolāru. «Tikpat kā visi šie ziedojumi ir nākuši no tautiešiem ASV. Neviens no LNO Ģildes valdes locekļiem nav saņēmis ne plika centa par veltīto darbu. Ģilde nav komerciāls pasākums,» uzsver Pelše. Ģilde arī necerot jelkad atpelnīt nedz Vilkaču mantinieces DVD izdošanai ieguldīto, nedz Vilkaču mantinieces uzvešanai atvēlēto finansējumu. «Ģildes mērķis, šo DVD gatavojot, bija popularizēt latviešu operu un Latvijas Nacionālo operu. Ja no DVD būs kāds ienākums, tas atkal aizies Latvijas mūzikas mākslas atbalstam,» norāda LNO Ģildes priekšsēdētāja Aija Pelše, aicinot LNO pēc iespējas ātri salikt galvas kopā ar Albany Records, lai Vilkaču mantinieces DVD varētu tirgot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja