Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Nav slikti, bet gribas labāk

Dailes teātra jaunajā sezonā tiks piedāvāti piecpadsmit jauniestudējumu

"Savu mūžu neesmu redzējusi tādu palaidņa puiku!" sacīja krustmāte Pollija, meklējot Tomu Sojeru, kuram ir ticis uzticēts Dailes teātra jaunās sezonas atklājēja gods. Tā iesāksies 31. augustā ar režisora Dmitrija Petrenko veidoto izrādi visai ģimenei pēc amerikāņu rakstnieka Marka Tvena slavenā romāna motīviem, kurā titullomu atveidos aktieris Lauris Dzelzītis.

Fantāzijas mērce

21. septembrī Dailes teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos režisora Dž. Dž. Džilindžera iestudējums 8 mīlošas sievietes pēc franču dramaturga Robēra Tomā lugas motīviem, pēc kuriem savu filmu 8 sievietes (2002) ir uzņēmis franču režisors Fransuā Ozons ar labāko franču aktrišu piedalīšanos. Tik daudz atšķirīgu sieviešu vienā vietā – tas rosina uz nepatikšanām.

"Sākotnēji tā tika iecerēta kā krimināla komēdija, bet darba procesā lēnām pārkvalificējās par "diez vai krimināla komēdija"," pirmsākumus atceras Dž. Dž. Džilindžers, kura versijā tā būšot izrāde par sieviešu izmisumu, vientulību un tieksmi būt laimīgām. Kostīmus šim jauniestudējumam ir piekritusi veidot pazīstamā Latvijas modes dizainere Katja Šehurina.

Titullomas Dž. Dž. Džilindžera izrādē atveidos Lilita Ozoliņa, Vita Vārpiņa, Indra Briķe, Kristīne Nevarauska, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Dārta Daneviča, Lelde Dreimane un Rēzija Kalniņa, kura pēc vairāku gadu prombūtnes ir atgriezusies Dailes teātra štatā (šajā sezonā viņa arī iestudēs "plānotāju komēdiju" divās daļās ar nosaukumu Fantāzijas mērce jeb Kad Dievam jāsmejas).

Turpinājums seko

2013./2014. gada sezonas labākās lielās formas izrādes Peldošie – ceļojošie varoņi Poļina, Iraīda, Ļoļečka, Orests, Lavriks un pārējie no Jaunā Rīgas teātra ir pārpeldējuši– pārceļojuši uz Dailes teātri, kur 2. decembrī tiks piedāvāts turpinājums ar mīlas trīsstūriem, četrstūriem un piecstūriem pēc krievu rakstnieka Mihaila Kuzmina darba motīviem.

"Man gribas radīt muzikālu izrādi ar dziedošiem aktieriem," atsaukšanos uz Dailes teātra uzaicinājumu veidot panākumiem bagātā iestudējuma otro daļu pie viņiem komentē Vladislavs Nastavševs, kurš šo ieceri realizēs kopā ar jaudīgu komandu – scenogrāfi Moniku Pormali un kostīmu mākslinieku duetu Mari Mastiņu un Rolandu Pēterkopu jeb Mareunrol’s.

Režisore Laura Groza-Ķibere iestudēs izrādi Doriana Greja portrets pēc īru rakstnieka Oskara Vailda romāna motīviem ar Daini Grūbi un Juri Žagaru, kuri iepriekš ir veiksmīgi saspēlējušies režisores veidotajā iestudējumā M. Butterfly. Pēc trim gadiem abi šie mākslinieki tiks vēlreiz pretstatīti, dodot viņiem iespēju atklāt jaunas kvalitātes savās aktieriskajās prasmēs.

Nākamā gada 31. martā pirmizrādi piedzīvos otrs Dž. Dž. Džilindžera iestudējums – izrāde Hercogs pēc amerikāņu rakstnieka, Nobela prēmijas laureāta Sola Belova drāmas motīviem. Tas būs stāsts par piecdesmitgadīgu vēstures un literatūras profesoru (Artūrs Skrastiņš), kuru pametusi viņa mīļotā sieva, kas aizbēgusi ar viņa labāko draugu.

Karmena un mīļākais

"Tik ugunīga un karstasinīga sieviete kā Ilze Ķuzule-Skrastiņa prasīties prasās, lai viņai iedotu šādu lomu," par lietuviešu režisora Rolanda Atkočūna iestudējumu Karmena pēc franču rakstnieka Prospēra Merimē noveles motīviem stāsta Dž. Dž. Džilindžers un piebilst, ka jau divus gadus lietuviešu režisors latviešu aktrisi neuzrunājot nekā citādi ka šīs varones vārdā.

Savukārt 18. septembrī ir gaidāma pirmā pirmizrāde Mazajā zālē. Ar psiholoģisko drāmu Mīļākais Dailes teātrī atgriezīsies krievu režisors un dramaturgs Genādijs Ostrovskis, kurš šeit ir iestudējis izrādi Divi kapteiņi. "Tas ir stāsts par mīlu un nāvi," atklāj mākslinieks. Vienā no lomām būs redzama Elīna Vaska, kura atveido galveno varoni Renāra Vimbas filmā Es esmu šeit.

Dailes teātra mazajos laukumos savus jaunākos darbus piedāvās Mihails Gruzdovs, Rēzija Kalniņa, Dmitrijs Petrenko, Mārtiņš Eihe, Intars Rešetins, Gundars Silakaktiņš un Laura Groza-Ķibere. Mūsu režisoriem pievienosies arī viņu kolēģis Franks Heiels no Vācijas ar iestudējumu Uzvarētājs var būt tikai viens pēc latviešu dramaturga Ivo Brieža darba motīviem.

Jāatzīmē, ka 2015./2016. gada sezonā Dailes teātrī tika nospēlētas 495 izrādes, kuras kopumā ir apmeklējuši 206 532 skatītāji. Par savu iepriekšējā perioda veikumu teātris ir izpelnījies piecpadsmit Spēlmaņu nakts nomināciju, kuras ir ļāvušas tam ierindoties otrajā vietā – uzreiz pēc Latvijas Nacionālā teātra."Nav slikti, bet gribas labāk" akcentē Dž. Dž. Džilindžers.

Aktuālajai jaunās sezonas informācijai var sekot līdzi interneta vietnē www.dailesteatris.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja