Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ne jau tikai par saldumiem ir stāsts

Leļļu teātrī ieradies Bruņinieks, kuram sāpēja zobi.

Visparadoksālākais šajā situācijā ir tas, ka režisors Edgars Kaufelds savulaik mācījies par konditoru. Arī konfekšu gatavošana viņam nav sveša, jo veselu mēnesi bijis praksē Laimā un kopš tā laika pret konfektēm viņam ir samērā neitrāla pozīcija. "Teātris mani interesēja no mazotnes, bet pārtikas tehnikums bija vairāk kā bēgšana no garlaicības vidusskolā," tagad E. Kaufelds spiests izskaidrot situāciju. Par savu īsto izglītību viņš uzskata režijas studijas Latvijas Kultūras akadēmijā. "Mācījos pie Māras Ķimeles, un viņa mums atļāva darīt visu, tāpēc varēju sevi realizēt gan kā aktieris, gan kā režisors."

Tikmēr Edgara iestudētā jaunā izrāde Leļļu teātrī Bruņinieks, kuram sāpēja zobi ir par lielo saldummīlestību un nespēju to kontrolēt, kas beidzas ar nelāgām sekām. Nu, kurš bērns gan nav baidīts ar to, ka konfekšu ēšana draud ar zobu sāpēm? Tāpat notiek arī ar bruņinieku, kurš dodas cīņā pret konfektēm, saņem drosmi apmeklēt zobārstu un nonāk pie atklāsmes, ka ne vienmēr visās nebūšanās vainojams kāds cits.

"Pirmsākums ir Sergeja Timofejeva vēl nepublicētais stāsts Bruņinieks, kuram sāpēja zobi," stāsta režisors, kurš tajā saskatījis ne tikai bērniem aktuālas tēmas. Viņam iestudējumā būtiskākais ir, ka galvenais varonis notikumu gaitā piedzīvo personības izmaiņas. "No egocentriska patērētāja viņš kļūst par radītāju, par personu, kuras prioritāte vairs nav patērēt pasaules labumus, bet gan pašam radīt vērtīgas lietas un kļūt par noderīgu citiem," skaidro E. Kaufelds. "Izrāde jau nav par to, ka konfektes ir neveselīgas. Stāsts ir par pārmērībām."

Aktieri Baiba Vanaga un Artūrs Putniņš pasaku stāstīs nosacītā cirka stilistikā, apdzīvojot skatuvi un iedzīvinot priekšmetus – līdzīgi kā bērns spēlējoties prot iedzīvināt visu, ko atrod pa rokai. "Man patīk teātra vide, jo es varu radoši izpausties. Leļļu teātris ir formas teātris, un mums jāmeklē visādas pieejas, lai izstāstītu stāstu. Lelles nes informāciju, skatuves telpu esam gatavojuši no dažādiem priekšmetiem un objektiem, kas veido radošu, mainīgu un iztēli rosinošu vidi," stāsta režisors. Viņš norāda, ka bērnu auditorija ir ļoti godīga un tieša. "Ja viņi neskatās un savā starpā sāk runāties, tad ir skaidrs, ka kaut kas nav kārtībā. Ir jāprot noturēt bērnu uzmanību." Jaunā izrāde būs interesenta bērniem jau no četru gadu vecuma, bet arī vecākiem būs ko padomāt. E. Kaufelds un aktieri to veido kopā ar mākslinieci Rūtu Briedi, folkroka grupas Iļģi mūziķiem Ilgu Reiznieci un Māri Muktupāvelu. Pirmizrāde – 5. martā, tuvākās izrādes – 16. martā, 8. un 22. aprīlī.

Jau drīz E. Kaufeldu gaida nākamais darbs. Leļļu teātrī Andris Kalnozols iestudēs izrādi pieaugušajiem Kazanova ar marionetēm. Kaufelds darbosies kā aktieris, bet savu lomu vēl neatklāj.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja