Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Uzmanīgi, bet bez līdzcietības

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrise Jekaterina Frolova stāsta par Bertolta Brehta atsvešinājuma efektu un Elmāra Seņkova interpretācijas spēku.

Kā ir iespējams palikt labam, ja apkārt viss tikai sadārdzinās?! Sestdien, 25. februārī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī pirmizrādi piedzīvos režisora Elmāra Seņkova iestudējums Krietnais cilvēks no Sečuānas pēc vācu dramaturga Bertolta Brehta slavenās lugas motīviem. Tā tiek uzskatīta par vienu no Brehta episkā teātra teorijas spilgtākajiem iemiesojumiem. Galveno lomu atveidos aktrise Jekaterina Frolova, ar kuru Elmārs Seņkovs ir sadarbojies vairākkārt.

"Tas ir neparasts un sarežģīts eksistēšanas veids uz skatuves," par Elmāra Seņkova piedāvātajiem spēles noteikumiem stāsta aktrise, kura līdz šim ne reizi nav saskārusies ar tā saukto Bertolta Brehta atsvešinājuma efektu. "Aizvāc emocijas! Neciet! Nežēlo savu varoni!" Jekaterina Frolova citē režisora norādījumus. Bet ko vajag? "Vajag vest viņas likteni – uzmanīgi, bet bez līdzcietības. Tā ir smalka robeža, un ir viegli iekrist vienā vai otrā galējībā," atbild aktrise.

 

Šokolāde un kafija

Vācu dramaturga 1941. gadā sarakstītā luga Krietnais cilvēks no Sečuānas ir stāsts par labsirdību. Darbība tiek šķetināta Ķīnas provincē. Lugas galvenie varoņi ir prostitūta Šen Te un viņas "dvīņubrālis" Šui Ta. Elmārs Šeņkovs lugas darbību ir pārcēlis uz mūsdienām un piedāvā jaunu skatījumu uz šo leģendāro sacerējumu, kuru ir pārtulkojis Jegors Peregudovs.

Krietnais cilvēks no Sečuānas aktualizē jautājumu, ko nozīmē būt labam cilvēkam. Tas ir vēstījums par līdzsvaru starp ētiku un savu labklājību. "Mēs par to domājam, bet nevēlamies nevienam uzspiest savus uzskatus," akcentē Jekaterina Frolova, uz kuru šī luga ir atstājusi dziļu iespaidu. "Kad tu dzīvo tādā materiālā un atmosfērā, tev gribas visus apskaut un samīļot. Tev gribas visus pacienāt ar šokolādi un kafiju, jo tas tev sagādā prieku," atzīstas aktrise.

 

Inficēšanās ar enerģiju

"Tā ir liela laime un tikpat liels retums aktierim atrast režisoru, ar kuru tu runā vienā valodā," par savu radošo satikšanos ar Elmāru Seņkovu stāsta Jekaterina Frolova. "Visi man prasa, vai nav grūti. Es atbildu, ka ir un tas mani iepriecina, jo ļauj pārvarēt sevi un iegūt jaunu pieredzi, turklāt es Elmāram pilnībā uzticos – tas ir svarīgākais aktiera un režisora attiecībās," uzsver Jekaterina Frolova. Šī būs ceturtā Elmāra Seņkova iestudētā izrāde, kurā viņa spēlēs.

Jekaterina Frolova neslēpj sajūsmu par visu jauniestudējuma radošo grupu, kura ar savu enerģiju ir spējusi "aplipināt" aktierus. Tajā darbojas scenogrāfe Katrīna Neiburga, kostīmu māksliniece Marija Rozīte-Vītola, horeogrāfe Agate Bankava, mūziķis Edgars Mākens, gaismotājs Oskars Pauliņš un dramaturģijas konsultante Justīne Kļava, kura ir veikusi mērķtiecīgus īsinājumus par labu tempam un ritmam. "Man šķiet, ka viņa guļ kopā ar šo lugu," smejoties piebilst aktrise.

 

Gaišmatainais puika

Jekaterina Frolova ir piedalījusies visās Elmāra Seņkova izrādēs, kas ir iestudētas Rīgas Krievu teātrī – Vasarniekos, Indrānos un Graņonkā, kas bija režisora diplomdarbs, kad viņš absolvēja Latvijas Kultūras akadēmijas bakalaura programmu. Par šo uzvedumu Elmārs Seņkovs ir ticis nominēts Spēlmaņu nakts balvai kategorijā Gada debija. "Es atceros pirmo tikšanos ar Elmāru. Pie mums ienāk puika – jauniņš, tieviņš gaišmatis. Es prasu: "Vai tas būtu režisors?""

"Tas bija eksperiments," izrādes Graņonka tapšanas procesu raksturo Jekaterina Frolova. Šī traģikomisko situāciju virtene tiek pieteikta kā daudzšķautņains stāsts par alkohola lomu cilvēka dzīvē. "Mēs to iestudējām brīvajos brīžos starp citiem mēģinājumiem," atklāj aktrise. Jau sesto gadu visas biļetes uz šo izrādi vienmēr ir pārdotas.

 

Asprātīgā Sarkangalvīte

Ar īpašu mīlestību Jekaterina Frolova stāsta par Elmāra Seņkova iestudējumu Indrāni, kas kļuva par pirmo darbu režisora un viņa komandas veidotajā Rūdolfa Blaumaņa triloģijā (pēc tam bija Purva bridējs Latvijas Nacionālajā teātrī un Raudupiete Valmieras Drāmas teātrī). "Ak, mana mīļā Guste!" atminas aktrise. Tā bija brīnišķīga izrāde, kuras vairs nav Rīgas Krievu teātra repertuārā. "Šādi iestudējumi ir kā radinieki. Kad tie aiziet, jūties aizskarts un gribas raudāt."

Visas trīs Elmāra Seņkova izrādes Rīgas Krievu teātrī ir kļuvušas par veiksmes stāstiem. "Viņš ir veiksmīgs arī citos teātros. Viņš vienkārši ir ļoti talantīgs cilvēks," piebilst Jekaterina Frolova, kura ir redzējusi gandrīz visus režisora iestudējumus, arī bērniem domāto izrādi Sarkangalvīte un vilks Latvijas Nacionālajā teātrī. "Tas bija kaut kas! Es smējos līdz asarām. Tas bija tik asprātīgi! Es dievinu cilvēkus ar labu humora izjūtu," saka aktrise.

Pirmizrāde

Krietnais cilvēks no Sečuānas

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī 25., 26.II, 1., 21. III, 2., 13., 30. IV plkst. 19

Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 7–20

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja