Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Grīnbergs: Tur forša zacīte bija

Ojārs Grīnbergs savulaik esot iedziedājis tik daudz dziesmu, ka daļu no tām pat neatceras. «Man te uz jubileju kolēģi uzdāvināja vienu disku, mājās klausos, un ― velns ar ārā! ― kur viņi tādus ierakstus dabūjuši? Es kādas trīs dziesmas no tā diska vispār nevarēju atcerēties, ka būtu kādreiz dzirdējis, kur nu vēl dziedājis. Mēs savulaik šausmīgi daudz dziesmu iedziedājām. Man radio fonotēkā laikam kopā ir kādas trīssimt dziesmas,» stāsta Ojārs.

Aptuveni desmit ejošākie gabali gan esot tā iesēdušies galvā, ka tos varot nodziedāt pat pamodināts nakts vidū.

Grīnbergs, kurš pērn nosvinējis 70 gadu jubileju, dzied joprojām, bet lielākoties nelielos privātajos pasākumos, kur nav jāmauc vesela stunda no vietas kā agrāk. «Piezvana meita un aicina uz fātera 80 gadu jubileju ― esot mans fans un gribot mani redzēt un dzirdēt. Vienojamies par cenu, man ir pavadītājs un aparatūra ― mašīnā iekšā un braucam. Patīk tādos uzstāties: atmosfēra forša, mana publika, sēž pie galdiem, padanco, es uzdziedu, bet daru to tā uzmanīgi, kad jūtu, ka cilvēki būs un patiešām grib, jo vairs nevaru tā rukāt, ir jāatpūšas ― jūtu elpas trūkumu, bet man jau arī nevajag tagad vairs. Atceros to visu, kas bijis, ar prieku, un neuztraucos par to, ka tagad esmu vecs, ― tam jau biju gatavs. Laiki mainās, purns arī vairs neder,» pasmejoties stāsta Grīnbergs, gatavojoties savai jubilejas turnejai ― pieciem koncertiem Latvijas pilsētās: 7. aprīlī Madonā sāks, tad Ventspils, Liepāja, Preiļi. Tūre noslēgsies 13.aprīlī Rīgā, kinoteātrī Splendid Palace. Visos jubilejas koncertos bez paša jubilāra viņa dziesmas pēc savas izvēles dziedās četri jaunākas paaudzes dziedātāji ― Samanta Tīna, Ginta Krievkalna, Juris Vizbulis, Dons plus Kristapa Krievkalna mūziķu grupa jeb zacīte, kā pavadošās grupas mīļi sauc pats galvenais varonis ― šodien šāds 60.gadu mūziķu žargons vairs netiek lietots. «Man piedāvāja, un piekritu, jo domāju ― nu vells, varbūt pēdējā reize, kad izdosies pa Latviju izbraukt ar tāda līmeņa koncertiem un labu zacīti.»

Mēnesi vēlāk Ojāram gaidāmi vēl vieni svētki. 18.maijā Liepājā ar septiņām jaunām Slavas zīmēm tiks papildināta tur esošā Latvijas mūziķu Slavas aleja. Līdzās Vjačeslavam Mitrohinam, Aldim Langbaumam, Edvīnam Zariņam, Harijam Zariņam un Aivaram Hermanim Slavas alejā uzņems arī grupu Sīpoli un karavīru ansambli Zvaigznīte, kura pirmais sastāvs 1963.gadā sākās tieši ar Ojāru Grīnbergu. Viņš bija jau iepriekš sācis krogos dziedāt bez īpašiem plāniem par lielo skatuvi ― gluži vienkārši tā sanāca.

Zvaigznītē dziedājuši visu to, ko tauta dzied. Visas galda dziesmas. Dejās virsnieku namos bijis jādzied krieviski no armijas repertuāra, bet daudz nemocīja. «Galvenais, ka mēs vairāk pa tām dropēm staigājām, nevis tādām oficiālām iestādēm. Bija tāds vissavienības festivāls Maskavā kādā 1963. vai 1964.gadā Po mestam bojevoi slavi. Un mums jābrauc uz turieni. Ko dziedāt? Mums saka: raujiet tik vaļā, ko gribat, bet brauciet. Izštukojām ― dziedāsim latviski Vaidava, Vaidava, aiznes skumjas zilā jūriņā. Tur sēž komisijā Frenkels un vēl visādi slavenie krievu komponisti. Mēs viena mierā nodziedam Vaidava, Vaidava ― šie baigā priekā, arī zālē visi bļauj līdzi: davai, davai! Tas mums supergājiens sanāca. Lika rakstīt anotāciju, par ko mēs dziedam, un mēs uzrakstījām, ka Vaidava ir lielākā Latvijas upe, kuras krastos varonīgie krievu zaldāti situši vāciešus. Tādā garā. Atbraucu mājās ar leišu magnetofonu Spalis, ko dabūjām balvā. Labs magnūzis. Man tas ilgi nokalpoja, līdz vienreiz izkrita no gruzovika un saplīsa uz Ļeņina ielas. Mūs jau pa Rīgu vadāja ne ar autobusu, bet ar vaļējo armijas mašīnu. Braucām kravas kastē dziedādami ar visiem instrumentiem.»

Vairāk par Ojāru Grīnbergu un viņa piedzīvojumiem lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara kaifs

Jā, es kaifoju! – tā par savu iesaistīšanos Latvijas hokeja valstsvienības atbalsta komandā saka viens no tās dalībniekiem fizioterapeita palīgs Kristaps Zelčs. Protams, bez hokeja pavasarī nu ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata