Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Neo: No cietuma nebaidos

Pirms trim gadiem policija aizturēja ilgi meklēto «Ceturtās atmodas tautas armijas» aktīvistu Ilmāru Poikānu jeb Neo, kurš bija uzdrošinājies nopludināt sabiedrībai svarīgu informāciju par amatpersonu atalgojumu. Neo lieta tagad tuvojas tiesai, bet viņš nejūtas iebiedēts un turpina cīnīties par taisnību.

Domājot par savu iespējamo segvārdu, Ilmārs Poikāns svārstījies starp Matrix filmu varoni Neo un mūsu pašu Lāčplēsi, bet ir vēl kāds trešais personāžs, kas bieži tiek piesaukts saistībā ar Poikānu. Viņš nereti tiek dēvēts arī par «latviešu Robinu Hudu», kurš cenšas palīdzēt ierindas pilsoņiem cīņā pret valdošās elites patvaļu. Atšķirībā no leģendām apvītā Robina Huda, kurš darbojies pēc principa «aplaupi bagātos, apdāvini trūcīgos», Poikāns pie tik agresīvām metodēm nav ķēries, tomēr var just, ka viņā mājo taisnības cīnītāja gars. Ekonomikas krīzes laikā Neo centās atmaskot amatpersonas, kas negribēja atteikties no «trekno gadu» tikumiem, savukārt pēdējā laikā viņš aktīvi iesaistījies cīņā par godīgākiem elektroenerģijas tarifiem.

2010.gada 11.maijā policija aizturēja toreizējo LU Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieku Poikānu, jo bija ieguvusi pierādījumus, ka tieši viņš ir plašu ievērību guvušais «hakeris» Neo. Par viņa aktivitātēm sabiedrība uzzināja 2010.gada februārī, kad Neo sāka publicēt no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas iegūtos datus par atalgojuma līmeni valsts iestādēs un uzņēmumos. Pie šiem datiem Neo ticis, izmantojot nepilnības VID datu bāzē, kas viņam bez īpašas piepūles ļāva lejupielādēt milzīgu datu apjomu. Neo uzdevās par pašpasludinātās «Ceturtās atmodas tautas armijas» aktīvistu; datu publicēšanas mērķis bija uzskatāmi parādīt, ka arī ekonomikas krīzes laikā daži valsts darbinieki ir «vienlīdzīgāki par citiem» un vispārējā algu samazināšana uz viņiem neattiecas.

Lai gan reti kurš apšauba Poikāna cēlos nodomus, tomēr varas iestādes uzskata, ka viņš rīkojies ar pretlikumīgām metodēm. Pēc gandrīz trīs gadus ilgas izmeklēšanas Valsts policija lūgusi prokuratūrai uzrādīt apsūdzību Poikānam, kurš tiek vainots par nesankcionētu piekļūšanu uzņēmumu komercnoslēpumam. Šonedēļ kļuva zināms, ka apsūdzība ir izvirzīta. Policija skaidro, ka «Poikāns, lejupielādējot, apstrādājot un publicējot VID datus, kas satur lielu daudzumu fizisko personu datu par darbavietu, ienākumiem, dzīvesvietu, šiem datu subjektiem radīja būtisku kaitējumu, ievērojami apdraudot viņu Satversmē noteiktās tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību». Poikāns apgalvo, ka nejūtas vainīgs šādos pārkāpumos. Viņš uzsver, ka Neo publicējis tikai valsts iestāžu un uzņēmumu atalgojuma datus, nevis informāciju par privātiem uzņēmumiem.

Par iespējamo tiesas prāvu Poikāns pagaidām izsakās atturīgi, jo «visu, ko teikšu, varēs izmantot pret mani». Prokuratūra jau pagājušogad izbeidza kriminālprocesu sadaļā par VID datu bāzes uzlaušanu, jo nekāda uzlaušana nav notikusi: sistēmas nepilnību dēļ dati bija viegli pieejami. Poikāns nepiekrīt uzskatam, ka Neo publicētie dati kalpoja tikai sabiedrības ziņkārības apmierināšanai un skaudības vairošanai. «Man nav vēlmes uzzināt, cik kurš nopelna. Mani vairāk interesē, lai sistēma būtu taisnīga. Lai nav tā, ka vieni nodokļos maksā visu, citi neko, ka miljonārs samaksājis mazāk nekā kvalificēts speciālists.»

Zināmu artavu atklātības vairošanā devis arī Neo, jo drīz pēc viņa aizturēšanas izraisītā skandāla Saeima pieņēma likuma grozījumus, kas pieprasa, lai valsts amatpersonu atalgojums katru mēnesi tiktu publicēts internetā. Ieejot attiecīgās valsts iestādes mājaslapā, tagad katrs var pārliecināties, kādu atalgojumu saņem par nodokļu maksātāju naudu algotie darbinieki. Poikāns spriež, ka šādas sistēmas ieviešana bija diezgan tiešas sekas Neo darbībai.

Savu taisnības cīnītāja pieredzi Poikāns licis lietā, iesaistoties cīņā ar Latvijas enerģētikas milzi Latvenergo. Poikāns ar domubiedriem vērsās tiesā, pieprasot atcelt 2011.gadā paaugstinātos Latvenergo tarifus. Viens no viņa mērķiem ir panākt, lai sabiedrībai būtu pieejama visa informācija par tarifu veidošanas mehānismu. Pašlaik šajā jomā, tāpat kā savulaik ar valsts amatpersonu algām, daudz kas ir paslēpts aiz noslēpuma plīvura. «Šobrīd mēs nezinām, par ko maksājam. Mūs interesē, lai elektrības cena būtu taisnīga un caurspīdīga. Bet daudz kas ir noslepenots, aizbildinoties ar komercnoslēpumu. Piemēram, lietā par pārvades tarifiem uzņēmums darbojas kā monopols regulētā tirgū, bet arī tur piesedzas ar komercnoslēpumu! Protams, šādā gadījumā rodas aizdomas,» secina Poikāns. Viņš aicina iedzīvotājus atbalstīt pilsonisko iniciatīvu, lai kopīgiem spēkiem cīnītos pret korupciju. «Ja nav aitu, nav arī cirpēju,» uzsver Poikāns.
Pirms trim gadiem, neilgi pēc aizturēšanas, viņš teica: «Es gribu, lai mani bērni un mazbērni dzīvotu normālā valstī. Tā kā prom braukt netaisos, nāksies mainīties Latvijai.» Vai šo gadu laikā Latvija ir mainījusies uz labo pusi? Poikāns padomā un atbild: «Protams, pozitīvas izmaiņas ir bijušas, bet trīs gadu laikā nevar izlabot to, kas sačakarēts gadu desmitu garumā.» Viņš aicina katru sākt pašam ar sevi, jo valsts ir sabiedrības spogulis. «Ja redzu iespēju izdarīt kaut ko pozitīvu, tad daru visu, kas manos spēkos. Pasauli glābt, protams, neesmu spējīgs. Latviju izglābt? Nenāks neviens, kas to izdarīs mūsu vietā.»

Visu rakstu par Ilmāra Poikāna cīņu lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara kaifs

Jā, es kaifoju! – tā par savu iesaistīšanos Latvijas hokeja valstsvienības atbalsta komandā saka viens no tās dalībniekiem fizioterapeita palīgs Kristaps Zelčs. Protams, bez hokeja pavasarī nu ...

Jāstāv kājās

Lai īstenotu austrāliešu zinātnieku atklāto veselīgas dzīves formulu, vairumam eiropiešu būtu radikāli jāmaina paradumi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata