Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ģimenes lieta

Ja sit, tad mīl, – vēsta sens krievu teiciens. Tā pirmsākumi meklējami viduslaikos izdotā literārā darbā, kurā dotas norādes vecākiem bērnu audzināšanā un vīriem – sievu savaldīšanā. Abos gadījumos kā iedarbīgākā metode ieteikta sišana, kas varot palīdzēt "izglābt dvēseli no nāves". Viduslaiki sen jau pagājuši, tomēr tiem raksturīgais domāšanas veids un uzvedības normas joprojām ir pieņemamas lielai daļai Krievijas sabiedrības. Valsts parlaments nupat apstiprinājis likuma grozījumus, kas daļēji dekriminalizēs vardarbību ģimenē un paredzēs maigākus sodus varmākām. Likumdevēji to pamato ar "tradicionālo ģimenes vērtību" aizstāvēšanu un nejaukšanos katras ģimenes iekšējās lietās.

Politiķu soli asi kritizējuši sieviešu un bērnu tiesību aizstāvji, kuri norāda, ka jau pašlaik vardarbība ģimenē ir ārkārtīgi izplatīta un valsts nenodrošina cietušajiem pietiekamu aizsardzību. 


Zilumi neskaitās

Janvāra beigās 380 Krievijas parlamenta apakšpalātas – Valsts domes – deputātu nobalsoja, lai vardarbība pret ģimenes locekļiem vairs nebūtu krimināli sodāms, bet administratīvs pārkāpums. Šomēnes likuma grozījumus apstiprināja arī augšpalāta – Federālā sapulce – un Valsts prezidents Vladimirs Putins.

Turpmāk par tuvinieku sišanu vai jebkādu citu fizisku iespaidošanu varmākam automātiski nedraudēs kriminālatbildība un līdz pat diviem gadiem cietumā, kā tas bija līdz šim. Ja vardarbības rezultātā upurim nebūs radīti "būtiski miesas bojājumi", par kādiem neuzskatīs "nelielus nobrāzumus, zilumus, virspusējas brūces un mīksto audu bojājumus", uzbrucējam varēs piespriest naudassodu vairāk nekā 30 tūkstošu rubļu (460 eiro) apmērā, apcietinājumu līdz 15 diennaktīm vai 120 stundu sabiedriskajā darbā, vēsta Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība. Kriminālapsūdzības pret varmāku būs jāizvirza tikai tad, ja cietušajam pēc uzbrukuma tiks konstatēti lūzumi vai citi smagi miesas bojājumi vai ja uzbrucējs gada laikā pret saviem bērniem, partneri vai citiem ģimenes locekļiem būs pacēlis roku vairāk nekā vienu reizi.

Līdz šim policijai bija pienākums nekavējoties sākt izmeklēšanu, ja ir saņemts iesniegums par vardarbību ģimenē. Parlamenta pieņemtie likuma grozījumi nosaka, ka personai, kura vēlēsies iesniegt sūdzību, vispirms vajadzēs iegūt ārsta izziņu un savākt pierādījumus. Likuma kritiķi norāda uz daudzajiem gadījumiem, kad ģimenes locekļi fiziski iespaido gados vecākus tuviniekus, lai izspiestu naudu vai īpašumu. Viņuprāt, nav normāli, ka cietušajiem tagad pašiem nāksies savākt visus lietas sākšanai nepieciešamos pierādījumus. "Jaunais likums signalizēs, ka vardarbība ģimenē nav nekas nopietns, un neizbēgami veicinās vainīgā nesodāmības sajūtu," ir pārliecināts Andrejs Sineļņikovs, kurš ir direktora vietnieks Nacionālajā centrā vardarbības novēršanai Anna.


Dieva piekrišana

Likuma pārmaiņu atbalstītāji apgalvo, ka to mērķis ir aizstāvēt "tradicionālās vērtības" un novērst nepamatotu valsts iejaukšanos ģimenes "iekšējās lietās". "Mums ir ārkārtīgi svarīgi aizsargāt ģimeni kā institūciju," viena no likuma grozījumu autorēm Olga Bataļina sacīja britu raidsabiedrībai BBC. Krievijas prezidents Putins aicinājis atturēties izmantot vardarbību pret ģimenes locekļiem, jo neesot gandrīz nekādas atšķirības starp iepļaukāšanu un sišanu, tomēr arī viņš piekrīt, ka valsts "brīva iejaukšanās ģimenē ir nepieļaujama".

Likuma grozījumu iniciatore – ultrakonservatīvā Valsts domes deputāte Jeļena Mizuļina – uzskata, ka vardarbības ģimenē pielīdzināšana tādiem smagiem pārkāpumiem kā huligānisms un naida uzbrukumi ir "absurds", kas vērsts pret vecāku "tiesībām" sist savus bērnus. Viņasprāt, esot negodīgi, ja cilvēku par "iepļaukāšanu" soda ar diviem gadiem cietumā. "Sodi nevar būt pretrunā ar sociālo vērtību sistēmu, ko piekopj sabiedrība," paziņojusi Mizuļina. "Krievu tradicionālās ģimenes kultūrā vecāku un bērnu attiecības ir būvētas uz vecāku autoritāti. Likumiem ir jāatbalsta šī tradīcija."

Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 10.-16.februāra numurā!

Top komentāri

Kārlis
K
Bandītiskā valstī bandītiski likumi, nav ko brīnīties. Ja lepojas ar savas valsts bandītisku ārpolitiku- uzbrukumu kaimiņvalstij, tad attiecīgi leposies arī ar sievas zilo aci ;)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata