Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Kas kontrolē kontrolētājus?

Līdz ar pandēmiju īpaši aktuāla 2020. gadā visā pasaulē kļuva cīņa pret viltus ziņām un dažādām sazvērestības teorijām, kuras atrada labu augsni no drūmās statistikas un ierobežojumiem nogurušajos cilvēku prātos. SestDiena apkopoja izplatītākos no fantastiskajiem izdomājumiem

Lai gan daudzas sazvērestības teorijas noved pie antisemītiskiem apgalvojumiem, daži sper soli vēl tālāk. Viņi uzskata, ka ebrejus, kuri kontrolē visu pasauli, patiesībā kontrolē no Pūķa zvaigznāja ieradušies ķirzakveida citplanētieši. Daži uzskata, ka patiesībā turīgās ebreju ģimenes, britu karaliskā ģimene un virkne citu cilvēku ir šie citplanētieši, kuri tikai izliekas par cilvēkiem.

ASV politologs un pētnieks Maikls Barkuns uzskata, ka šai teorijai saknes meklējamas pagājušā gadsimta 30. gadu fantastikas stāstos Konans Barbars, kur stāsta varonis cīnījās ar nežēlīgu ķirzakcilvēku rasi. Šo stāstu autors Roberts Hovards bija iedvesmojies no mistiķes un dēkaines Helēnas Blavatskas darbiem, kuros viņa aprakstīja nogrimušo Atlantīdas kontinentu un pūķcilvēkus. Savukārt citi pētnieki atsaucas uz Āfrikas un Tuvo Austrumu mitoloģijā pieminētajiem čūskveidīgajiem radījumiem, kuri tad ir iedvesmojuši modernos sazvērniekus.

Galvenais vaininieks šīs idejas radīšanā ir britu sazvērestības teoriju izplatītājs Deivids Aiks, kurš 1999. gadā publicēja grāmatu, kurā brīdināja sabiedrību, ka asinis dzeroši, formu mainoši ķirzakveida citplanētieši ir iefiltrējušies mūsu sabiedrībā un, slēpjoties aiz cilvēku sejām, kontrolē visus pasaules notikumus. Viņš apgalvoja, ka šie citplanētieši Zemi ir apciemojuši jau tūkstošiem gadu un ka, piemēram, jau franku karaļi no Merovingu dzimtas patiesībā ir bijuši ķirzakcilvēki. Savukārt mūsdienās šie radījumi veido britu karalisko ģimeni, ASV prezidentu Bušu dinastiju, kā arī Rotšildus. Portāls The Independent raksta, ka Aiks ar savu teoriju, ko viņš izklāstīja 11 stundu garā lekcijā, ir uzstājies pat sešu tūkstošu cilvēku lielas auditorijas priekšā. Portāls The Atlantic 2013. gadā vēstīja, ka kādā aptaujā 12 miljoni amerikāņu pilnā pārliecībā paziņojuši, ka valdību kontrolē ķirzakcilvēki. Portāls Wired 2013. gadā rakstīja, ka vietnē YouTube parādījušies video, kas apgalvo, ka prezidentu Baraku Obamu apsargā vismaz viens ķirzakcilvēks. Tolaik Baltais nams izdevumam atjokoja, ka "nevar apstiprināt šos apgalvojumus", taču, visticamāk, taupības nolūkos programmas, kas atbild par robotu vai citplanētiešu norīkošanu prezidenta apsardzes komandā, tiks atceltas.

Lai gan, kā norāda vairāki mediji, pats Aiks savās grāmatās tiešā veidā nav aprakstījis, kā atpazīt maskētos citplanētiešus, citi teorijas sludinātāji ir parūpējušies par tālākiem skaidrojumiem. Šiem viesiem no citas pasaules pārsvarā ir zaļas acis, sarkani mati, zems asinsspiediens, laba dzirde, mīlestība uz zinātni un kosmosu, kā arī virkne grūtāk pamanāmu īpašību, piemēram, «sajūta, ka viņi neiederas cilvēku sabiedrībā».

Šī teorija ērti salāgojas arī ar citām sazvērestībām, piemēram, valda uzskats, ka tieši ķirzakcilvēki ir tie, kuri, izmantojot vakcīnas, grib kaitēt cilvēcei. Tāpat arī pastāv bažas, ka patiesība par Zemes formu tiek slēpta, jo citplanētieši nevēlas, lai cilvēce uzzina patiesību. Jāmin gan, ka virkne autoru norāda, ka ķirzakcilvēku piesaukšana ir metafora, kā sazvērniekiem runāt par antisemītiskām teorijām, nepieminot ebrejus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata