Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nemirstīgais Berluskoni

81 gadu vecais Itālijas ekspremjers Silvio Berluskoni, kura vārds saistās ar neskaitāmiem skandāliem un tiesu prāvām, gatavojas atgriezties politikā ar ambīcijām veidot jaunu valdību pēc nākamgad paredzētajām parlamenta vēlēšanām.

Vēl nesen šķita, ka Silvio Berluskoni ir Itālijas politikas pagātne. Četras reizes premjerministra amatā strādājušais miljardieris ir iesaistīts korupcijas un seksa skandālos, bet pirms gada viņam veica nopietnu sirds operāciju. Tomēr, par spīti veselības sarežģījumiem un reputācijas problēmām, 81 gadu vecais Berluskoni joprojām raujas uz politiskās skatuves. Viņš ne tikai cer kandidēt nākamgad gaidāmajās Itālijas parlamenta vēlēšanās, bet, iespējams, vēlreiz mēģinās nokļūt valdības vadītāja krēslā, kuru pēdējoreiz atstāja pirms sešiem gadiem. Berluskoni iespējamā atkalatgriešanās gan nebūs atkarīga no viņa paša, bet no Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT), kurai jālemj, vai atcelt viņam noteikto liegumu ieņemt publiskus amatus. 

Diskvalificēja no politikas

Pagaidām nav zināms, kad notiks Itālijas parlamenta vēlēšanas, bet tām nevajadzētu būt vēlāk kā maijā. Pašlaik Eiropas Savienības (ES) ceturto lielāko tautsaimniecību vada centriski kreisais premjerministrs Paolo Džentiloni, kurš pirms gada nomainīja amatā partijas biedru Mateo Renci.

Pirmsvēlēšanu fons ir drūms. Itālijas ekonomika stagnē, jauniešu bezdarba līmenis – aptuveni 35% – ir viens no augstākajiem ES, valsts parāda apmērs pārsniedz 130% no iekšzemes kopprodukta, bet vairākām bankām bijusi nepieciešama valdības finansiālā palīdzība. Papildus ekonomiskajām problēmām valsts piedzīvo arī migrācijas krīzi. Kopš 2015. gada Itālijā ir ieradušies vairāk nekā 452 tūkstoši migrantu un patvēruma meklētāju, informē Starptautiskā Migrācijas organizācija. 

Vēlētāju aptaujas neliecina, ka valdošā Demokrātiskā partija, populistiskā Piecu zvaigžņu kustība vai Berluskoni izveidotā labējo partiju koalīcija vēlēšanās varētu iegūt pietiekamu balsu skaitu, lai bez citu politisko spēku piesaistīšanas izveidotu nākamo valdību. Mazliet labākās starta pozīcijās atrodoties labējo spēku alianse, kurā iekļaujas Berluskoni vadītā konservatīvā partija Forza Italia, eiroskeptiskā Ziemeļu līga un nacionālistu partija Fratelli d’Italia. Šī koalīcija uzvarēja pagājušajā mēnesī notikušajās Sicīlijas reģiona likumdevēja un prezidenta vēlēšanās, kuras būs kā indikators pirms nacionālā parlamenta vēlēšanām. 

Panākums ir spārnojis Berluskoni, kuru no Itālijas politikas diskvalificēja 2013. gadā. Toreiz ekspremjeram aizliedza sešus gadus ieņemt publiskus amatus saistībā ar notiesājošu spriedumu par krāpšanos ar nodokļiem. Pats politiķis uzskata, ka ir kļuvis par Itālijas tiesu sistēmas upuri, bet tiesnešus nodēvējis par komunistiem. Viņš ir iesniedzis sūdzību ECT, no kuras sprieduma būs atkarīgs, vai Berluskoni vēlreiz varēs kandidēt parlamenta vēlēšanās. Tiesa Strasbūrā Berluskoni lietu sāka izskatīt novembra beigās, bet nav skaidrs, vai spriedums tiks sagatavots līdz pavasarim, kad vajadzētu notikt Itālijas likumdevēja vēlēšanām. Jāatgādina, ka ECT sūdzību izskatīšana reizēm ilgst pat vairākus gadus.

Bunga, bunga

Berluskoni Itālijas politikā ienāca 1994. gadā 58 gadu vecumā jau kā sekmīgs biznesmenis, kuram piederēja valstī lielākais privātais televīzijas kanālu tīkls Mediaset un tituliem bagātais futbola klubs A.C. Milan. Viņa dibinātā Forza Italia uzvarēja togad notikušajās nacionālā parlamenta vēlēšanās ar solījumu izveidot miljonu jaunu darbvietu. Pirms vēlēšanām Berluskoni vadītā partija izvērsa masīvu reklāmas kampaņu viņam piederošajos televīzijas kanālos. Pēc panākuma Berluskoni pirmo reizi kļuva par premjerministru. Šīs valdības mūžs gan bija tikai septiņi mēneši, jo tās vadītājs bija spiests atkāpties viņam izvirzīto apsūdzību korupcijā dēļ.

Lai gan pret viņu bija sāktas vairākas izmeklēšanas saistībā ar krāpšanu un korupciju, Berluskoni atgriezās premjera krēslā pēc uzvaras 2001. gada vēlēšanās. Šī valdība nostrādāja līdz 2005. gada pavasarim, kad pēc viņa vadītās labējo partiju koalīcijas nesekmīgā starta vairākās reģionālajās vēlēšanās Berluskoni paziņoja par tās beigām. Drīz pēc tam viņš izveidoja savu trešo valdību, kas paspēja nostrādāt nedaudz ilgāk par gadu. Līdz šim pēdējo reizi Berluskoni valdības grožus turēja laikā no 2008. līdz 2011. gadam, kad demisionēt piespieda viņam izvirzītās apsūdzības par seksu ar nepilngadīgu meiteni vienā no viņa bēdīgi slavenajām "bunga, bunga" orģijām un izvairīšanos no nodokļu nomaksas. 

Visu rakstu par Berluskoni iespējamo atgriešanos politikā lasiet žurnāla Sestdiena 15.-21.decembra numurā!

 

 

Top komentāri

reptilis
r
Redz kur,mūsu darbadevējiem aģitācijas darba lauks ,jo mums taču brīvā darbaspēka kustība - Itālijas ekonomika stagnē, jauniešu bezdarba līmenis – aptuveni 35% – ir viens no augstākajiem ES, valsts parāda apmērs pārsniedz 130% no iekšzemes kopprodukta, bet vairākām bankām bijusi nepieciešama valdības finansiālā palīdzība.Latvijas darbaspēka vervētājiem ir kur izvērsties:))))))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata