Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nepārkrīti pār Zemes malu!

Līdz ar pandēmiju īpaši aktuāla 2020. gadā visā pasaulē kļuva cīņa pret viltus ziņām un dažādām sazvērestības teorijām, kuras atrada labu augsni no drūmās statistikas un ierobežojumiem nogurušajos cilvēku prātos. SestDiena apkopoja izplatītākos no fantastiskajiem izdomājumiem

Plakanās Zemes ideja ir, iespējams, viena no grandiozākajām sazvērestības teorijām, kas sastopama mūsdienās. Šī teorija izaicina teju visu realitāti. Lai pieņemtu domu, ka Zeme ir plakana kā pankūka, vajag ne tikai noticēt tam, ka modernā fizika, ģeogrāfija un jebkura cita zinātne, kas pēta apkārtējo pasauli, melo, bet jāuzskata arī, ka visas kosmosa izpētes aģentūras, visas aviokompānijas, visi jūrnieki un visas pasaules valstu valdības ir metušās uz vienu roku, lai izplatītu melus par Zemes formu.

"Valdošā elite, visi, sākot no karaliskās ģimenes līdz Rokfelleriem un Rotšildiem… visas tās grupas, kas valda pār pasauli, viņi visi ir tajā iekšā," atbildot uz CNN jautājumu par to, kas cenšas slēpt "patiesību" par Zemes formu, sacījis viens no prominentākajiem ASV plakanās Zemes teorijas entuziastiem Stīvs Veiss.

Pateicoties internetam un digitālajām tehnoloģijām, šai fantastiskajai teorijai pēdējās desmitgadēs ir strauji pieaugusi popularitāte, un tā ir palielinājusi savu sekotāju loku, taču, tāpat kā daudzām citām sazvērestības teorijām, arī šai ir sena vēsture. Protams, šo apgalvojumu sākums ir meklējams aizvēsturē, kad pirmie pasaules pētnieki un fantasti radīja kosmoloģiskus stāstus par pasauli, ko uz saviem pleciem tur ziloņi, vaļi, bruņurupuči vai pūķi. Tomēr jau sengrieķu pētnieki vairākus simtus gadu pirms mūsu ēras, pētot kosmosa ķermeņus, ģeometriju un fiziku, nonāca pie slēdziena, ka pasaule, visticamāk, nav plakana. Tiesa gan, ne visus tas pārliecināja, un laiku pa laikam dažādās kultūrās izskanēja apgalvojumi, ka Zeme tomēr ir plakana.

Savukārt mūsdienu kustībai saknes, kā izpētījis izdevums Scientific American, meklējamas XIX gadsimtā britu pseidozinātnieka Semjuela Roubotoma darbos, kas centās ar zinātniskiem faktiem pierādīt Zemes plakanumu. Autors, veicis vairākus eksperimentus kādā grāvī, paziņoja, ka kuģu pazušana aiz horizonta ir saistīta ar cilvēka acs uztveres specifiku. Viņš Anglijā un ASV dibināja vairākas šīm idejām veltītas organizācijas. Gadiem ejot, teorijas attīstījās, transformējās, un šobrīd šīs idejas piekritēji uzskata, ka navigācijas iekārtas tiek veidotas kļūdainas, lai cilvēki ticētu, ka Zeme ir apaļa. Savukārt Zemes malā ir lielas ledus sienas, kuras apsargā NASA un citas organizācijas.

Arī grupas iekšienē valda dažādi viedokļi un teorijas par to, kā darbojas fizika un citi jautājumi. Piemēram, kā norāda portāls Live Science, daļa grupas pārstāvju uzskata, ka gravitācija ir ilūzija. Objekti nevis krīt lejā, bet gan visa Zeme konstanti ceļo uz augšu. Šo kustību nodrošina "tumšā enerģija". Plakanās Zemes entuziasti ir arī ļoti aktīvi savos centienos atrast zinātniskus pierādījumus savai pārliecībai. Piemēram, amerikānis Maiks Hjūss, vēloties pats savām acīm apskatīt Zemes formu, pirms pāris gadiem sāka būvēt raķeti, raksta BBC. 2018. gadā, pateicoties Plakanās Zemes fondu atbalstam, viņš ar paštaisīto raķeti sasniedza 570 m augstumu, bet pieredzēja smagu nosēšanos, kuras laikā ievainoja muguru. Tas gan astronautu amatieri neatturēja no atkārtota mēģinājuma šī gada februārī. Arī šoreiz raķete pieredzēja tehniskas ķibeles, un Hjūss avārijas laikā mira, nesasniedzis savu sapni.

ASV šo teoriju piekritēji darbojas aktīvāk, taču aizvadītajos gados tā izplatījusies arī Eiropā. Piemēram, Itālijā 2018. un 2019. gadā notika vairākas konferences, kurās piedalījās šo ideju aizstāvji. Tāpat, piemēram, Facebook latviešu valodā darbojas vismaz divas grupas teju ar tūkstoš biedriem katrā, kas aktīvi dalās ar informāciju par Zemes "patieso" formu. Salīdzinot ar citām teorijām, šī ir relatīvi miermīlīga, tomēr, tāpat kā citas, arī šī apgalvo, ka ir slepena pasaules "elite" (no kuras liela daļa ir ebreju izcelsmes), kas kontrolē informācijas apriti un slēpj patiesību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata