Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pirmā Meja vai otrā Tečere?

Lielbritāniju projām no Eiropas Savienības vedīs jaunā premjerministre Terēza Meja, kurai britu prese sola ieiešanu vēsturē kā otrajai Mārgaretai Tečerei.Anglikāņu garīdznie­ka Hjūberta Breiz­jera un viņa dzīves­biedres Zeidī Mēri­jas vienīgā meita, šā gada 13. jūlijā par vēsturē otro sie­vieti Lielbritānijas premjerministri kļuvusī Terēza Mērija Me­ja, kurai šā gada 1.

oktobrī apritēs apaļi sešdesmit gadi, jau 12 gadu vecumā esot zinājusi, ka vēlas kļūt par valdības vadītā­ju. Kā atceras Peta Frenklenda – nule par britu konservatīvo līderi un līdz ar to arī valsts premjerministri kļuvušās politiķes pasniedzēja Oksfordas Universitātē, kurā Meja studēja ģeogrāfiju –, 1979. gadā, kad par Lielbritānijas vadītāju kļuva Dzelzs lēdija Mārgareta Tečere, toreiz vēl Terēza Breizjere nav slēpusi sašutumu. Tieši viņa bija cerējusi kļūt par pirmo sievieti valsts vēsturē, kas iesoļos britu premjeru rezi­dencē Dauningstrītā 10 kā pilntiesīga šīs rezidences saimniece visās vārda nozī­mēs.Vienlaikus šis fakts nekādi nav traucē­jis Mejai uzskatīt Tečeri par savu paraugu, turklāt tādā mērā, ka britu prese pat ironi­zē, ka jaunā premjere ne tikai cenšas iz­skatīties un ģērbties kā Tečere un tieši tā­pat izjūt vājību pret labiem apaviem, bet pat vīru ir atradusi tādu, kurš līdzinās Te­čeres dzīvesbiedram seram Denisam Tečeram. Ar Filipu Meju nākamā britu prem­jerministre iepazinusies jau 1976. gadā Oksfordā, kur arī viņš studēja ģeogrāfiju. Tiek uzskatīts, ka pāri iepazīstinājusi vēlā­kā Pakistānas premjerministre Bēnazīra Bhuto, kura tolaik arī studēja Oksfordā. 1980. gadā Terēza no Breizjeres pārtapa par Meju un ir kopā ar vīru līdz pat šai die­nai. Kopumā gan britu presei, gan vēlētājiem pirmais iespaids par Meju ir izveidojies labs – kā liecina Sky News veiktā aptauja, viņai labvēlīgi noskaņoti ir 62 procenti britu un nevis tāpēc, ka, runājot _Financial Times _vārdiem, viņa ir politiķe, kas "ģērbjas kā sieviete, nevis kā Angela Merkele vai Hilarija Klintone". Meja ir acīmredzami noskaņota lauzt Lielbritānijā plaši izplatīto tendenci apgalvot, ka viss ir slikti un kļūst tikai sliktāk, dodot valsts iedzīvotājiem ne tikai cerības, bet arī taustāmas perspektīvas. Šajā ceļā gan netrūkst arī šķēršļu, no kuriem pats galvenais ir nevis Eiropas Savienība, iekšpolitiskās domstarpības vai nesaskaņas jautājumā par nākamo valsts budžetu, bet gan Londonas mūžīgās galvassāpes – skotu nacionālisti. Tieši uz Skotiju savā pirmajā oficiālajā – bet ne gluži ārzemju – vizītē ārpus Londonas, lai tiktos ar skotu dzelzs lēdiju un ne mazāk spilgtu un izlēmīgu personību Skotijas premjerministri Nikolu Stērdženu, devās Meja, un tieši no tā, vai viņai izdosies vai neizdosies pārliecināt skotus arī turpmāk palikt Lielbritānijas sastāvā, būs atkarīgs, vai Meja ieies vēsturē kā otrā Mārgareta Tečere. Tiesa, domājams, ka pašai politiķei labāk patiktu iespēja palikt vēsturē tieši kā Terēzai Mejai.Visu rakstu par Terēzu Meju lasiet žurnāla SestDiena 22.-28.jūlija numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata