Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

SestDienas receptes: Jēra gaļas kotletītes un siļķe kažokā

Ar savas Latvijas garšas receptēm dalās Dace Petriņa, kura ikdienu pavada Zviedrijā.

Dacei Petriņai, pārvācoties uz dzīvi Zviedrijā, starp personīgajām mantām un drēbēm bijis iespiests arī maiss ar pašaudzētiem kartupeļiem, lērums omes vārīto ievārījumu, rupjmaize un arī alus. Lai gan, šobrīd atceroties, tas šķiet komiski, toreiz līdzi paņemtais ēdiens no Latvijas bija liels atbalsts gan ekonomiski, gan psiholoģiski – pēc intensīvas dienas jaunā, nezināmā valstī vienkārši cepti kartupeļi ir kā sazemes punkts. Vedām arī žāvētu gaļu, desas, rudzu maizi, zefīru, rupjo sāli, Rīgas balzamu, pelēkos zirņus, prāvu ķimeņu maisiņu un liepziedu tēju. Tagad esam iedzīvojušies un nomierinājušies – pērkam labumus no vietējiem zemniekiem, vīrs pats brūvē alu un piemājas dārziņā izaudzē cūku pupas, iestādām arī salātus un zirnīšus. Esmu iemācījusies pagatavot biezpienu un pelmeņus, bet rudenī ieskābējam pilnu bērnu vanniņu ar kāpostiem, kurus ēdam paši un padalāmies ar saviem latviešu draugiem.


Jēra gaļas kotletītes

Šis arī ir Zviedrijā atvasinājies mūsu parasto Latvijas kotlešu variants, ko mājās ēdām vakariņās, bet no rīta brokastīs likām vēl uz sviestmaizēm. Bez jēra gaļas, kuru esam sākuši ēst samērā nesen un pie kuras raksturīgās garšas vēl joprojām mazliet pierodam, kotletītēs ir vēl viens jaunievedums – parastās kviešu rīvmaizes vietā tām klāt liekam sadrupinātas rudzu kraukšķmaizītes knäckebröd. Ēdam, ietinot kopā ar ledus salātiem, un ajvar mērci lavašveidīgās maizēs. Var tīt klāt olīvas, grilētu papriku, rukolu, ar vienu vārdu sakot, visu, kas garšo. Un ja vēl alus vai vīns klāt!!!!! Labu apetīti! Dzīve ir skaista!

apmēram 1 stunda
ap 40 kotletīšu
viegli

Vajadzēs:

  • 0,5 kg maltas, liesas jēra gaļas
  • 0,5 kg maltas liellopa gaļas
  • 1 sīpolu
  • 1–2 ķiploka daivas
  • 3 rudzu kraukšķmaizīšu šķēles
  • ½ tējk. kumīna
  • sāli un svaigi maltus melnos piparus

Gatavošana:

1. Samaisa kopā abu veidu malto gaļu un kraukšķmaizītes sasmalcina līdz rīvmaizes izskatam. Smalki sakapā sīpolu un ķiplokdaivas, pievieno garšvielas un kārtīgi samaisa, izspaida kopā ar gaļu un sadrupinātajām maizītēm. Vēl ļauj, lai maize mīklā paspēj samirkt kādas 10 minūtes.

2. Ar slapjām rokām formē kotletītes, kas izmēros ir mazākas par mammas kotletēm, bet lielākas nekā zupas frikadeles.

3. Pēc tam ātri apcep brūnas čuguna pannā stipri sakarsētā rapšu eļļā. Apceptās kotletes pārliek sautējamā katlā, kurā jau mazliet vārās ūdens, uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē, kamēr apcepas pārējās kotletes, un tad vēl trīs minūtes. Mums tās garšo gan siltas, gan aukstas.


Siļķe kažokā

Viena no manām "uzlabotajām" Latvijas receptēm ir sinepju siļķe kažokā. Zviedrijā ir tradicionāli lielākos svētkos pasniegt vārītus kartupeļus un dažādus siļķu veidus – siļķe sinepju mērcē, vēžu marinādē, franču, thai un vēl, un vēl. Tad arī man vienreiz pēc svētkiem ledusskapī bija pārpalikums ar entajām variācijām un uznāca luste pagatavot siļķi kažokā. Saliku salātos pa laukumiņiem visas dažādās garšas un pēc kārtīgas degustācijas secināju, ka vispiemērotākā ir tieši klasiskā sinepju siļķe. Manas draudzenes taizemietes par šo ēdienu bija "pilnīgā starā", un iemainīju recepti pret fantastiskāko thai zivju kotlešu recepti. Citreiz izstāstīšu arī to!

60 minūšu
4 porcijas
samērā viegli

Vajadzēs:

  • 500 g siļķu
  • skābo krējumu
  • 4–5 kartupeļus
  • 2 burkānus
  • 2 vārītas bietes
  • 2–3 olas
  • lociņus un dilles

Gatavošana:

1. Kartupeļus un burkānus izvāra ar visu mizu, tad atdzesē, nomizo un sarīvē.

2. Olas novāra cietas, atdzesē un nomizo. Pēc tam atdala dzeltenumus no baltumiem, lai rotājot veidotu dažādu krāsu līnijas.

3. Bietes nomizo un arī sarīvē. Siļķi sagriež mazākos gabalos. Sinepju mērci, kas ir siļķu kārbā, vienādās daļās sajauc ar skābo krējumu, pagaršo, vai netrūkst sāls.

4. Tad kārto traukā ar augstām malām apmēram pirksta biezuma slāņos – kartupeļi, burkāni, siļķe, bietes, mērce. Dekorē pēc patikas, es veidoju diagonālas līnijas apmēram 2 cm platumā – rīvētu olas baltumu, kapātas dilles, olas dzeltenumu, kapātus lociņus, atkal olas baltumu utt. Vēlams paturēt 24 h ledusskapī. Gatavs! Labu apetīti!


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

FAUSTINO VII  D.O.C.a. Rioja

Patīkami sauss sarkanvīns, kas veidots no 100% Tempranillo šķirnes vīnogām. Vīns tiek nogatavināts 6 mēnešus Amerikas izcelsmes ozolkoka mucās, kas vīnam dod papildus vaniļas nots pieskaņu kopējā garšās paletē.

Tīra, dzidra, ķiršu sarkana krāsa, kas atplaukst līdz pat marmora mirdzumam. Patīkama aromātu palete, kur dominē nobrieduši sarkanie augļi un ogas, bet nelielu saldenuma pieskaņu rada ozolkoka muca. Izcili sabalansēts vīns. Elegants un svaigs, kur garšas paletē dominēs svaigi augļi un ozolkoka mucas neliela pieskaņa.  

Šo vīnu iesakām baudīt kopā ar jēra gaļas kotletītēm!

 

Bodegas Faustino ir viena no prestižākajām vīna kompānijām, ko pārvalda viena ģimene.

Kompānija tiek dibināta 1861. gadā. Bodegas Faustino ir atpazīstams ar Gran Reserva vīniem, kas ir iemantojuši Pasaules slavu un līdera lomu no Rioja reģiona, Spānijā.

Boudegas Faustino vīniem ir internacionāla reputācija, kas liecina par izcilas kvalitātes vīnu.

Vīna darītavai pieder 650 hektāri vīna dārzu, kam ir vairāk kā 150 gadus sena vēsture un tradīcijas.

 

 

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

 

 

 

 

Top komentāri

...
.
Kāds vēl "samērā nesen" un "joprojām mazliet pierodam"! Rīga nav visa Latvija, laukos mēs jēra gaļu ēdam no laika gala! Un nezinu par Zviedriju, bet pie mums aitām jēri dzimst pavasarī un kaujami nāk tik rudenī, jūsu receptes derēs apmēram uz oktobri.
?!?
?
Zviedrijā arī jēri dzimst pavasarī. Receptes ir vairāk kā briesmīgas. Gribētos redzēt kā var sadrupināt rudzu kraukšķmaizīti??? Un vispār: lavašs,ajvar u.t.t.- ,,īsti zviedriski" Meiča,tavs vīrs nav zviedrs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata